Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιράν επίθεση Ισραήλ: “Μπαρούτι” μυρίζει η Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν επίθεση Ισραήλ: “Μπαρούτι” μυρίζει η Μέση Ανατολή

Ιράν επίθεση Ισραήλ: Διέκοψε ταξίδι του ο Μπάιντεν, επέστρεψε στον Λευκό Οίκο -Σύσκεψη με συμβούλους του για τη Μέση Ανατολή

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (13/4) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον το απόγευμα, διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή. Ο Μπάιντεν αρχικά έπρεπε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο την Κυριακή, όμως η έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τον ανάγκασε να γυρίσει εσπευσμένα στα καθήκοντά του. Μάλιστα, σύμφωνα με το BFMTV, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Ιράν να απελευθερώσει άμεσα το ισραηλινό πλοίο που βρίσκεται υπό κατάληψη στα Στενά του Ορμούζ.

Εξάλλου, μιλώντας αργά το βράδυ της Παρασκευής σε δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα γίνει σύντομα το χτύπημα του Ιράν. Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει». Εξάλλου, οι ΗΠΑ από χθες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο εντείνονται οι φόβοι για την επίθεση του Ιράν. Μέσα σε όλα ήρθε και το περιστατικό στα Στενά του Ορμούζ με την κατάληψη του ισραηλινού πλοίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης και ενώ τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Τεχεράνη.

Ισραήλ: «Ιρανική ομηρεία το ρεσάλτο – Θα υποστούν τις συνέπειες»

«Η Τεχεράνη διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι’ αυτό», διαμήνυσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου, το οποίο συνδέεται με το Ισραήλ, κοντά στο Στενό του Ορμούζ, από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. «Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Κατζ προσθέτοντας «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα», έγραψε στο Χ.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε πως το Ιράν «θα υποστεί τις συνέπεις της επιλογής του να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», εν μέσω αυξημένου συναγερμού απέναντι στις απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη, σύμμαχο της Χαμάς, με τον εκπρόσωπο των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, να προσθέτει ότι «ενισχύσαμε την ετοιμότητά μας για να προστατεύσουμε το Ισραήλ από μία νέα ιρανική επίθεση».

Πλήρωμα 25 ατόμων έχει το ισραηλινό πλοίο

Είκοσι πέντε μέλη πληρώματος έχει το πλοίο που κατέλαβε το Ιράν το Σάββατο (13/4) κοντά στο Στενό του Ορμούζ, στον Κόλπο, ανακοίνωσε η ιταλο-ελβετική ναυτιλιακή εταιρία MSC. «Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime, και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές με ελικόπτερο» και «υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC), που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η MSC είναι ο διαχειριστής και ο εμπορικός φορέας εκμετάλλευσης πλοίου που κατελήφθη σήμερα από τις ιρανικές αρχές, ανακοίνωσε η διεθνής ναυτιλιακή εταιρία Zodiac Maritime «Η MSC είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών φορτίου και συντήρησης». Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ. Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο. Το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου στις οποίες σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δύο ανώτεροι διοικητές.

Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα: Ελπίζω το Ιράν να μην κάνει το λάθος

Προειδοποίηση στο Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον του Ισραήλ απηύθυνε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα, έχει πολύ ισχυρά αμυντικά μέτρα και ως επίσης τη δυνατότητα να αντιδράσει», ανέφερε ο κ. Κατς. «Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτό το λάθος. Πήραν προειδοποίηση από όλη τη διεθνή κοινότητα, ξεκινώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο, πήραν τα ίδια μηνύματα από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από το Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης από εμάς».

«Το καθεστώς του Αγιατολάχ στο Ιράν είναι ένα εξτρεμιστικό καθεστώς με ηγεμονικές φιλοδοξίες στη Μέση Ανατολή», ανέφερε. «Είναι ένα καθεστώς που έχτισε σε όλη τη Μέση Ανατολή ένα δίκτυο ισχυρών πληρεξουσίων: τους Χούθι στην Υεμένη, την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, που στην πραγματικότητα ελέγχει το καθεστώς του Λιβάνου. Ένας από τους πληρεξουσίους τους είναι η Χαμάς. Όλο αυτό το δίκτυο αποφάσισε να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ. Σε αυτό το δίκτυο των πληρεξουσίων ο κύριος κινητήριος μοχλός είναι το Ιράν». Ο πρέσβης του Ισραήλ σημείωσε πως «οι δημοκρατίες δεν πηγαίνουν σε πόλεμο ελαφρά τη καρδία. Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο επειδή του επιβλήθηκε. Αν το Ιράν επιλέξει το δρόμο του πολέμου, το Ισραήλ έχει τον τρόπο να αντιδράσει. Ελπίζουμε και τους καλούμε να μην το κάνουν».

two flags flying in the wind with a blue sky in the background

Ο κ. Κατς σημείωσε πως το «Ισραήλ εξαναγκάστηκε να προχωρήσει σ’ αυτό τον πόλεμο όταν η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς αποφάσισε να ανοίξει μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον του και στις 7 Οκτωβρίου πραγματοποίησε μια από τις πιο φρικτές και βάρβαρες σφαγές ισραηλινών πολιτών και απήγαγε πάνω από 250 Ισραηλινούς και υπηκόους άλλων χωρών». Επανέλαβε τη θέση πως οι στόχοι του Ισραήλ, όπως είχαν τεθεί από την αρχή, είναι να διαλύσει τη Χαμάς, να απελευθερώσει όλους τους ομήρους μας και «να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στη Γάζα, που δε θα αποτελεί πλέον απειλή για τους Ισραηλινούς πολίτες, και επίσης να δημιουργήσει τις συνθήκες στη Γάζα που θα μας επιτρέψουν στο μέλλον όχι μόνο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αλλά και μακροπρόθεσμα να τερματιστούν οι συγκρούσεις μας με τους Παλαιστίνιους».

«Ο πόλεμος δεν είναι εναντίον των Παλαιστινίων, είναι εναντίον της Χαμάς. Από αυτό θα επωφεληθούν οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και όλες οι γειτονικές χώρες», είπε ο πρέσβης του Ισραήλ. «Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου. Δεν είμαστε προς το τέλος, δεν έχουμε πετύχει όλους τους στόχους μας. Διαλύσαμε 18 τάγματα της διοίκησης, αλλά έχουν απομείνει ακόμη έξι στην πόλη Ράφα και στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Δεν απελευθερώσαμε όλους τους ομήρους. Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατάει 133 ομήρους, αρνούμενη οποιαδήποτε πληροφορία για την κατάστασή τους, οποιαδήποτε πρόσβαση για τον Ερυθρό Σταυρό ή άλλους οργανισμούς».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, σημείωσε πως «η ιδεολογία της Χαμάς είναι ακριβώς όπως του ISIS, δεν είδα τη διεθνή κοινότητα έτοιμη να διαπραγματευτεί με το ISIS και να αφήσει το ISIS στη θέση του. Η Χαμάς πρέπει να διαλυθεί». Ανέφερε δε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ μοιράζονται τον ίδιο στόχο και αυτός είναι η διάλυση της Χαμάς. «Αυτό που συμφωνήσαμε με τους Αμερικανούς ότι προκειμένου να προστατεύσουμε τους αμάχους όσο το δυνατόν περισσότερο θα δημιουργήσουμε ασφαλείς ζώνες όπου θα μπορούν να ζήσουν, να ανακατευθύνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια που σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της πέφτει στα χέρια της Χαμάς, σε άλλα μέρη».

green and red flag on green grass field during daytime

Πρόσθεσε δε πως «εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι εν τω μεταξύ, θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα πλαίσιο για την απελευθέρωση των ομήρων που θα δώσει κάποιου είδους ανακούφιση και να σταματήσει τη βία για μερικές εβδομάδες». «Ξέρουμε ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αμέσως αν όλοι οι όμηροι απελευθερωθούν και η Χαμάς παραδώσει τα όπλα», ανέφερε. «Ο πόλεμος επιλέχθηκε και ξεκίνησε από τη Χαμάς και ως εκ τούτου μέχρι να παραδώσει τα όπλα ή να φύγει από τη Γάζα και μέχρι να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Θα το κάνουμε, όπως προσπαθήσαμε να το κάνουμε μέχρι τώρα, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο του πολέμου και θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους αμάχους».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Ισραήλ με τις χώρες της περιοχής, επεσήμανε πως η Αίγυπτος είναι μέρος της αρχιτεκτονικής της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.«Μερικές φορές έχουμε τις διαφορές μας και τις λύνουμε όπως οι δημοκρατίες μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου. Είναι πολύ ισχυροί εταίροι, έχουν εποικοδομητικό ρόλο. Είναι επίσης μέρος θα έλεγα των μετριοπαθών χωρών και της Μέσης Ανατολής». Σημείωσε δε πως η «Τουρκία παίζει αυτή τη στιγμή έναν πολύ καταστροφικό ρόλο όσον αφορά τον πόλεμο με τη Χαμάς, υποστηρίζει τη Χαμάς, υποστηρίζει δολοφόνους, βιαστές, εγκληματίες πολέμου. Δεν υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους υποστηρίζουν τη Χαμάς. Αυτό είναι καταστροφικό».

a close up of a plant

«Είναι να είσαι στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Φέρνει μεγάλη ένταση στην περιοχή μας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Τούτου λεχθέντος, η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα στην παγκόσμια σκηνή της Μέσης Ανατολής, θα θέλαμε να ελαχιστοποιήσουμε τις τριβές με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα έρθει με πιο εποικοδομητικές πολιτικές και στρατηγικές όσον αφορά τη Μέση Ανατολή». Ο πρέσβης του Ισραήλ επεσήμανε πως Αθήνα και Τελ Αβίβ μοιράζονται ισχυρές αξίες, έχουν κοινά συμφέροντα και έχουν χτίσει μια πολύ ισχυρή σχέση. «Είναι μια στρατηγική σχέση και εξυπηρετεί το όφελος των Ισραηλινών, των Ελλήνων και των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και πέραν αυτής», ανέφερε.

«Η Ελλάδα στηρίζει την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, όπως όλοι στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών για τους αμάχους και τους εμπλεκόμενους πολίτες στη Γάζα». Αυτό, όπως σημείωσε, «επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει διαύλους επικοινωνίας με εμάς και με άλλα έθνη στην περιοχή. Και ως εκ τούτου πιστεύω ότι είναι ένας πολύ εποικοδομητικός ρόλος». Υπενθύμισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ισραήλ αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, ενώ επισκέψεις έχουν πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός ‘Αμυνας και ο υπουργός Υγείας που μόλις επέστρεψε από το Ισραήλ, έχοντας υπογράψει μια συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της υγείας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε πως η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν βασίζεται στη μία διοίκηση ή την άλλη, αλλά είναι διακομματική. «Όποιος Αμερικανός πρόεδρος και να εκλεγεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ θα παραμείνουν σταθεροί σύμμαχοι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω πραγματικά ότι θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτό δεν είναι λόγω των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επειδή εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα».

Τέλος αναφερόμενος στο πρότζεκτ East Med είπε ότι «δεν ήταν ένα συγκεκριμένο έργο, αλλά στην ουσία μια ιδέα για το πώς θα πάρουμε το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο και θα το παραδώσουμε στην Ευρώπη». «Η Ευρώπη έχει πολλές ανάγκες. Ίσως είναι ευκολότερο να το κάνουμε σήμερα με LNG και όχι μέσω ενός πολύ περίπλοκου τεχνικά έργου, όπως (ο αγωγός) East Med», ανέφερε. «Αλλά παρεμπιπτόντως, το East Med δεν έχει βγει ακόμη από το παιχνίδι. Η χρησιμότητά του εξακολουθεί να αξιολογείται, αλλά είναι μια εμπορική ιδέα. Η ιδέα υπάρχει και είτε αυτό γίνει μέσω ενός αγωγού είτε μέσω εγκαταστάσεων LNG που θα φέρουν περισσότερο αέριο στην Ευρώπη», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις