Αν είστε κι εσείς από αυτούς που κρύβουν το στόμα τους κάθε φορά που κάποιος τους κάνει να γελούν, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί κιτρινίζουν τα δόντια σας και ποιες λύσεις θα σας χαρίζουν λευκό χαμόγελο! Εάν τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς σας έχουν κίτρινα δόντια, είναι πολύ πιθανό η αιτία να είναι κληρονομική. Αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν κληρονομείτε το χρώμα αλλά το πάχος του εξωτερικού στρώματος των δοντιών. Όσο πιο λεπτό είναι το στρώμα του σμάλτου τόσο πιο κίτρινο το στρώμα της οδοντίνης. Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία και ένα από τα συμπτώματά της είναι και το κιτρίνισμα των δοντιών. Με την πάροδο της ηλικίας, το εξωτερικό στρώμα του σμάλτου φθείρεται και γίνεται λεπτότερο.
Σύμφωνα με το boxpharmacy.gr, αν πήρατε αντιβιοτικά (τετρακυκλίνη ή δοξυκυκλίνη) πριν από την ηλικία των οκτώ, τα δόντια σας μπορεί να έχουν ραβδώσεις ή λεκέδες. Και, επίσης, αυτά τα αντιβιοτικά όταν χορηγούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κιτρινίζουν τα δόντια του παιδιού αργότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δόντια είναι ακόμα υπό ανάπτυξη πριν από την ηλικία των οκτώ και αυτά τα αντιβιοτικά ενσωματώνονται στην αδαμαντίνη προκαλώντας λεκέδες. Άλλα φάρμακα που προκαλούν αποχρωματισμό των δοντιών είναι η χλωρεξιδίνη (που βρίσκεται στα στοματικά διαλύματα), τα αντιισταμινικά, τα αντιυπερτασικά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Υπερβολική φθορίωση, κάπνισμα και κακή στοματική υγιεινή
Η υπερβολική πρόσληψη φθορίου, λόγω των υψηλών επιπέδων φθορίου στο νερό, μπορεί να κιτρινίσει τα δόντια. Επίσης, διάφορα τρόφιμα και ποτά είναι γνωστό ότι αποχρωματίζουν τα δόντια. Τροφές όπως τα βατόμουρα, τα κεράσια και ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τα κόκκινα κρασιά είναι οι βασικοί ένοχοι. Ξέρατε όμως ότι ακόμη και τα μήλα και οι πατάτες ή τα εσπεριδοειδή μπορεί να προκαλέσουν κιτρίνισμα στα δόντια; Οι χρωστικές που έχουν αυτά τα τρόφιμα διαπερνούν την αδαμαντίνη προκαλώντας αποχρωματισμό. Το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες στο σμάλτο των δοντιών. Η συσσωρευμένη πίσσα και η νικοτίνη του τσιγάρου σχηματίζουν ένα φιλμ στην επιφάνεια των δοντιών το οποίο τα θαμπώνει και τα κιτρινίζει. Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για την υγεία του στόματος σας και το χρώμα των δοντιών σας.
Αν δεν βουρτσίζετε και δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα δημιουργείται πέτρα στα δόντια και αυτό τα κάνει να φαίνονται πιο κίτρινα. Τα απονευρωμένα δόντια ή τα νεκρά δόντια που χρειάζονται απονεύρωση παρουσιάζουν αλλοιωμένο χρώμα, το οποίο με τον καιρό μπορεί να χειροτερεύσει. Τα τραύματα στα παιδικά δόντια ενδέχεται να διαταράξουν τη διάπλαση του μόνιμου δοντιού που βρίσκεται από κάτω τους, και να δημιουργήσει λευκά, κίτρινα ή καφετί σημάδια, τα οποία γίνονται αντιληπτά μόλις ανατείλουν τα μόνιμα δόντια. Όταν χτυπήσει όμως ένας ενήλικας, μπορεί να δημιουργηθεί δυσχρωμία παρόμοια με αυτή που εμφανίζεται στα απονευρωμένα δόντια. Αυτό συμβαίνει λόγω εσωτερικής αιμορραγίας στο δόντι, το οποίο τελικά νεκρώνεται. Κάποια οδοντιατρικά υλικά αποκατάστασης όπως το αμάλγαμα, το κράμα υδραργύρου και αργύρου που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στο σφράγισμα των δοντιών συχνά διαβρώνει τα δόντια και σκουραίνει το χρώμα τους.
Tips για δόντια ολόλευκα
1. Βάλτε το βούρτσισμα σε ημερήσια βάση
Μην ξεχνάτε το καθημερινό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα.
2. Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα λεύκανσης δοντιών
Εάν βρίσκεστε εκτός σπιτιού χρησιμοποιείστε ένα στοματικό διάλυμα για τον έλεγχο της οδοντικής πλάκας, μέχρι να μπορέσετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Μην χρησιμοποιείτε όμως στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη για περισσότερο από 2 εβδομάδες.
3. Κάντε λεύκανση στο σπίτι
Στα ηλεκτρονικά φαρμακευτικά e-shops θα βρείτε το σύστημα λεύκανσης δοντιών που ταιριάζει σε σας.
4. Μην αμελείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας
Κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο φροντίστε να επισκέπτεστε τον οδοντογιατρό σας. Μπορείτε να κάνετε καθαρισμό για την αφαίρεση πέτρας και χρωστικών. Ο τακτικός έλεγχος εντοπίζει τα φθαρμένα σφραγίσματα και τις οδοντικές βλάβες σε αρχόμενο στάδιο, πριν επεκταθούν και μαυρίσουν.