Επίθεση μολότοφ Αργεντινή: Για έγκλημα μίσους μιλούν οι ακτιβιστές
«Έγκλημα μίσους» με στόχο ομοφυλόφιλες χαρακτηρίζει η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ τον θάνατο τριών γυναικών μέσα σε λίγες ημέρες, μετά από επίθεση με κοκτέιλ μολότοφ που δέχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μπουένος Άιρες. Το τρίτο θύμα, 43 ετών, απεβίωσε το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές. Η πρώτη γυναίκα, 52 ετών, είχε υποκύψει αμέσως μετά τον εμπρησμό και η δεύτερη, συνομήλικη, την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από τον εμπρησμό που έγινε τη νύχτα της περασμένης Κυριακής προς Δευτέρα (6η Μαΐου) στη συνοικία Μπαράκας, σε conventillo, που είναι είδος πανσιόν όπου διαμένουν πολλά νοικοκυριά, συχνά ενοικιάζοντας μόνο ένα δωμάτιο. Το έγκλημα έγινε όταν 62χρονος, που ζει για χρόνια στο κτήριο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, πέταξε αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, ένα κοκτέιλ μολότοφ, κατά του δωματίου που ζούσε ζευγάρι λεσβιών και φιλοξενείτο τρίτη. Περίπου τριάντα ένοικοι του ακινήτου χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα.
Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη επιτόπου αφού προσπάθησε να αυτοακρωτηριαστεί. Ούτε η αστυνομία, ούτε η δικαιοσύνη έχουν εκφραστεί ως τώρα για το κίνητρο ή το υπόβαθρο της επίθεσης, όμως η Ομοσπονδία ΛΟΑΤΚΙ+ και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκριναν πως πρόκειται για «έγκλημα μίσους». Για «έγκλημα λεσβιοφοβίας» έκανε λόγο η υπουργός Γυναίκας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, που διαθέτει περονιστική κυβέρνηση, αντίθετη με αυτή του ακραία φιλελεύθερου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Η υπουργός ανέφερε ότι δεν «πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση» και ότι ακολουθεί τη ρητορική μίσους που εκφέρεται με «ανεύθυνο» τρόπο από την κυβέρνηση. Για το δημοσιογραφικό δίκτυο που έχει στρατευτεί υπέρ της ποικιλομορφίας «Presentes», το έγκλημα στο Μπαράκας είναι αντανάκλαση «της κρίσης της στέγης» όσο και αυτής του «λόγου μίσους».
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση
Αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση Μιλέι έλαβε μέτρα, ή έκανε εξαγγελίες, εναντίον συμβόλων του φεμινισμού της πολυμορφίας. Το υπουργείο Γυναικών καταργήθηκε, το Εθνικό Ινστιτούτο Κατά των Διακρίσεων ανακοινώθηκε πως θα κλείσει, ενώ θα καταργηθεί επίσης η φρασεολογία χωρίς αποκλεισμούς στη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων — όπου πάντως δεν ήταν παρά απλή σύσταση. Ο πρόεδρος Μιλέι, που παρουσιάζει τον εαυτό του ως «φιλελεύθερο» και «αναρχοκαπιταλιστή» ενώ οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν ακροδεξιό, έχει πει επανειλημμένα ότι στο όνομα της «ελευθερίας» είναι υπέρ των ενώσεων προσώπων του ιδίου φύλου, «δύο, τριών, ή ακόμη και 50 αν θέλουν» ή «με ελέφαντα, αν υπάρχει συναίνεση».
Στο περιβάλλον του και στη σφαίρα επιρροής του πάντως προσωπικότητες έχουν υιοθετήσει λόγο που δημιουργεί, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ομοφοβική ατμόσφαιρα. Συνεργάτης — και βιογράφος — του προέδρου, ο Νικολάς Μάρκες, πρόσφατα δήλωσε πως θεωρεί «νοσηρή» και «αυτοκαταστροφική» συμπεριφορά την ομοφυλοφιλία.