Γιατί οι βασιλικοί δεν θέλουν να μένουν στο Μπάκινγχαμ

ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι βασιλικοί δεν θέλουν να μένουν στο Μπάκινγχαμ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μπάκινγχαμ: Γιατί οι βασιλικοί ένοικοι δεν θέλουν να μένουν σε αυτό

16.04.2024 | 17:45

Η καρδιά του στέμματος μπορεί να χτυπά στο παλάτι του Μπάκινγχαμ, ωστόσο ποτέ οι βασιλικοί ένοικοί του δεν το αγάπησαν. Αυτό αποκαλύπτει ο βασιλικός βιογράφος Hugo Vickers γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δεν είναι σπίτι και φυσικά δεν υπάρχει η αίσθηση και η ζεστασιά ενός σπιτιού. Είναι ένα μείγμα από επίσημες αίθουσες για επίσημες εκδηλώσεις, γραφεία για το προσωπικό που εργάζεται εκεί, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν δωμάτια σε διαφορετικούς ορόφους, προσβάσιμα από μια σειρά διαδρόμων – μάλλον σαν ξενοδοχείο. Και αυτό ακριβώς είναι που φαίνεται – ένα μεγάλο εδουαρδιανό ξενοδοχείο. Είναι κρύο και απρόσωπο. Η βασιλική οικογένεια έχει έναν περίεργο τρόπο επικοινωνίας το κάνει μέσω των γραφείων της. Υπάρχουν στιγμές που είναι δύσκολο για αυτούς να γνωρίζουν ποιος άλλος βρισκόταν στο Παλάτι. Ο βασιλικός βιογράφος θυμάται μια επίσκεψη πριν από αρκετές δεκαετίες για να δει την αδελφή του Φίλιππου, την πριγκίπισσα Γεωργία του Ανόβερου. Του πρόσφερε ένα χλιαρό φλιτζάνι καφέ καθώς ο χώρος ήταν έρημος.

Ο Γεώργιος Γ΄που βασίλεψε το 1760-1820, χρησιμοποιούσε το παλάτι ως ιδιωτικό αγροτικό καταφύγιο , γεμίζοντάς το με την ωραία βιβλιοθήκη του με βιβλία και πίνακες. Προτιμούσε να ζει στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η βασίλισσα Βικτωρία (1837-1901) το χρησιμοποιούσε για επίσημες περιστάσεις, αλλά ήταν πολύ πιο ευτυχισμένη στο Όσμπορν ή στο Μπαλμόραλ, ή πράγματι στο κάστρο Ουίνδσορ, αν και της άρεσε ο χώρος και η αναλογία των δωματίων. Από τότε που έμεινε χήρα δεν το χρησιμοποιούσε σχεδόν καθόλου. Ο Εδουάρδος Ζ΄ (1901-10) ήταν πιο ευτυχισμένος στο Σάντριχαμ, αλλά χρησιμοποιούσε το παλάτι για διασκεδάσεις, βλέποντας το σαν ξενοδοχείο. Ο Γεώργιος Ε΄ ήταν αναμφίβολα πιο ευτυχισμένος στο Σάντριχαμ και το παλάτι ήταν ο τόπος εργασίας του. Ήταν επί των ημερών του που επανασχεδιάστηκε η μπροστινή πρόσοψη του παλατιού. Ο Εδουάρδος Η’ δεν ένιωσε ποτέ οικεία στο παλάτι και παρέμεινε εκεί μόνο απρόθυμα.

Ο Γεώργιος ΣΤ’ και η βασίλισσα Ελισάβετ θεωρούσαν το παλάτι σύμβολο της ενότητας του έθνους κάτι που φάνηκε περισσότερο κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ήταν απόλυτα ευτυχισμένη στο Κλάρενς Χάουζ, αλλά ο Ουίνστον Τσόρτσιλ επέμεινε να μετακομίσει στο Παλάτι, επειδή ήταν η επίσημη κατοικία του μονάρχη.\ Γι αυτό και κάθε Σαββατοκύριακο η ίδια και ο πρίγκιπας Φίλιππος δραπέτευαν στο κάστρο του Ουίνδσορ, το οποίο λάτρευαν. Η βασίλισσα είχε δηλώσει στην τηλεόραση πόσο μεγάλη χαρά ήταν να περνάει πολλές εβδομάδες στο ίδιο υπνοδωμάτιο στο Μπαλμόραλ. Τον Μάρτιο του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας μετακόμισε μόνιμα στο Κάστρο του Ουίνδσορ και δεν πέρασε ποτέ ξανά μια νύχτα στο παλάτι του Μπάκινγχαμ.

Ο Βίκερς θεωρεί ότι ούτε ο βασιλιάς Κάρολος θα μετακομίσει ποτέ από το Κλάρενς Χάουζ και να χρησιμοποιεί το παλάτι για επίσημες εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα πολύ καλύτερο σπίτι, ένα υπέροχο «εξοχικό» με μεγάλο κήπο, ακριβώς στο κέντρο του Λονδίνου, και για τόσα πολλά χρόνια το σπίτι της αγαπημένης του γιαγιάς. Δεδομένου ότι το Παλάτι υποβάλλεται επί του παρόντος σε ένα ανακαίνιση, έχει την καλύτερη δικαιολογία για να παραμείνει εκεί που βρίσκεται.

Ετικέτες
Exit mobile version