Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φόρος στα ζαχαρούχα: Έκανε κι ένα καλό στους Βρετανούς
ΚΟΣΜΟΣ

Φόρος στα ζαχαρούχα: Έκανε κι ένα καλό στους Βρετανούς

Ο φόρος στη ζάχαρη επιβλήθηκε ως μέρος των σχεδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης της παχυσαρκίας

Η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται καθημερινά στη Βρετανία μειώθηκε κατά δυόμισι κουταλάκια του γλυκού για τους ενήλικες μετά την εισαγωγή νέου φόρου στα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, αποκάλυψε μια μελέτη. Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους της εισαγωγής του φόρου στη ζάχαρη το 2018 (που επιβλήθηκε ως μέρος των σχεδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης της παχυσαρκίας), η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης μειώθηκε κατά 5 γραμμάρια στα παιδιά. Εν τω μεταξύ, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health έδειξε ότι είχε μειωθεί κατά 11 γραμμάρια στους ενήλικες. Η μεγαλύτερη πηγή ζάχαρης για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 10 ετών είναι τα δημητριακά. Αλλά για όσους είναι 11 έως 18 ετών, είναι τα αναψυκτικά.

Η εισφορά θεωρήθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική για τον περιορισμό της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, με τη μείωση της κατανάλωσής τους να προκαλεί το ήμισυ της μείωσης της ζάχαρης. Αυτό το μέτρο εμφανίζει ακόμη υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των παιδιών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων μειώθηκε κατά 10% στα παιδιά και κατά 20% στους ενήλικες. Ωστόσο, η δωρεάν πρόσληψη ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλότερη από τη σύσταση 5% του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΠΟΥ συνιστά η δωρεάν κατανάλωση ζάχαρης ενός ατόμου να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Αυτό ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια την ημέρα για ενήλικες, 24 γραμμάρια για παιδιά ηλικίας επτά έως 10 ετών και 19 γραμμάρια για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών.

Επίσης, δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στην ενεργειακή πρόσληψη, αποκάλυψε η μελέτη. Οι ερευνητές παρατήρησαν την ετήσια εθνική διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2008 και 2019 για να αξιολογήσουν την επίδραση του φόρου ζάχαρης. Πριν επιβληθεί, είχε σημειωθεί μια σταδιακή πτωτική τάση στην κατανάλωση ελεύθερης ζάχαρης από ενήλικες και παιδιά από το 2008. «Ένας λόγος μπορεί να είναι η σταθερή μετάβαση από τη ζάχαρη στη διατροφή σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων, οι οποίες παγκοσμίως είχαν ετήσια αύξηση περίπου 5,1% μεταξύ 2008 και 2015», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Με πληροφορίες από The Standard

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις