Ζορντάν Μπαρντελά, ο γιος Ιταλών μεταναστών που ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός στη Γαλλία
Oι δρόμοι στο Παρίσι και τις άλλες μεγαλουπόλεις της Γαλλίας έχουν κατακλυστεί από αφίσες με την επιγραφή «Ζορντάν Μπαρντελά πρωθυπουργός», που απεικονίζουν τον εκλεκτό της Μαρίν Λεπέν με το κλασικό καθησυχαστικό χαμόγελό του μπροστά από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, την οποία έχει βαλθεί να αλώσει η Ακροδεξιά. Το στοίχημα για τον 28χρονο Μπαρντελά ώστε να μετακομίσει όπως ονειρεύεται στο Ματινιόν, και στη μέντορά του, Λεπέν, είναι να εξασφαλίσουν από τις 89 έδρες που έχουν μέχρι τώρα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τις 289 που απαιτούνται για να κατακτήσει η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» την απόλυτη πλειοψηφία.
Πώς θα κερδίσουν αυτές τις 200 έδρες; Εν μέρει με συμμαχίες, π.χ. με την ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, την οποία απέπεμψε ο ακόμη πιο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ από το κόμμα του, Reconquête, για τις διαβουλεύσεις της με τον Μπαρντελά εν αγνοία του, ή με βουλευτές από τη γκωλική Δεξιά των Ρεπουμπλικανών, που θα ακολουθήσουν τον καθαιρεθέντα -και αποκατασταθέντα προσωρινά με δικαστική απόφαση- πρόεδρό τους, Ερίκ Σιοτί.
Αλλά, εκτός από συμμαχίες, αυτές τις μέρες ο Μπαρντέλα έχει αποδυθεί στην επιχείρηση προσέλκυσης των ψηφοφόρων, αυτό που έχει κάνει τόσο καλά από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα. Χάρη στην προσωπικότητά του, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η «Εθνική Συσπείρωση» αναδείχθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές μακράν το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλους τις εκλογικές περιφέρειες πλην εκείνης του Παρισιού, ενός νησιού στη θάλασσα μιας χώρας τόσο διαφορετικής από την πρωτεύουσα.
Ποιος είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά
Σ’ αυτήν ακριβώς την περιφέρεια που συνεχίζει να τον απορρίπτει, στο προάστιο του Σεν-Ντενί, κάπου 10 χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο του Παρισιού, μεγάλωσε ο Μπαρντελά. Η μητέρα του επίδοξου πρωθυπουργού της Γαλλίας, Λουίζα Μπερτέλι-Μότα, δημοτική υπάλληλος, που εργάζεται περιστασιακά ως οικονόμος, γεννήθηκε στο Νικελίνο -μια κοινότητα στην περιφέρεια του Τορίνο-, αλλά ήταν μόλις ενός έτους όταν μετανάστευσε η οικογένειά της στη Γαλλία. Ο πατέρας του, Ολιβιέ Μπαρντελά, ιδιοκτήτης μικρής εταιρείας αυτόματων πωλητών αναψυκτικών, είναι επίσης ιταλικής καταγωγής με ρίζες από το Πιεμόντε.
Οι γονείς του Μπαρντελά χώρισαν όταν εκείνος ήταν μόλις ενός έτους και παρέμεινε στο Σεν Ντενί με τη μητέρα του, σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών με εμπόρους ναρκωτικών στην είσοδο του κτιρίου και παιδιά να κρατούν τσίλιες μήπως φθάσει η αστυνομία.
Ο Μπαρντελά αρέσκεται να μιλάει για την ανέχεια που βίωσε στα παιδικά του χρόνια στο προάστιο αυτό με τη μητέρα του, αλλά όχι και τόσο για την οικονομική άνεση του πατέρα του, που τον πήρε μαζί του σε ένα ταξίδι στο Μαϊάμι όταν αποφοίτησε από το λύκειο, ή το αυτοκίνητο Smart που του χάρισε ως δώρο γενεθλίων, ή το διαμέρισμα και τα εμβάσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον λογαριασμό του, μέχρι να λάβει τον πρώτο του μισθό ως πολιτικός.
Όταν η Λεπέν τον έχρισε τον Νοέμβριο του 2022 πρόεδρο της «Εθνικής Συσπείρωσης» στην ομιλία του ενώπιον των υποστηρικτών της Ακροδεξιάς, ο Μπαρντελά μίλησε και για τη μητέρα του «που είχε την αξιοπρέπεια εκείνων που ξυπνούν νωρίς για έναν μισθό πείνας». Αναφέρθηκε όμως και στις ιταλικές του ρίζες (κατά 75% και κατά 25% βερβέρικες από την Αλγερία) για να τονίσει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να ενσωματωθεί στη γαλλική κοινωνία, αρκεί να το θέλει. «Δεν ήμασταν από εδώ, αλλά γίναμε Γάλλοι λόγω της αγάπης μας για τη Γαλλία και τον λαό της», είπε.
Ο Μπαρντελά ήταν μόλις 16 ετών όταν εντάχθηκε στο τότε «Εθνικό Μέτωπο» εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση της Μαρίν Λεπέν σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν. Λόγω της αγάπης της για την πολιτική εγκατέλειψε τις σπουδές Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο. Στις τηλεμαχίες των τελευταίων μηνών στον δρόμο προς τις κάλπες των ευρωεκλογών με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, ο Μπαρντελά φάνηκε έξω από τα νερά του, αλλά, όπως σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα, μεταξύ του αυστηρού Ατάλ και του «όχι και τόσο ευφυούς αλλά καλοπροαίρετου Μπαρντελά, οι Γάλλοι πλην των Παριζιάνων φαίνεται να προτιμούν τον δεύτερο».