Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / «Ο γενοκτόνος Νετανιάχου θα τελειώσει όπως ο Χίτλερ» – Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

«Ο γενοκτόνος Νετανιάχου θα τελειώσει όπως ο Χίτλερ» – Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ευθείας παρέμβασης της Τουρκίας, αφήνει ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπό πλήρη κατάρρευση τελούν οι σχέσεις ΤουρκίαςΙσραήλ, καθώς οι ηγέτες των δύο χωρών ανταλλάσσουν ύβρεις και απειλές επιπέδου «καφενείου», γεγονός που ανεβάζει τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή, με το στοιχείο του παραλογισμού που αυτές εμπεριέχουν. Τα πνεύματα μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας οξύνθηκαν με αφορμή τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, ύστερα από την επίθεση του Λιβάνου το Σάββατο στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά. Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές, τόνισαν ωστόσο, ότι θα υπάρξουν κι άλλα αντίποινα.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών συνέκρινε τον Σουλτάνο του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σαντάμ Χουσεΐν και τον Τούρκο ομόλογό του να παρομοιάζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ. Οι δυτικές κυβερνήσεις, φυσικά, συνιστούν ψυχραιμία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα με την κατάσταση εδώ και μήνες να βρίσκεται ουσιαστικά εκτός ελέγχου.

 

Διαψεύδει η Χεζμπολάχ – Αντίποινα από το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ – το λιβανέζικο ισλαμιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν – διέψευσε πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τη πως «υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές» ανοίγοντας πυρ «εναντίον αμάχων», και δη «εσκεμμένα». Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών. Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει «ακριβά», απείλησε ο Νετανιάχου, που επέστρεψε χθες εσπευσμένα από τις ΗΠΑ.

Το βράδυ, το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του εξουσιοδότησε τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να «αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια. Λίγες ώρες αργότερα, το Ισραήλ επιτέθηκε με drone στα περίχωρα της πόλης Σάκρα στον νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν την ζωή τους και τρεις να τραυματιστούν. Σύμφωνα με την λιβανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, στα σωστικά συνεργεία δεν διευκρίνισαν αν οι νεκροί ήταν μαχητές ή άμαχοι.

 

 

Εκατέρωθεν ύβρεις

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών συνέκρινε τον Σουλτάνο του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Αμεση ήταν η αντίδραση του αντίστοιχου τουρκικού υπουργείου συγκρίνοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με τον Χίτλερ. Αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, ανήρτησε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) μία φωτογραφία του Toύρκου προέδρου, δίπλα σε μια φωτογραφία του Σαντάμ Χουσεΐν, γράφοντας: «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Απλά αφήστε τον να θυμηθεί τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε».

Στη συνέχεια το τουρκικό ΥΠΕΞ πήρε τη σκυτάλη απαντώντας: «Όπως ήρθε το τέλος του γενοκτόνου Χίτλερ, έτσι θα τελειώσει και του γενοκτόνου Νετανιάχου». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν προέβη επίσης σε μία δήλωση σχετικά με τον ρόλο του Ερντογάν στην παγκόσμια σκηνή: «Ο πρόεδρός μας έγινε η φωνή της συνείδησης της ανθρωπότητας. Οι διεθνείς σιωνιστικοί κύκλοι, ειδικά το Ισραήλ, που θέλουν να καταστείλουν αυτή τη δίκαιη φωνή, βρίσκονται σε μεγάλο συναγερμό. Η ιστορία τελείωσε με τον ίδιο τρόπο για όλους τους γενοκτόνους και τους υποστηρικτές τους».

 

 

Ευθείες απειλές

Σημειώνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε το Ισραήλ, σε συνεδρίαση του κόμματός του, μιλώντας για ευθεία παρέμβαση της Τουρκίας όπως έγινε με την περίπτωση της Λιβύης. «Αγαπητά μου αδέλφια, τίποτα από αυτά μην μας ξεγελάει. Εμείς πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί, ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να τα κάνει αυτά στην Παλαιστίνη. Εμείς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, εμείς όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα για να μην το κάνουμε. Απλά πρέπει εμείς να είμαστε δυνατοί για να μπορέσουμε να κάνουμε τι; Να κάνουμε αυτά τα βήματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τη σειρά του, αντέδρασε στην ανάρτηση του Κατζ, λέγοντας: «Η επίθεση πανικού μιας γενοκτονικής κυβέρνησης κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι μια εκδήλωση της ψυχολογίας της ενοχής. Οι μέρες που η ισραηλινή διοίκηση, η οποία κατέσφαξε σχεδόν 40 χιλιάδες αθώους, θα λογοδοτήσει δεν είναι μακριά».

«Χωρίς σχόλιο» το Βερολίνο

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε σήμερα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί ενδεχόμενης στρατιωτικής ανάμιξης της Τουρκίας στη διένεξη της Μέσης Ανατολής και περιορίστηκε να καλέσει όλες τις πλευρές να μην πυροδοτούν την κλιμάκωση, αλλά να ενεργούν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Λάβαμε γνώση και παρακαλώ για την κατανόησή σας που δεν θα το σχολιάσω περαιτέρω εδώ», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να μην πυροδοτούν περαιτέρω τη διένεξη και να ενεργούν για την αποκλιμάκωση». Η κυρία Χόφμαν αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει και την αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις