Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Σημαιοφόροι Ολυμπιακών Αγώνων 2024: Οι αναρτήσεις Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη στα social media
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σημαιοφόροι Ολυμπιακών Αγώνων 2024: Οι αναρτήσεις Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη στα social media

Σημαιοφόροι Ολυμπιακών Αγώνων 2024: Οι δύο αθλητές γράφουν ιστορία

Περίπου δύο εβδομάδες απέχουμε από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Πρόκειται για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως, με τους μεγαλύτερους αθλητές να δίνουν ραντεβού κάθε τέσσερα χρόνια και μια διάκριση εκεί θεωρείται η ύψιστη για τον καθένα. Η ελληνική αποστολή είναι εκείνη που εισέρχεται πάντα πρώτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ως «παράσημο» της ιστορίας. Έτσι, η ευθύνη του σημαιοφόρου της ελληνικής αποστολής είναι ελαφρώς μεγαλύτερη και για αυτό κάθε χρόνο υπάρχει ειδική διαδικασία για να αποφασιστεί ποιος θα το σηκώσει. Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση ότι Σημαιοφόροι για την Ελλάδα στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, οι οποίοι αναλαμβάνουν το ρόλο από τον Λευτέρη Πετρούνια και την Άννα Κορακάκη που είχαν τον ίδιο ρόλο το 2021 στο Τόκιο.

Όσον αφορά την επιλογή των δύο σημαιοφόρων, απαντήσεις έδωσε από χθες ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος λέγοντας ότι η απόφαση ελήφθη «σύμφωνα με την προτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών και τηρώντας την προσπάθεια για ισότητα των φύλων». Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πριν από τη συνεδρίαση είχε επαφές με Ολυμπιονίκες που έχουν κατακτήσει μετάλλια, ωστόσο τόσο ο Μίλτος Τεντόγλου όσο και η Κατερίνα Στεφανίδη ζήτησαν να μην είναι Σημαιοφόροι για να μην αλλάξουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γράφει ιστορία ο Αντετοκούνμπο που φοβάται το μάτι

Η επιλογή του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει και ιστορικό χαρακτήρα, καθώς είναι ο πρώτος αθλητής μπάσκετ που θα είναι σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι επιτυχίες του σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στο ΝΒΑ τον καθιστούν ως τον «πρεσβευτή» του ελληνικού αθλητισμού παγκοσμίως. Ακόμα και το παρατσούκλι του Greek Freak συχνά τον τοποθετεί στον «Όλυμπο» του παγκόσμιου μπάσκετ. Παρότι έχει φύγει από την Ελλάδα εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, οι ελληνικές συνήθειες δεν φεύγουν από μέσα του. Είναι χαρακτηριστική η πρώτη του ανάρτηση μετά την ανακοίνωση ότι θα είναι σημαιοφόρος της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής στο Παρίσι. Ήταν ένα πολύ όμορφο βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του από το Προολυμπιακό Τουρνουά στο ΣΕΦ, όπου ο Giannis έγραψε «ΕΛΛΑΣ» στην ανάρτησή του, την οποία πάντως συνόδευσε με ένα μπλε ματάκι που είθισται να χρησιμοποιείται για το «κακό το μάτι». Πιθανόν ο Αντετοκούνμπο να φοβάται να τον ματιάσουν μετά τις φοβερές του εμφανίσεις με την Εθνική Ελλάδος και ενόψει της παρουσίας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο ίδιος πάντως ανυπομονεί για την 26η Ιουλίου και την τελετή έναρξης καθώς όταν στα αποδυτήρια του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (μετά το ματς με την Κροατία), ο Σπύρος Καπράλος του ανακοίνωσε πως εκείνος θα είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, ο Greek Freak αντέδρασε σαν μικρό παιδί πανηγυρίζοντας παρά την μεγάλη του σωματική καταπόνηση. Τώρα θα πρέπει να διευθετηθούν σημαντικές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τις χορηγικές συμφωνίες του Αντετοκούνμπο με την αθλητική εταιρεία που τον ντύνει (δεν είναι αυτή που ντύνει την ελληνική ολυμπιακή ομάδα), αλλά και την μετακίνησή του στο Παρίσι παραμονές της πρεμιέρας της Εθνικής στο ολυμπιακό τουρνουά με τον Καναδά (οι αγώνες της 1ης φάσης θα διεξαχθούν στην Λιλ που απέχει 2,5 ώρες οδικώς και λίγο λιγότερο με τρένο από την γαλλική πρωτεύουσα).

