Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ιστορική απόφαση της Χάγης που καταδίκασε την Ελβετική κυβέρνηση για τις δράσεις της απέναντι στο περιβάλλον
Δικαίωση βρήκε μία ομάδα Ελβετίδων ηλικιωμένων γυναικών, οι οποίες είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατά της κυβέρνησης της χώρας τους εξαιτίας των πολιτικών της για την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, η ελβετική ένωση «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος», η οποία έχει 2.500 μέλη, κατήγγειλε την κυβέρνηση της Ελβετίας για την αδυναμία τους να περιορίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά στη ζωή και την υγεία τους. Μάλιστα, το δικαστήριο επέβαλε στην Ελβετία τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιο γρήγορα απ’ ότι είχε σχεδιάσει.
Η πρόεδρος του ΕΔΔΑ Σιόφρα Ο’Λέιρι, δήλωσε πως η ελβετική κυβέρνηση παραβίασε το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, «αποτυγχάνοντας να θεσπίσει ικανοποιητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Επιπλέον, δεν πέτυχε τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων και δεν έλαβε μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξή τους. Η πρόεδρος Ο’ Λέιρι ανέφερε πως η Ελβετική κυβέρνηση απέτυχε στην ποσοτικοποίηση, μέσω προϋπολογισμού άνθρακα ή με άλλο τρόπο, των εθνικών περιορισμών περιορισμών των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Swiss elderly women win landmark climate case against government https://t.co/oa9YKO8qY5 pic.twitter.com/gE8QRa6MdW
— Reuters (@Reuters) April 9, 2024
Το παγκόσμιο κίνημα των πολιτών Avaaz σχολίασε ότι η απόφαση του δικαστηρίου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις διαφορές για το κλίμα. Όπως σχολίασε η διευθύντρια των νομικών εκστρατειών της οργάνωσης, Ρουθ Ντελμπέρι, «Η ελβετική απόφαση θέτει ένα κρίσιμο νομικά δεσμευτικό προηγούμενο που χρησιμεύει ως σχέδιο για το πώς να μηνύσετε με επιτυχία την κυβέρνησή σας για κλιματικές αποτυχίες». Ωστόσο, το δικαστήριο έχει απορρίψει στο παρελθόν άλλες αντίστοιχες προσφυγές, όπως εκείνη που ασκήθηκε από έξι νεαρούς Πορτογάλους εναντίον 32 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μια ακόμη ενός πρώην δημάρχου της Γαλλίας κατά της γαλλικής κυβέρνησης.
Οι υποθέσεις ενώπιον της 17μελους ομάδας δικαστών στο Στρασβούργο της Γαλλίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερους πολίτες και ομάδες να υποβάλλουν αγωγές κατά των κυβερνήσεων για τη διαχείριση των κλιματικών πολιτικών που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου δεν μπορεί να εφεσιβληθεί, αλλά θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για τη μείωση των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των στόχων μείωσης των εκπομπών για το 2030 ώστε ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της θέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.