Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: Πώς θα επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: Πώς θα επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: Αυξάνεται η ένταση σε μια πολιτικά διχασμένη Αμερική - Αισιοδοξία στους Ρεπουμπλικανούς

14.07.2024 | 14:51

Οι πρώτες αναλύσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας, δείχνουν πως η ήδη τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Αμερική, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, με κάποιους Ρεπουμπλικάνους να θεωρούν δεδομένη πλέον την νίκη του Τραμπ. Πρόκειται για μια πραγματικά ιδιαίτερη στιγμή. Είναι συγκλονιστικό και μόνο να το βλέπεις, σημειώνει το Sky News. Αλλά πώς θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, τέσσερις μόλις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές;

Τα καλωδιακά ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδιδαν ζωντανά την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ. Η ώρα ήταν 6:15 το απόγευμα όταν ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σηκώνει το χέρι του στο αυτί του. Ξέρει ήδη τι έχει συμβεί. Καθώς πέφτει στο έδαφος πίσω από το βήμα, ακούγονται ομοβροντίες πυροβολισμών. Στη συνέχεια, πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας καταφθάνουν στο σημείο, τον περικυκλώνουν και τον προστατεύουν. Το μικρόφωνο στην εξέδρα κατέγραψε το χάος. «Κουνηθείτε, κουνηθείτε» ακούγονται να λένε. Εκείνη τη στιγμή δεν ήταν σαφές σε ποια κατάσταση βρισκόταν ο Τραμπ, κρυμμένος όπως ήταν, πίσω από το βήμα. Και τότε σηκώθηκε, με το δεξί του αυτί να αιμορραγεί. Τον έβαλαν σε ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο και τον απομάκρυναν.

Αυξάνεται η ένταση σε μια πολιτικά διχασμένη Αμερική τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές

Και στη συνέχεια, υπάρχει ο αντίκτυπος σε αυτή τη χώρα. Είναι τόσο βαθιά διχασμένη. Οι εκλογές απέχουν μόλις τέσσερις μήνες. Και ήδη κορυφαίοι πολιτικοί κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών – η μεγαλύτερη στιγμή στο πολιτικό ημερολόγιο – πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να «στεφθεί» υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος σε αυτή την εκδήλωση. Θα πραγματοποιηθεί; Η ομάδα του λέει πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι εκεί. Αλλά τώρα, θα πάρει έναν πολύ διαφορετικό τόνο. Η Αμερική είχε ήδη προετοιμαστεί γι’ αυτές τις εκλογές. Η ένταση όμως, μόλις έγινε σημαντικά μεγαλύτερη.

Το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί σίγουρη πλέον την νίκη Τραμπ

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων πέρα από το αρχικό σοκ της επίθεσης, πολλοί πιστεύουν ότι οι πυροβολισμοί στη συγκέντρωση του Σαββάτου, έκαναν την πορεία του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο ακόμη πιο εύκολη. «Ο πρόεδρος Τραμπ επιβίωσε από την επίθεση – και μόλις κέρδισε τις εκλογές» δήλωσε ο βουλευτής Ντέρικ Βαν Όρντεν στο Politico. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και πολλοί άλλοι, οι οποίοι προβλέπουν πως οι πυροβολισμοί θα εδραιώσουν την υποστήριξη προς τον πρώην πρόεδρο και θα πυροδοτήσουν τη βάση για τις εκλογές. «Αυτό θα ενεργοποιήσει τη βάση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ο Τραμπ – με τη γροθιά του στον αέρα, φώναζε, πάλεψε, πάλεψε. Αυτό θα είναι το σύνθημα» δήλωσε ο βουλευτής Τιμ Μπάρσετ, αναφερόμενος σε φωτογραφίες και βίντεο του Τραμπ που κυκλοφόρησαν αμέσως στο διαδίκτυο.

Και δεν είναι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι όπως ο Βαν Όρντεν και ο Μπέρσετ που προβλέπουν ότι τα πολιτικά επακόλουθα θα κινητοποιήσουν ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους τους τον Νοέμβριο. Ο βουλευτής Άντονι Ντ’Εσποζίτο, ο οποίος εκπροσωπεί μια δύσκολη περιφέρεια, δήλωσε ότι ενώ πιστεύει πως θέματα όπως η ασφάλεια των συνόρων και η οικονομία θα «οδηγούσαν τον Τραμπ στη νίκη», οι επιπτώσεις από τους πυροβολισμούς «αναμφίβολα κάνουν τον κόσμο να κινητοποιηθεί».

Αισιοδοξία στους Ρεπουμπλικανούς

Η περιφέρεια του Ντ’Εσποζίτο στο Λονγκ Άιλαντ είναι μία από τις περίπου δύο δωδεκάδες που θα κρίνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τα ερωτήματα σχετικά με την εκλογιμότητα του Μπάιντεν είχαν ήδη κάνει τους Δημοκρατικούς να αμφιβάλλουν για τις πιθανότητές τους να κρατήσουν τον Λευκό Οίκο, ενώ η διατήρηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία θεωρούνταν ήδη δύσκολη υπόθεση. Και τώρα, η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ έχουν κάνει τους Ρεπουμπλικανούς να είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι για την κατάκτηση του πλήρους τριπλού ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: της προεδρίας και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε λήγει η προθεσμία για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι 14.07.2024 | 14:51
Αλλάζουν όλα στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά 14.07.2024 | 14:51
Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του - Η αλλαγή στη φρουρά του 14.07.2024 | 14:51
Παναγιωτόπουλος: Άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ για τους νόμιμους μετανάστες 14.07.2024 | 14:51
Αφιερώματα σε Μπέλλου - Γαβαλά, αλλά και live Encardia - Alejandro Diaz, στην τρίτη εβδομάδα του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024 14.07.2024 | 14:51
Ηθοποιός ξυλοκόπησε σε κατάσταση μέθης τον σύζυγό της στην Κάρυστο 14.07.2024 | 14:51
Tουριστική Προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στα Effie Awards 2024 14.07.2024 | 14:51
«Συνέχισε να δουλεύεις, αδερφέ, γιατί μπορείς τα πάντα» - Η συμβουλή του Ρόδρι στον Γιαμάλ  14.07.2024 | 14:51
Exit mobile version