Η Ντρισμπιώτη άφησε οριστικά τον δίσκο και παίρνει τη σημαία

Πολύ ξεχωριστή είναι η ιστορία της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη η οποία θα είναι επίσης σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολλοί δεν την ήξεραν πριν τις μεγάλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτυχίες της από το 2023 και έπειτα. Η ίδια πάλευε για χρόνια να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο και να βγει από το τσιπουράδικο που διαθέτει η οικογένειά της στην Καρδίτσα. Πλέον είναι η πιο αγαπητή γυναίκα στην πόλη της, ενώ μέχρι και το δημοτικό γήπεδο πήρε το όνομά της. Στα 40 της χρόνια πλέον είναι έτοιμη αν ταξιδέψει στο Παρίσι για να καταφέρει να προσθέσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο στην ευρεία της συλλογή. Μάλιστα μέχρι και την πρόκριση την πήρε με εμφατικό τρόπο. Στο Πρωτάθλημα 20χλμ. βάδην της Αυστραλίας στη Μελβούρνη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με επίδοση 1 ώρα 28.12. Πρόκειται για το όριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και φυσικά για νέο πανελλήνιο ρεκόρ, αφού βελτίωσε το 1.28.58 της Αθηνάς Παπαγιάννη από τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Σε αντίθεση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που επιλέχθηκε ομόφωνα στην πρώτη ψηφοφορία, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη συγκέντρωσε 16 ψήφους για να «νικήσει» στην διαδικασία την Μαρία Σάκκαρη που συγκέντρωσε 8, ενώ υποψήφιες ήταν επίσης η πολίστρια Μαργαρίτα Πλευρίτου και η αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης Ελευθερία Πλατανιώτη. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σχολίασε την απόφαση της ΕΟΕ με ανάρτησή της στο Instagram το πρωί της Τετάρτης (10/07) και δήλωσε υπερήφανη και συγκινημένη για την απόφαση της ΕΟΕ. Αναλυτικά στο μήνυμά της αναφέρει:

«Η απόφαση της Ε.Ο.Ε. να με ορίσει μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, με γεμίζει συγκίνηση και υπερηφάνεια. Για κάθε αθλήτρια και για κάθε αθλητή, το να κρατάει τη σημαία της χώρας του στην τελετή έναρξης της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στην ιστορία του κόσμου, είναι η ύψιστη τιμή. Τέτοιες στιγμές τα όνειρα, οι προσδοκίες, οι κόποι και οι αγώνες μιας ζωής ολόκληρης αφιερωμένης στον Αθλητισμό περνούν αστραπιαία από το μυαλό, αλλά αμέσως οι ανάγκες της προετοιμασίας σε προσγειώνουν στις απαιτήσεις των ημερών που έρχονται. Στο Παρίσι, όλα τα παιδιά της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, ώστε για ακόμα μία φορά να σηκώσουμε ψηλά τα ελληνικά χρώματα».

Τα βιογραφικά των σημαιοφόρων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994. Ο Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής, ύψους 2.11 ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης του Φιλαθλητικού. Το 2013 επιλέχθηκε στο Ντραφτ του ΝΒΑ στη θέση 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ και της της Εθνικής Ελλάδος όπου μετράει πάνω από 49 συμμετοχές. Το 2017 έγινε ο πρώτος παίχτης στην ιστορία του ΝΒΑ, που τερμάτισε μέσα στην πρώτη 20άδα και των πέντε στατιστικών κατηγοριών (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και τάπες). Το ίδιο χρόνο αναδείχθηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης και συμμετείχε για πρώτη φορά σε παιχνίδι «all star» με τους κορυφαίους του ΝΒΑ. Στο σύνολο έχει συμμετάσχει 6 φορές στο All-Star Game.

Το 2019 και το 2020, ο μεγάλος ηγέτης των Μπακς αναδείχθηκε MVP του ΝΒΑ. Το 2021, ο Γιάννης, «The Greek Freak», όπως τον φωνάζουν στην ομάδα του, κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο του ΝΒΑ με τους Μπακς μετά από 50 χρόνια, κερδίζοντας παράλληλα το βραβείο του MVP των τελικών. Έχει συμπεριληφθεί στην επετειακή επιλογή των 75 καλύτερων παικτών της ιστορίας του ΝΒΑ.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη γεννήθηκε στην Καρδίτσα 21 Μαρτίου, 1984. Εκεί ζει και γυμνάζεται, μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση την τελευταία διετία (2023-2024), όπου μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Έχει αγωνιστεί με την Εθνική Ομάδα σε διεθνείς διοργανώσεις όλων των κατηγοριών. Για ένα μεγάλο διάστημα είχε σταματήσει το βάδην και τον πρωταθλητισμό, όπως φάνηκε όμως ήταν μια απλή παύση, καθώς επέστρεψε δριμύτερη και οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται η μια μετά την άλλη. Έχει συμμετάσχει σε δυο Ολυμπιακούς Αγώνες (2016, 2021), σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ήταν «χάλκινη» το 2013 στους Μεσογειακούς Αγώνες, κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021) και το Αργυρό μετάλλιο στην ομαδική βαθμολογία τόσο στο Παγκόσμιο (2022) όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021), ενώ το 2021 ήταν όγδοη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Αναμφίβολα η χρονιά της ήταν το 2022, αφού κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (20 χλμ. και 35 χλμ. βάδην) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, πετυχαίνοντας κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει κανένας Έλληνας αθλητής και αθλήτρια. Νωρίτερα στη σεζόν ήταν τέταρτη στο Παγκόσμιο του Όρεγκον. Επιπλέον, η Αντιγόνη είναι πτυχιούχος Γυμναστικής Ακαδημίας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και αυτή τη στιγμή κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Αθλητισμού για ΑΜΕΑ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ

1908 Νικόλαος Γεωργαντάς Στίβος

1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Στίβος

1920 Βασίλης Ζαρκάδης Ξιφασκία

1924 Χρήστος Βρεττός Στίβος

1928 Αντώνης Καρυοφύλλης Στίβος

1932 Χρήστος Μάντικας Στίβος

1936 Ιωάννης Σεραϊδάρης Στίβος

1948 Γιώργος Καλαμποκίδης Ιστιοπλοΐα

1952 Νίκος Σύλλας Στίβος

1956 Γιώργος Ρουμπάνης Στίβος

1960 Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Ιστιοπλοΐα

1964 Γιώργος Μαρσέλλος Στίβος

1968 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος

1972 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος

1976 Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Στίβος

1980 Ηλίας Χατζηπαυλής Ιστιοπλοΐα

1984 Στέλιος Μυγιάκης Πάλη

1988 Μπάμπης Χολίδης Πάλη

1992 Λάμπρος Παπακώστας Στίβος

1996 Πύρρος Δήμας Δήμας Άρση Βαρών

2000 Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοΐα

2004 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών

2008 Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο

2012 Αλέξανδρος Νικολαϊδης Ταεκβοντό

2016 Σοφία Μπεκατώρου Ιστιοπλοΐα

2020 Άννα Κορακάκη Σκοποβολή

Λευτέρης Πετρούνιας Γυμναστική

Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Σημαιοφόρους, αφού 13 φορές αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία. Ακολουθεί η ιστιοπλοΐα με πέντε, η πάλη και η άρση βαρών με δύο, η ξιφασκία, το τζούντο, το ταεκβοντό, η γυμναστική και η σκοποβολή με έναν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις