Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

03

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σουηδία γονική άδεια: Οι παππούδες θα πληρώνονται για να προσέχουν τα εγγόνια τους
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία γονική άδεια: Οι παππούδες θα πληρώνονται για να προσέχουν τα εγγόνια τους

Δικαιούνται και άδεια

Οι Σουηδοί κάνουν ένα νέο βήμα στη γονική άδεια. Σύμφωνα με το Associated Press, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορούν πλέον να πληρώνονται για να φροντίζουν τα εγγόνια τους. Η Σουηδία εγκαινίασε τη Δευτέρα έναν πρωτοποριακό νέο νόμο, ο οποίος επιτρέπει στους παππούδες και τις γιαγιάδες να παρεμβαίνουν και να παίρνουν γονική άδεια με αποδοχές, ενώ φροντίζουν τα εγγόνια τους για έως και τρεις μήνες από τον πρώτο χρόνο του παιδιού. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την έγκριση από το σουηδικό κοινοβούλιο, το Riksdag των 349 εδρών, τον περασμένο Δεκέμβριο της πρότασης της κυβέρνησης για τη μεταφορά του γονικού επιδόματος. Αυτό συμβαίνει 50 χρόνια αφότου η σκανδιναβική χώρα έγινε η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε γονική άδεια με αποδοχές για τους πατέρες και όχι μόνο για τις μητέρες.

man wearing maroon, white, and blue stripe long-sleeved shirt lifting up baby wearing gray onesie

Τι ορίζει ο νέος νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο, οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν μέρος του γενναιόδωρου επιδόματος γονικής άδειας στους παππούδες και τις γιαγιάδες του παιδιού. Ένα ζευγάρι γονέων μπορεί να μεταφέρει το πολύ 45 ημέρες σε άλλους, ενώ ένας γονέας που είναι μόνος του μπορεί να μεταφέρει 90 ημέρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μια κυβερνητική υπηρεσία που διαχειρίζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτή η σκανδιναβική χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, γνωστή για το χρηματοδοτούμενο από τους φορολογούμενους σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, έχει οικοδομήσει επί σειρά γενεών μια κοινωνία όπου οι πολίτες φροντίζονται από την… κούνια μέχρι… τον τάφο. Στη Σουηδία, έχετε το δικαίωμα να είστε πλήρως ελεύθεροι από την εργασία σας όταν γεννιέται το παιδί σας. Το γονικό επίδομα καταβάλλεται για 480 ημέρες, ή περίπου 16 μήνες, ανά παιδί. Από αυτές, η αποζημίωση για 390 ημέρες υπολογίζεται με βάση το πλήρες εισόδημα ενός ατόμου, ενώ για τις υπόλοιπες 90 ημέρες, οι άνθρωποι λαμβάνουν ένα σταθερό ποσό 180 κορώνες (17 δολάρια) την ημέρα.

woman in black long sleeve shirt holding purple flower
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις