Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ινδονησία ηφαίστειο: Εκτόξευσε τέφρα σε ύψος πέντε χιλιομέτρων
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία ηφαίστειο: Εκτόξευσε τέφρα σε ύψος πέντε χιλιομέτρων

Ινδονησία ηφαίστειο: Το Ίμπου είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία και μόνον τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 21.000 εκρήξεις του - Συνεχίζονται οι φυσικές καταστροφές

Συναγερμός σήμανε στην ανατολική Ινδονησία μετά την έκρηξη ηφαιστείου, με τις τοπικές Αρχές να εκδίδουν οδηγίες για εκκένωση λόγω της εκτόξευσης τέφρας σε ύψος άνω των πέντε χλμ. στον ουρανό. Η έκρηξη του ηφαιστείου Ίμπου στη νήσο Χαλμαχέρα της επαρχίας Βόρειο Μαλούκου της Ινδονησίας σημειώθηκε μετά την απόφαση των Αρχών την περασμένη εβδομάδα να ανεβάσουν το επίπεδο του συναγερμού στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα.

Αν και δεν έχουν καταγραφεί άμεσα θύματα ή καταστροφές, εικόνες δικτύων της Ινδονησίας κατέγραψαν την εντυπωσιακή στήλη της τέφρας στην ατμόσφαιρα σε μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο επικεφαλής της Γεωλογικής Υπηρεσίας, Μουχάμαντ Γουαφίντ, έκανε λόγο για «πυκνής έντασης» νέφος ηφαιστειακής τέφρας, που κινείται προς δυσμάς, καλώντας τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μάσκες όταν κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους.

Η Ινδονησία βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»

Το ηφαίστειο Ίμπου εξερράγη σε μικρότερη κλίμακα το περασμένο Σάββατο εκτοξεύοντας λάβα και τέφρα, με τις Αρχές να ορίζουν ζώνη αποκλεισμού τριών έως πέντε χλμ. γύρω από τον κρατήρα. Το Ίμπου είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία και μόνον τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 21.000 εκρήξεις του. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Γεωολογικής Υπηρεσίας το 2023 καταγράφονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 58 εκρήξεις του Ίμπου. Η Ινδονησία βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού και βιώνει συχνά σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις, όπως εκείνες του όρους Ρουάνγκ το τελευταίο διάστημα στη νήσο Σουλαουέζι, που προκάλεσε μαζική εκκένωση του πληθυσμού της γύρω περιοχής.

Συνεχίζονται οι φυσικές καταστροφές

Μακραίνει ώρα με την ώρα ο κατάλογος των θυμάτων από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που πλήττουν από το περασμένο Σάββατο (11/05) κοινότητες στη νήσο Σουμάτρα. Ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών και των ροών κρύας λάβας που έπληξαν τις περιοχές της κοινότητες στη δυτική Ινδονησία, έγινε ακόμη πιο βαρύς, φθάνοντας τους 41 νεκρούς, ενώ 17 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Χθες βράδυ (12/05) «είχαμε καταγράψει 37 θανάτους (…). Όμως το πρωί, ο αριθμός αυξήθηκε κι άλλο, φθάνοντας τους 41 νεκρούς», δήλωσε ο Ιλχάμ Ουάχαμπ, εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης στη Δυτική Σουμάτρα, συμπληρώνοντας ότι συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να ψάχνουν 17 ακόμη κατοίκους που αγνοούνται.

Η τραγωδία σημειώθηκε στις περιφέρειες Άγκαμ και Τάναχ Ντατάρ, στο δυτικό τμήμα της Σουμάτρας, έπειτα από πολύωρες καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και ροές κρύας λάβας από το κοντινό ηφαίστειο Μαράπι. Ο όρος κρύα λάβα αναφέρεται σε μάγματα που σχηματίζουν ηφαιστειακά αναβλήματα, ιδίως τέφρα, άμμος και βράχια. Όταν σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις, τα υλικά αυτά ενίοτε μετατρέπονται σε μάζες που κατεβαίνουν με ορμή από τον κρατήρα. Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB) ανακοίνωσε πως υπέστησαν ζημιές 84 σπίτια, 16 γέφυρες, δυο τζαμιά και 20 ορυζώνες στην Τάναχ Ντατάρ, που έχει πληθυσμό περίπου 370.000 κατοίκων.

Τον Δεκέμβριο του 2022 ηφαιστειακή έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους

Ο εκπρόσωπος Ιλχάμ Ουάχαμπ ανέφερε πως οι αρχές συνέχιζαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για αγνοούμενους. Δεν ήταν σε θέση να δώσει τον αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους. Όπως προαναφέρθηκε, κατολισθήσεις και πλημμύρες πλήττουν συχνά την Ινδονησία την περίοδο των βροχών. Τον Μάρτιο, 26 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων και πλημμυρών στη δυτική Σουμάτρα.

Το 2022, κάπου 24.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους και δυο παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών στη Σουμάτρα, όπου συχνά τις βροχοπτώσεις κάνει πιο φονικές η αποψίλωση δασικών εκτάσεων, όπως καταγγέλλουν ντόπιοι υπερασπιστές του περιβάλλοντος. Το όρος Μαράπι («βουνό της φωτιάς», σε τοπική γλώσσα) είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία. Τον Δεκέμβριο, ηφαιστειακή έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους φοιτητές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις