Εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα: Πέντε νεκροί και τρεις αγνοούμενοι πεζοπόροι

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα: Πέντε νεκροί και τρεις αγνοούμενοι πεζοπόροι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ασυνήθιστα πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που χάθηκαν ενώ περπατούσαν στην ύπαιθρο, μόνο τον Ιούνιο

17.06.2024 | 13:55

Εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα: Πέντε νεκροί και τρεις αγνοούμενοι πεζοπόροιΕξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα: Πέντε νεκροί και τρεις αγνοούμενοι πεζοπόροι. Οι πεζοπόροι τουρίστες που χάνονται στην ελληνική ύπαιθρο είναι ασυνήθιστα πολλοί φέτος το καλοκαίρι, καθώς μόνο τον Ιούνιο έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, ενώ εδώ και μέρες αγνοούνται ακόμα τρεις, στην Αμοργό και τη Σίκινο. Όλα τα περιστατικά φέτος έχουν συμβεί σε νησιά: Τη Σύμη, τη Σάμο, το Μαθράκι, την Αμοργό, τη Σίκινο και την Κρήτη. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τουρίστες χάθηκαν ενώ ήταν πεζοί. Στην πλειονότητά τους, είχαν επιλέξει να κάνουν πεζοπορία υπό ακατάλληλες και επικίνδυνες – όπως αποδείχθηκε – συνθήκες: Επρόκειτο για διαδρομές μεγάλες, ενώ η θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα υψηλή και στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, οι πεζοπόροι ήταν μόνοι τους.

Από τις αρχές Ιουνίου, στην Κρήτη, καταγράφηκαν δύο θάνατοι

Ένας 67χρονος τουρίστας με καρδιακά προβλήματα, επιχείρησε κατάβαση στο φαράγγι στους Μύλους Ρεθύμνου, όμως κατέρρευσε και εξέπνευσε πριν προσεγγίσει η βοήθεια που κάλεσε η σύζυγός του, που ήταν μαζί του. Στη Σητεία, έχασε τη ζωή της μία 70χρονη πεζοπόρος στο φαράγγι Χοχλιακιών που είπε πως αισθάνεται ζάλη και κατέρρευσε. Στη Σύμη, ο θάνατος του Βρετανού παρουσιαστή Μάικλ Μόσλι έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο άντρας ξεκίνησε πεζός το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Ιουνίου από παραλία του νησιού, ενώ συνέχισε προς άλλη κατεύθυνση από αυτή και εντοπίστηκε τελικά τέσσερις ημέρες μετά, νεκρός.

Στη Σάμο, ένας 74χρονος τουρίστας έχασε τη ζωή του, ενώ έκανε πεζοπορία στο νησί, ενώ στην Αμοργό, ένας 59χρονος Αμερικανός που ξεκίνησε να διανύσει μία πεζοπορική διαδρομή διάρκειας τεσσάρων ωρών, αγνοείται από τις 11 Ιουνίου. Πιο πρόσφατο περιστατικό είναι αυτό στη Σίκινο, όπου αγνοούνται δύο τουρίστριες από τη Γαλλία. Πρόκειται για δύο γυναίκες, ηλικίας 73 και 64 ετών, οι οποίες έμεναν σε διαφορετικά καταλύματα αλλά ερευνάται η πιθανότητα να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Η μία εκ των δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε μήνυμα μέσω κινητού στον ιδιοκτήτη του καταλύματος που νοίκιαζε στο νησί, πως έχει τραυματιστεί και δεν αισθάνεται καλά. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί ίχνος τους.

Το Associates Press, σε τηλεγράφημά του από την Ελλάδα, αναφέρεται στην υπόθεση, με αφορμή τον θάνατο του Αμερικανού στο Μαθράκι. «Η σορός του άνδρα βρέθηκε την Κυριακή 16/6 σε μια βραχώδη, αρκετά απομακρυσμένη παραλία στο νησί από άλλον τουρίστα. Είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του την Πέμπτη από τον οικοδεσπότη του, έναν Ελληνοαμερικανό φίλο του. Ο τουρίστας εθεάθη τελευταία φορά την Τρίτη σε καφετέρια παρέα με δύο τουρίστες που έκτοτε έφυγαν από το νησί».

«Αυτή ήταν η τελευταία σε μια σειρά πρόσφατων περιπτώσεων κατά τις οποίες τουρίστες στα ελληνικά νησιά έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται. Κάποιοι, αν όχι όλοι, είχαν ξεκινήσει πεζοπορίες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ένας 74χρονος Ολλανδός τουρίστας βρέθηκε από drone της πυροσβεστικής το Σάββατο ξαπλωμένος μπρούμυτα σε μια χαράδρα περίπου 330 μέτρα από το σημείο όπου παρατηρήθηκε για τελευταία φορά την περασμένη Κυριακή, να περπατά με κάποια δυσκολία μέσα στη ζέστη. Ο Δρ Μάικλ Μόσλι, διάσημος Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής και συγγραφέας, βρέθηκε νεκρός την περασμένη Κυριακή στο νησί της Σύμης. Ένας ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε την προηγούμενη Τετάρτη, λίγο αφότου πήγε για πεζοπορία σε δύσκολο, βραχώδες έδαφος. Την Παρασκευή, δύο Γαλλίδες τουρίστριες αγνοούνται στη Σίκινο, ένα σχετικά απομονωμένο νησί των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος, με λιγότερους από 400 μόνιμους κατοίκους. Οι δύο γυναίκες, ηλικίας 64 και 73 ετών, είχαν φύγει από τα ξενοδοχεία τους για να συναντηθούν. Στο νησί της Αμοργού, επίσης στις Κυκλάδες, οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν έναν 59χρονο τουρίστα που δηλώθηκε αγνοούμενος από την Τρίτη 11/6, όταν είχε πραγματοποιήσει πεζοπορία μόνος του υπό μεγάλη ζέστη. Τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ αναγνώρισαν τον αγνοούμενο τουρίστα ως τον συνταξιούχο αναπληρωτή σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες, Άλμπερτ Κάλιμπετ, από το Hermosa Beach της Καλιφόρνια», μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο.

Οι πέντε θάνατοι πεζοπόρων τουριστών στην Ελλάδα τον Ιούνιο

5/6/2024 67χρονος πεζοπόρος στο φαράγγι στους Μύλους Ρεθύμνου: Ο άντρας, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε προβλήματα με την καρδιά του, αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε

5/6/2024 70χρονη πεζοπόρος στο φαράγγι Χοχλιακιών στη Σητεία: Η γυναίκα είπε πως αισθάνεται ζάλη και κατέρρευσε.

9/6/2024 Εντοπίζεται νεκρός ο Βρετανός Μάικλ Μόσλι, που είχε διασχίσει πεζός μια μεγάλη απόσταση στη Σύμη: Ο 67χρονος Βρετανός έφυγε στις 5/6, στις 13:30 το μεσημέρι, πεζός, από παραλία της Σύμης για να επιστρέψει στο κατάλυμά του στον Γυαλό. Τελικά, εντοπίστηκε νεκρός στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, όπου είχε κατευθυνθεί για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

11/6/2024 Αγνοείται 59χρονος πεζοπόρος στην Αμοργό: Ο Αμερικανός πρώην αστυνομικός γνωρίζει το νησί και το επισκεπτόταν συχνά. Την Τρίτη ξεκίνησε να διανύσει μόνος του μία γνωστή πεζοπορική διαδρομή στην Αμοργό, διάρκειας περίπου 4 ωρών. Τα ίχνη του αναζητούνται έκτοτε.

14/6/2024 Αγνοούνται δύο Γαλλίδες τουρίστριες στη Σίκινο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία έστειλε μήνυμα πως είναι τραυματισμένη, χωρίς να προσδιορίσει το πού βρίσκεται.

15/6/2024 Νεκρός 74χρονος πεζοπόρος στη Σάμο: Ο Ολλανδός τουρίστας ξεκίνησε για πεζοπορία μόνος του στις περιοχές Λιμνιώνας και Κλήμα. Παρά την επιχείρηση έρευνας, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε Λιμνιώνα, Κλήμα, Άγιο Ιωάννη Ελεήμονα και Αγία Κυριακή Μαραθοκάμπου. Οι έρευνες, βάσει πρωτοκόλλου, σταμάτησαν την Τετάρτη 12/6.

16/6/2024 Νεκρός εντοπίζεται 55χρονος Αμερικανός στο Μαθράκι, ένα από τα Διαπόντια Νησιά. Η σορός του εντοπίστηκε σε απομονωμένη παραλία του νησιού.

 

Exit mobile version