Με τη φράση «ήταν καιρός να βγει από τον κύριο Κασσελάκη, ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την Attica Bank. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως το πιο εντυπωσιακό από τα όσα αναφέρει ο κ. Κασσελάκης για την Attica Bank είναι πως «μιλάει για μία συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμα κλείσει και δεν έχει ανακοινωθεί». Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθυμίζει ποια ήταν η εποχή που είχε ασχοληθεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες. Ηταν η εποχή των capital controls, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τις τράπεζες, όπως είπε.
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «εμείς, δεν θέλουμε επί των ημερών μας να ακούσουμε εκφράσεις «”αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες”» και ανέφερε πως «η συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί λοιπόν θα είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου, προς το συμφέρον των καταθετών θα είναι προς το συμφέρον του τραπεζικού συστήματος». Ολοκληρώνοντας την απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν υπάρχει καμία αντιπρόταση», αλλά αντιθέτως υπάρχει ένας φθηνός λαϊκισμός που παραπέμπει σε μία από τις πιο ισχυρές παρουσίες του ΣΥΡΙΖΑ «που μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, τον κύριο Βαρουφάκη. Τώρα το Βαρουφάκης έγινε Κασσελάκης».
Η τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη για τις ανακοινώσεις Κασσελάκη για την Attica Bank
«Νομίζω πως ήταν καιρός να βγει από τον κύριο Κασσελάκη, ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μιλάει για μία συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμα κλείσει και δεν έχει ανακοινωθεί. Και έχει βγάλει δεν ξέρω πόσες ανακοινώσεις, για κάτι το οποίο ακόμα δεν το έχει δει. Αυτό από μόνο του είναι άξιο αναφοράς και νομίζω αξίζει να σταθούμε σε αυτό. Από εκεί και πέρα η τελευταία φορά που ασχολήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες ήταν όταν έκλεισαν τις τράπεζες. Μία εποχή επειδή τους έπιασε ο πόνος για τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου φόρτωσαν κάπου στα 200 δισ τον Ελληνα φορολογούμενο με τις ενέργειες τους και πολλά ακόμα τα οποία είναι γνωστά πλέον στην ιστορία και έχουν αποτυπωθεί.
Αλλά επειδή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουμε για την Attica Bank να θυμίζουμε ότι κάποτε ήταν ΣΥΡΙΖΑ Bank και να θυμίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος η συντριπτική πλειοψηφία των 80 εκατομμυρίων τις ζημιές της τράπεζας Αττικής προέρχονται από τους δικούς τους χειρισμούς. Τα περιβόητα δάνεια που βγήκαν στη συνέχεια για το πού δόθηκαν. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε παρελθοντολογικές συζητήσεις, αλλά όταν βλέπουμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγάζει ανακοινώσεις για μία συμφωνία η οποία δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αναγκαζόμαστε να τα θυμηθούμε και στη συνέχεια να τα θυμίζουμε όλα αυτά.
Αλλά σε κάθε περίπτωση ας μην ανησυχεί ο κύριος Κασσελάκης, εμείς δεν θέλουμε επί των ημερών μας να ακούσουμε εκφράσεις «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες», σε εισαγωγικά το βάζω, δυστυχώς αυτό είχε ακουστεί τότε. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε καταθέτες, ανθρώπους οι οποίοι έχουν τις οικονομίες τους να αγωνιούν, να ασφυκτιούν ή να βρίσκονται από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό και σίγουρα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε συμφωνία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί λοιπόν θα είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου, προς το συμφέρον των καταθετών, θα είναι προς το συμφέρον του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυσή του με όρους διαφάνειας. Θεωρώ ότι αν δει κανείς τη συμφωνία από τα πρώτα στοιχεία, χωρίς να γνωρίζω τα τελικά δεδομένα, θα καταλάβει αν τη συγκρίνει με προηγούμενες ότι προφανώς δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης να υπογραφεί κάτι το οποίο δεν θα είναι προς το συμφέρων των πολιτών των φορολογούμενων, του δημοσίου συμφέροντος.
Και δεν καταλαβαίνω και ποια είναι η αντιπρόταση. Η αντιπρόταση είναι για να το πούμε έτσι απλά να σκάσουν δύο τράπεζες; Να φορτωθεί πολλά δισ. το κράτος, άρα ο Ελληνας φορολογούμενος; Υπάρχει κάποια αντιπρόταση; Δεν υπάρχει προφανώς, υπάρχει ένας φθηνός λαϊκισμός που παραπέμπει σε μία από τις πιο ισχυρές παρουσίες του ΣΥΡΙΖΑ που μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, τον κύριο Βαρουφάκη. Τώρα το Βαρουφάκης έγινε Κασσελάκης».
“O Γιάννης και ο Γιώργος είναι συνέταιροι σε εταιρεία στην Αττική. Ο Γιάννης βάζει σε τρεις δόσεις 800 ευρώ και ο Γιώργος σε δύο δόσεις 300 ευρώ. Τι ποσοστό έχει ο Γιάννης; Τι ποσοστό έχει ο Γιώργος;”, αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης. Μέσω αυτής της αινιγματικής ανάρτησης, ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει συνέχεια στο ζήτημα των καταγγελιών του για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες παρεμβάσεις του ο κ. Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου”.
Βούλα Κεχαγιά σε Παύλο Μαρινάκη: Να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα για τις τράπεζες
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, με ανακοίνωσή της, απάντησε στις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τις τράπεζες. Στην ανακοίνωση,. η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τον κ. Μαρινάκη να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που θέτει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Καλό θα ήταν ο κ. Μαρινάκης να αφήσει τους εξυπνακισμούς και να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που θέτουν εδώ και δύο ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πρέπει το δημόσιο που έχει καταβάλει 800 εκ. ευρώ για την Τράπεζα Αττικής, να απωλέσει το πλειοψηφικό πακέτο και αυτό να περάσει σε ιδιώτες που θα καταβάλλουν μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ?
Τηρείται εν προκειμένω ο Νόμος, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε ΑΜΚ που μετέχει το ΤΧΣ, πρέπει να διασφαλίζεται διατήρηση, προστασία ή βελτίωση της αξίας της υφιστάμενης συμμετοχής του Δημοσίου στο κεφάλαιο της Τράπεζας; Διότι, διαφορετικά και παραφράζοντας τη φράση του που ανέφερε σήμερα ο κ. Μαρινάκης: “αγάπη μου κλείσαμε τις τράπεζες”, μάλλον ισχύει το: ” αγάπη μου ξεπουλάμε τις τράπεζες”.
Tλένε τραπεζικά στελέχη στο Cnn
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι εν λόγω ανακοινώσεις, όχι μόνο στερούνται χρηματοοικονομικής λογικής, αλλά ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εικόνα και την περαιτέρω πορεία του κλάδου και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα τραπεζικά στελέχη, με τα οποία επικοινώνησε το CNN Greece, ξεκαθαρίζουν ότι η μη υλοποίηση της λύσης που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην τράπεζα, το ΤΧΣ και την εταιρεία Thrivest δύναται να έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Attica Bank, αλλά και για τους Έλληνες καταθέτες και φορολογούμενους. Και αυτό γιατί, σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η συμφωνία ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου ως προς το μέλλον της τράπεζας αλλά και των καταθέσεων που κατέχει. Αυτό σημαίνει πως, είτε η Attica Bank θα πρέπει να «καταλήξει» σε κάποια ή κάποιες συστημικές τράπεζες, είτε, ακόμη χειρότερα, να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία του “bail in”, η οποία και θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και κούρεμα καταθέσεων.
Καθώς, πλέον, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (DGCOM και SSM) δεν επιτρέπουν πλέον ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας με μόνο κρατικά χρήματα ούτε όμως και διάσωση τραπεζών με bail out (όπως έγινε για τις τράπεζες που έκλεισαν με ευθύνη του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη), αν δεν υπάρξουν και ιδιωτικά κεφάλαια στο σχήμα διάσωσης, η τράπεζα θα πτωχεύσει.
Ξυπνά μνήμες capital controls
Ένα τέτοιο, εξαιρετικά απευκταίο ενδεχόμενο, ανακινεί μνήμες από το 2015, όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη πήρε σειρά αποφάσεων που οδήγησαν στην επιβολή capital controls και στη συνέχεια σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια εξέλιξη που επέφερε καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο αλλά και τους ιδιώτες επενδυτές που είδαν την αξία των μετοχών τους να εξανεμίζεται. Ταυτόχρονα, όπως εξηγούν οικονομικοί αναλυτές, μια περίπτωση αναγκαστικής διάσωσης ή ακόμα χειρότερα bail, in θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και ευρύτερα στην οικονομία, απειλώντας ακόμη και την επενδυτική βαθμίδα που η χώρα μας κατάφερε να αποκτήσει μετά από περισσότερα από 10 χρόνια.
Επιπλέον, η επενδυτική αβεβαιότητα θα έφερνε νομοτελειακά μαζικές αποεπενδύσεις, όχι μόνο από τις ελληνικές τράπεζες αλλά ευρύτερα από τις εισηγμένες εταιρείες, οδηγώντας και το ελληνική Χρηματιστήριο σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Και όλα αυτά, όταν με πολύ κόπο, κόστος και χρόνια λιτότητας η ελληνική οικονομία έχει μόλις πρόσφατα καταφέρει να επουλώσει τις πληγές που άφησε το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα «σόου» στο Eurogroup του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Φρένο» στη στήριξη των μικρομεσαίων
Πέραν των παραπάνω, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, εκπεφρασμένη επιθυμία της Attica Bank αλλά και των επενδυτών της Thrivest είναι η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, ο οποίος και θα δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι, όπως τονίζουν, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική όταν στην πολιτική ατζέντα του φαίνεται να είναι η στήριξη των μικρομεσαίων αλλά και η επέκταση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Και βέβαια, ένα πιθανό ναυάγιο, θα είχε άμεσο αντίκτυπο και στην δανειοδοτική πολιτική του συνόλου των τραπεζών, ακριβώς λόγω των αναταράξεων που θα προκαλέσει στο σύστημα.
Σχολιάζει μια συμφωνία που δεν έχει δει
Μια ακόμη παράμετρος που έχει προκαλέσει την αντίδραση αλλά και την απορία των τραπεζικών στελεχών και της κυβέρνησης είναι πώς ο κ. Κασσελάκης τάσσεται εκ προοιμίου απέναντι στη συμφωνία, χωρίς οι όροι της να έχουν γίνει γνωστοί. Και πώς μπορεί να κάνει λόγο για τόσο ζημιογόνα για το δημόσιο αποτελέσματα, δίχως να έχει την παραμικρή εικόνα για το τι τελικά προβλέπεται. Και αυτό, όταν η εναλλακτική για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι νομοτελειακά να αποτελέσει το μεγαλύτερο κομμάτι της συμμετοχής του, αν δεν προκύψει συμφωνία. Μάλιστα, χαριτολογώντας, τραπεζικά στελέχη, θέτουν το ερώτημα πώς ο κ. Κασσελάκης -έχοντας την γνώση και την εμπειρία από τη θητεία του στη Goldman Sachs κάνει τόσο οικονομικά επιπόλαιες δηλώσεις, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν βασικούς κανόνες της οικονομίας αλλά και των πολιτικών συνεπειών των όσο λέει, ειδικά ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.