Νέοι και ευτυχία: Τι αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα, ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες - Ο ρόλος των social media
Μπορεί οι νέοι να μην υποφέρουν από την λεγόμενη «κρίση της μέσης ηλικίας», όμως γίνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους, όπως αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα. Ο Δρ Vivek Murthy, κορυφαίος γιατρός των ΗΠΑ, ανέφερε ότι «οι νέοι άνθρωποι πραγματικά παλεύουν με τα προβλήματα καθημερινά» και αυτό δεν τους αφήνει να να νιώσουν την ευτυχία. Όπως δήλωσε το να επιτρέπεις στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν να τους δίνεις φάρμακα που δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλή και χαρακτήρισε μεγάλη την αποτυχία των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν καλύτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια.
Ο γιατρός μίλησε στον Guardian καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι νέοι σε όλη τη Βόρεια Αμερική είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Δυτική Ευρώπη. Η μείωση της ευημερίας μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ εκτός της πρώτης 20άδας του καταλόγου των πιο ευτυχισμένων εθνών, αποκάλυψε η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2024. Μετά από 12 χρόνια κατά τα οποία οι άνθρωποι ηλικίας 15 έως 24 ετών ήταν πιο ευτυχισμένοι από τις μεγαλύτερες γενιές στις ΗΠΑ, η τάση φαίνεται να έχει αντιστραφεί το 2017. Το χάσμα μειώθηκε επίσης στη Δυτική Ευρώπη.
Οι κίνδυνοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ο Murthy περιέγραψε τα ευρήματα της έκθεσης ως «κόκκινη σημαία ότι οι νέοι πραγματικά αγωνίζονται στις ΗΠΑ και τώρα όλο και περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο». Είπε ότι περιμένει ακόμη να δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλείς για τα παιδιά και τους εφήβους και κάλεσε σε διεθνή δράση για τη βελτίωση των πραγματικών κοινωνικών συνδέσεων των νέων.
Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, ένα ετήσιο βαρόμετρο ευημερίας σε 140 έθνη που συντονίζεται από το Κέντρο Ερευνών Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την Gallup και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, έδειξε «ανησυχητική πτώση στην ευτυχία των νέων, ιδίως στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη», δήλωσε ο καθηγητής Jan-Emmanuel De Neve, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ευημερίας και συντάκτης της μελέτης. «Η σκέψη ότι σε ορισμένα μέρη του κόσμου τα παιδιά βιώνουν ήδη το ισοδύναμο μιας κρίσης μέσης ηλικίας, απαιτεί άμεση πολιτική δράση», είπε χαρακτηριστικά.
Η πτώση των δεικτών ευημερίας για την Βόρεια Αμερική (σε μια ομάδα που περιλαμβάνει την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία) «έρχεται σε αντίθεση με μια καθιερωμένη αντίληψη ότι τα παιδιά ξεκινούν πιο ευτυχισμένα πριν γλιστρήσουν στην καμπύλη U προς μια κρίση στη μέση της ζωής πριν η ευημερία ανακάμψει ξανά», πρόσθεσε ο De Neve. Οι Βρετανοί κάτω των 30 ετών κατέλαβαν την 32η θέση στην κατάταξη, πίσω από έθνη όπως η Μολδαβία, το Κοσσυφοπέδιο κακόμη και το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο. Αντίθετα, οι Βρετανοί άνω των 60 ετών κατάφεραν να μπουν στην πρώτη 20άδα των πιο ευτυχισμένων ηλικιωμένων γενεών του κόσμου. Νωρίτερα η πλειοψηφία των Βρετανών εφήβων δήλωσε ότι αναμένουν ότι η ζωή τους θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη γενιά.
Οι ΗΠΑ υποχώρησαν οκτώ θέσεις στη συνολική κατάταξη ευτυχίας στην 23η θέση, αλλά όταν ρωτήθηκαν μόνο οι ηλικίες κάτω των 30 ετών, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, καθώς κατέλαβε την 62η θέση – πίσω από τη Γουατεμάλα, τη Σαουδική Αραβία και τη Βουλγαρία. χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εάν λαμβάνονταν υπόψη οι απόψεις μόνο των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, οι ΗΠΑ θα ήταν το 10ο πιο ευτυχισμένο έθνος. «Για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η ευτυχία έχει μειωθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα για τους νέους, σε τέτοιο βαθμό ώστε οι νέοι να είναι τώρα, το 2021-23, η λιγότερο ευτυχισμένη ηλικιακή ομάδα», διαπιστώθηκε στην έκθεση.
Το 2010 οι νέοι ήταν πιο ευτυχισμένοι από τους μεσήλικες
Η έκθεση δεν αποκαλύπτει τα αίτια των αλλαγών, αλλά έρχονται εν μέσω ανησυχίας για τον αντίκτυπο της αυξανόμενης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των εισοδηματικών ανισοτήτων, της κρίσης στέγασης και των φόβων για τον πόλεμο και την κλιματική αλλαγή. Ο Murthy δήλωσε ότι οι έφηβοι των ΗΠΑ ξοδεύουν κατά μέσο όρο σχεδόν πέντε ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ένα τρίτο μένει ξύπνιο μέχρι τα μεσάνυχτα. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε τη θέσπιση νομοθεσίας «τώρα» για την μείωση των βλαβών που προκαλούν στους νέους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού ή της εξάλειψης χαρακτηριστικών όπως τα κουμπιά “like” και η ατελείωτη κύλιση.
Οι πιο ευτυχισμένες χώρες
Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας παρακολουθεί την ευημερία χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις των ίδιων των ερωτηθέντων για τη ζωή τους και τα θετικά και αρνητικά συναισθήματά τους. Για άλλη μια φορά η Φινλανδία, η Δανία και η Ισλανδία ήταν οι τρεις πιο ευτυχισμένες χώρες. Ο Jukka Siukosaari, πρέσβης της Φινλανδίας στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η χώρα του έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια «υποδομή ευτυχίας», η οποία περιλαμβάνει ένα «ασφαλές περιβάλλον», προσιτές ευκαιρίες για τους ανθρώπους να εκφραστούν πολιτιστικά και την ευκαιρία για σχετικά ίδια εισοδήματα. «Όλα ξεκινούν από τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των θεσμών μας», τόνισε.
Η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ ήταν νέοι εισερχόμενοι στην πρώτη 20άδα. Η Γερμανία έπεσε από την 16η στην 24η θέση. Το Αφγανιστάν και ο Λίβανος παρέμειναν ως τα δύο λιγότερο ευτυχισμένα έθνη. Στις χώρες που απολάμβαναν αυξανόμενη ευτυχία περιλαμβάνονται πολλά αφρικανικά έθνη, η Καμπότζη, η Ρωσία και η Κίνα. Η Σερβία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στην ευτυχία. Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι η παιδική ευημερία και η συναισθηματική υγεία μπορεί να είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την ικανοποίηση από τη ζωή των ενηλίκων.
Η ευτυχία φέρνει υψηλότερα εισοδήματα
Προηγούμενες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που αναφέρουν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή κερδίζουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος αργότερα στη ζωή τους, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι διαφορές στην εκπαίδευση, τη νοημοσύνη, τη σωματική υγεία και την αυτοεκτίμηση. Ο λόρδος Layard, μέλος των Εργατικών και συν-εκδότης της έκθεσης, δήλωσε ότι η ευημερία των παιδιών θα πρέπει να αποτελέσει μεγάλο θέμα στις εθνικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν φέτος. «Χρειαζόμαστε υποσχέσεις για την αναβάθμιση των ομάδων υποστήριξης της ψυχικής υγείας και για την καθιέρωσή τους σε όλη τη χώρα. Και οι δεξιότητες ζωής θα πρέπει να διδάσκονται σε κάθε σχολείο», δήλωσε.
Με πληροφορίες από Guardian