Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πολυχρονόπουλος δίωξη: Εξελίξεις στην υπόθεση του “Άλλου Ανθρώπου”
ΕΛΛΑΔΑ

Πολυχρονόπουλος δίωξη: Εξελίξεις στην υπόθεση του “Άλλου Ανθρώπου”

Πολυχρονόπουλος δίωξη: Αρνείται ότι έχει τελέσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και ισχυρίζεται ότι όλα τα χρήματα από τις δωρεές διατέθηκαν στην κοινωνική κουζίνα για τη σίτιση άπορων συνανθρώπων μας

Ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα Βρώμικου χρήματος ασκήθηκε σε βάρος του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» και δυο συγγενικών του προσώπων. Συγκατηγορούμενοί του είναι ο γαμπρός και η μητέρα του. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή. Από το αποδεικτικό υλικό, που εν πολλοίς στηρίχτηκε στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος την περίοδο 2020-2023, ο πρώην ιδρυτής της οργάνωσης χρησιμοποιούσε μεγάλο μέρος των χρημάτων που εισέρχονταν στα ταμεία της οργάνωσης για ηλεκτρονικό στοιχηματισμό. Τέσσερις τραπεζικοί λογαριασμοί που ανήκαν στους συγγενείς του είχαν συνδεθεί με εταιρείες στοιχηματισμού. Συνολικά υπολογίζεται ότι διοχετεύτηκαν προς τον ηλεκτρονικό τζόγο 600 χιλιάδες ευρώ.

Ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε αξιόποινη πράξη και ισχυρίζεται πως όλα τα χρήματα από τις δωρεές διατέθηκαν στην κοινωνική κουζίνα για τη σίτιση άπορων και άστεγων. Το συνολικό ποσό που αποκόμισε την περίοδο 2020-2023 όπως του αποδίδεται, αγγίζει τα περίπου 600.000 ευρώ, χρήματα που πέρασαν, εν πολλοίς, μέσα από του τέσσερεις τραπεζικούς λογαριασμούς τους οποίους διέθεταν τα συγγενικά του πρόσωπα. Η περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου οι τρεις κατηγορούμενοι θα κληθούν σε απολογία.

Το πόρισμα για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στο πόρισμα που των αρμόδιων οικονομικών αρχών αναφέρεται μεταξύ άλλων για τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας: «Συγκρότησαν ομάδα με διαρκή εγκληματική δράση και έπεισαν μεγάλο αριθμό προσώπων να δωρίσουν ποσά, παριστάνοντας ψευδώς ότι αυτά θα δαπανηθούν αποκλειστικά για κοινωνικό- μη κερδοσκοπικό σκοπό, μέσω της ομάδας κοινωνικής κουζίνας “Ο άλλος άνθρωπος”. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών, το αποκόμισαν παρανόμως οι ίδιοι, κυρίως μέσω περαιτέρω μεταφοράς τους σε λογαριασμούς που τηρούνται σε εταιρείες παροχής τυχερών παιγνίων, αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών”, σύμφωνα με την επιστάμενη έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.

Επίσης μέσα σε δύο χρόνια, από 4 τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται ότι ανήκουν σε συγγενείς του επικεφαλής του “Αλλου Ανθρώπου” και στους οποίους συγκεντρώθηκαν περισσότερα του 1 εκατ. €, μεταφέρονταν μεγάλα ποσά προς λογαριασμούς Paypal, που συχνά χρησιμοποιούνται για on- line στοιχηματισμό. Παράλληλα, διαπιστώνονται και διαδοχικές τραπεζικές αναλήψεις. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών, διοχετεύονται σε ηλεκτρονικό τζόγο. Έσοδα από αυτόν επιστρέφουν στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, “ξεπλένονται” και θεωρούνται προσωπική περιουσία των συγγενών του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας. Από την πλευρά του ο δικηγόρος του ιδρυτή της Κοινωνικής Κουζίνας, Νίκος Αλεξανδρής, είπε: «Μόλις τον καλέσουν να δώσει εξηγήσεις για το τάδε και το τάδε ποσό, τότε θα δώσει αναλυτικές απαντήσεις. Νομίζω ότι εύκολα θα μπορεί να αποδειχθεί η προέλευση και η κατεύθυνση των χρημάτων που ερευνώνται».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις