Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Διατροφή και ψυχικές διαταραχές: Τι είναι η κετογονική δίαιτα και πώς βοηθάει
PLUS

Διατροφή και ψυχικές διαταραχές: Τι είναι η κετογονική δίαιτα και πώς βοηθάει

Διατροφή- ψυχικές διαταραχές: Η ψυχική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διατροφικές συνήθειες

Η διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική μας διάθεση και ενέργεια, σύμφωνα με επιστήμονες γιατρούς και ψυχολόγους. Πολλά από τα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών που πολλές φορές μπορεί να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή οφείλονται σε θέματα διατροφής και έλλειψη ουσιών στον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford, η κετογονική δίαιτα διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές όπως είναι η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, σε αντίθεση με τα φάρμακα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν και πολλές παρενέργειες, όπως είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη και η παχυσαρκία.

Τι περιλαμβάνει όμως η κετογονική δίαιτα; Πρόκειτα για μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, κάτι που οδηγεί το συκώτι να παράγει κετόνες. Οι ουσίες αυτές παράγονται όταν ο οργανισμός διασπά το λίπος αντί για γλυκόζη ώστε να παράγει ενέργεια, με αποτέλεσμα το σώμα να χάνει κιλά. Η διαδικασία της κέτωσης είναι ένα φυσικό μέρος του οργανισμού το οποίο οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και υποχρεώνει τον οργανισμό να απελευθερώσει λιπαρά από τα λιποκύτταρα, για να βρει την ενέργεια την οποία στερείται από την διατροφή. Η διαδικασία αυτή επηρεάζει αντίστοιχα και τη λειτουργία του εγκεφάλου, κάτι που λειτουργεί επικουρικά στη ρύθμιση της λειτουργίας των νευρώνων στην περίπτωση ψυχικών διαταραχών.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι πρώτες αναφορές που οδήγησαν στην έρευνα αυτή ξεκίνησαν όταν η επικεφαλής συγγραφέως της μελέτης, Δρ Laura Saslow, Ph.D., αναπληρώτριας καθηγήτριας συμπεριφοράς υγείας και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Michigan η οποία είναι πιστοποιημένη στην παχυσαρκία και την ψυχιατρική, εργαζόταν σε κλινική παχυσαρκίας. Εκεί παρατήρησε πως ένας ασθενείς που έπασχε από σχιζοφρένια ένιωσε βελτίωση των ακουστικών ψευδαισθήσεων όταν ακολούθησε κετογονική δίαιτα. Έκτοτε, η καθηγήτρια βρήκε πως υπάρχει μακρύ ιστορικό στην επιτυχή θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων αλλά και της σχιζοφρένειας μέσω αυτού του τρόπου διατροφής.

Μέσω της πιλοτικής δοκιμής που ακολούθησε η ερευνητική ομάδα εντός τεσσάρων μηνών διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν αυστηρά μία κετογονική δίαιτα, εκτός από την απώλεια βάρους που είχαν κατά 10% ανέφεραν πως βελτιώθηκε και η ψυχική τους υγεία σε ποσοστό 31%. Πιο αναλυτικά, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια, επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ σημειώθηκε και μείωση στην περίμετρο της μέσης κατά 11%. Παράλληλα, τα τρία τέταρτα της ομάδας ανέφεραν πως ένιωσαν σημαντική βελτίωση στον ύπνο, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και συνολικά βελτιωμένη κλινική εικόνα. Όπως εξήγησε η Δρ Laura Saslow, υπάρχουν όλο και και περισσότερες ενδείξεις ότι οι ψυχιατρικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή οφείλονται σε μεταβολικά ελλείμματα στον εγκέφαλο, τα οποία επηρεάζουν τη διεγερσιμότητα των νευρώνων. Συνεπώς, μέσω μίας γενικής βελτίωσης του σώματος, βελτιώνονται και οι μεταβολισμοί του εγκεφάλου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychiatry Research.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις