Θεοδωρικάκος: Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αποκλιμακώνονται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αποκλιμακώνονται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

«Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα την κάνει ελκυστική για σημαντικές επενδύσεις»

29.07.2024 | 14:21

«Οι έλεγχοι σε όλη την αγορά για την εφαρμογή της νομιμότητας και του υγιούς ανταγωνισμού έχουν ενταθεί», επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στήριξης και των περιφερειών σε αυτή τη μάχη, για την οποία σημειώνει πως «με τη συνεργασία όλων, οι τιμές αποκλιμακώνονται».

Επίσης, αναφέρει πως τα ανώτερα πρόστιμα έχουν πενταπλασιαστεί για όσους παραβιάζουν το νόμο και ξεκαθαρίζει πως η προσπάθεια είναι καθημερινή και συνεχής για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης που είναι στην αρμοδιότητα της γενικής γραμματείας Εμπορίου. Επισημαίνει επίσης ότι οδεύουμε στον τρίτο μήνα με αρνητικό πληθωρισμό τροφίμων και πως η αντιμετώπιση συνολικά του πληθωρισμού αφορά το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

 

Τα μέτρα που εξετάζονται

Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που εξετάζει ο υπουργός, επιπλέον όσων υπάρχουν ήδη, για την αγορά και την μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για την διόρθωση χρόνιων δομικών στρεβλώσεων στην αγορά και την αποκλιμάκωση των τιμών σε βασικά είδη διαβίωσης είναι δραστικά και δείχνουν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν πάρει παράταση μέχρι το τέλος του έτους.

Έχουμε αυξήσει τα ανώτατα όρια προστίμων, από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και από 2 εκατ. ευρώ σε 6 εκατ. ευρώ για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποκλιμακώνεται

Όπως αποτυπώθηκε μάλιστα στην πρόσφατη ανακοίνωση της Eurostat, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα σταδιακά αποκλιμακώνεται (είναι στο 1%) και αυτή τη στιγμή είναι αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, το ΙΕΛΚΑ σε έρευνά του έδειξε ότι υπάρχει μείωση των τιμών τους τελευταίους μήνες εντός των καταστημάτων σούπερ μάρκετ που φτάνει και το 2% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Σε άλλη έρευνά του απέδειξε πως ένα τυπικό ελληνικό καλάθι είναι 26% πιο φθηνό σε σχέση με ένα αντίστοιχο γερμανικό, συγκρίνοντας προϊόντα από 44 κατηγορίες.

 

Η προσπάθεια είναι συνεχής

Προφανώς δεν εφησυχάζουμε και η προσπάθειά μας είναι συνεχής και ακατάπαυστη. Όμως, όλα αυτά αποτελούν μια θετική ένδειξη κάμψης των τιμών και δείχνουν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Όσο για την αντιμετώπιση συνολικά του πληθωρισμού, αφορά το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Φυσικά, κύριο μέλημά μας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Θέλουμε στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να έχει φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ».

Απαιτείται η συνεργασία όλων

Ο υπουργός υπογράμμισε, μιλώντας στην εφημερίδα Manifesto πως: «Απαιτείται η συνεργασία όλων. Της πολιτείας, των πολιτών, των καταναλωτικών οργανώσεων, των ανεξάρτητων αρχών, μαζί με τη υγιή επιχειρηματικότητα ώστε να πέσουν οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με έναν νόμο και ένα άρθρο. Η αγορά δεν ρυθμίζεται με κουμπιά και απαιτείται συνεχής προσπάθεια απ’ όλους μας ώστε να λειτουργεί σύννομα. Όλοι μαζί, με πνεύμα ειλικρινής συνεργασίας, μπορούμε να συμβάλλουμε για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

 

Οι πολυεθνικές

Σε ό,τι αφορά στην τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος έθεσε το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής των πολυεθνικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συνεχίσει να το πράττει. Στην πρώτη συνάντηση που είχα κάνει ως υπουργός Ανάπτυξης με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την κα Σαρπ, είχα ζητήσει να υπάρξει έλεγχος στις πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που εμπορεύονται προϊόντα για το αν τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και η νομιμότητα.

Ταυτόχρονα, έχω ζητήσει από αυτές τις εταιρείες να πειθαρχήσουν στους νόμους και τους κανόνες της αγοράς και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε επιλέξει τα 100 βασικότερα προϊόντα, αυτά που είναι είδη καθημερινής χρήσης, για τα οποία υπάρχει διαρκής έλεγχος. Ανάμεσα σε αυτά είναι και προϊόντα πολυεθνικών.

Πιστεύω ότι μέσα από αυτήν τη συνδυαστική και επίμονη πολιτική η οποία αφορά και τον καταναλωτή και τα μέτρα της Κυβέρνησης και την κοινωνική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουν οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, θα έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε προς όφελος όλης της κοινωνίας».

Οι έλεγχοι

Σχετικά με τους ελέγχους, ο ίδιος σημείωσε ότι, έχουν ενταθεί, πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση και αφορούν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. «Όλοι ελέγχονται, πρόσθεσε ο υπουργός, και κανείς δεν πρόκειται να μείνει ατιμώρητος αν πιαστεί να παραβιάζει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί. Η αγορά έχει κανόνες και όλοι οφείλουν να τους σέβονται». Στη συνέχεια επανέλαβε ότι ενισχύεται με 50 νέες προσλήψεις στελεχών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στο έργο της, ενώ ενισχύεται περαιτέρω και η ΔΙΜΕΑ.

«Θέλουμε ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους το επόμενο διάστημα» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι, προ ημερών, συναντήθηκε και με τους περιφερειάρχες και ζήτησε την συνδρομή των υπηρεσιών των περιφερειών στη μάχη ενάντια στην ακρίβεια. «Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί και να πετύχουμε τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων» όπως είπε. Τέλος επανέλαβε ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα την κάνει ελκυστική για σημαντικές επενδύσεις και με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες, ασφαλείς και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Exit mobile version