Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Διατροφή και καύσωνας: Τι να τρως στις υψηλές θερμοκρασίες
PLUS

Διατροφή και καύσωνας: Τι να τρως στις υψηλές θερμοκρασίες

Διατροφή και καύσωνας: Ενυδατώνουν και δροσίζουν

Πώς μπορείτε να μείνετε ενυδατωμένοι τις ημέρες του καλοκαιριού, όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα ύψη; Η διατροφή, εκτός από την κατανάλωση νερού, παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς, με τις λάθος τροφές μπορεί να αφυδατωθείτε και να νιώσετε κόπωση πιο γρήγορα από όσο νομίζετε. Κατά γενικό κανόνα, όπως διαβάζουμε στο health, οι κατευθυντήριες γραμμές της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής είναι η κατανάλωση 3,7 λίτρα νερού ημερησίως για τους άνδρες και 2,7 για τις γυναίκες. Αξίζει βέβαια να πούμε πως, το 20% της ημερήσιας πρόσληψης νερού έρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Αυτό σημαίνει πως, μπορούμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι με τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε νερό, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κάποιου καύσωνα.

Ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι;

5 +1 τροφές που θα σας ενυδατώσουν τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Αγγούρια

Τα αγγούρια, όπως διαβάζουμε στο eΜedihealth, περιέχουν πάνω από 95% νερό, καθιστώντας τα από τα καλύτερα ενυδατικά λαχανικά. Μπορείτε να κόψετε φέτες και να τις προσθέσετε σε νερό, μπορείτε να τα καταναλώσετε στη σαλάτα ή ακόμη και να βάλετε μερικές ροδέλες στο τοστ σας.

Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας δεν είναι ακριβώς νερό επομένως έχει 43 θερμίδες ωστόσο περιέχει 94%-95% νερό. Περιέχει φυσικά κάλιο και νάτριο, καθιστώντας το ένα δημοφιλές ποτό για επανυδάτωση μετά την άσκηση.

Βουτυρόγαλα

Το βουτυρόγαλα περιέχει 90% νερό και είναι ιδιαίτερα δροσιστικό. Μπορείτε να το βάλετε στα smoothies σας και να απολαύσετε τα οφέλη του.

sliced orange fruit on brown wooden table

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι αναζωογονητικά φρούτα με περιεκτικότητα σε νερό περίπου 88%. Επίσης, είναι γεμάτα με βιταμίνη C και θρεπτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν περιεκτικότητα σε νερό 95%. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, λυκοπένιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Α είναι ιδανικές για τις σαλάτες για ένα δροσερό γεύμα.

Κολοκυθάκια

Το λαχανικό αυτό έχει περιεκτικότητα σε νερό 94% και είναι γεμάτο βιταμίνη C, B6, και κάλιο. Για ένα δροσερό καλοκαιρινό γεύμα, ψήστε στο air fryer ή στον φούρνο και απολαύστε με μια δροσιστική σος γιαουρτιού.

Άλλοι τόποι για να παραμείνετε ενυδατωμένοι στη ζέστη και τις να αποφύγετε

Ξεκινώντας την ημέρα σας, μπορείτε να ενυδατωθείτε ετοιμάζοντας ένα smoothie βάζοντας μέσα τροφές πλούσιες σε νερό. Μπορείτε να προσθέσετε βρώμη, αβοκάντο, λάχανο και ό,τι άλλο φρέσκο λαχανικό έχετε στο ψυγείο.

Βάλτε ένα μπουκαλάκι νερό στη τσάντα σας, για κάθε στιγμή της ημέρας.

Προσθέστε λεμόνι και δυόσμο σε ένα ποτήρι γεμάτο με δροσερό νερό και πιείτε σαν αφέσιμα.

Μειώστε την κατανάλωση του καφέ, μέχρι δύο την ημέρα, καθώς η καφεΐνη θα σας αφυδατώσει.

Μειώστε τα σνακ τη ζάχαρη και το αλκοόλ. Ιδανικά, σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας δεν πρέπει να καταναλώνετε επεξεργασμένες τροφές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις