Ελλάδα-Ισπανία 77- 84: Δεύτερη ήττα για την Εθνική, δύσκολη η πρόκριση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ελλάδα-Ισπανία 77- 84: Δεύτερη ήττα για την Εθνική, δύσκολη η πρόκριση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Η Εθνική Ελλάδας επέστρεψε από το -16, όμως ηττήθηκε με 84-77 στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπάσκετ 2024 και βλέπει το όνειρο της οκτάδας να απομακρύνεται.

30.07.2024 | 14:21

Δεύτερος αγώνας και δεύτερη ήττα για την Εθνική στους Ολυμπιακούς, καθώς μετά τον Καναδά, όπου ηττήθηκε με 86-79 στην πρεμιέρα, έχασε και από την Ισπανία  με 84-77 από την Ισπανία. Τώρα περιμένουμε τον Καναδά να νικήσει την Αυστραλία για να έχουμε ελπίδες πρόκρισης (στο τελευταίο ματς θα χρειαζόμαστε νίκη επί των Αυστραλών).

Το ματς

Η Εθνική έπαιξε με υπομονή στα πρώτα λεπτά, αντιμετωπίζοντας άριστα κάθε κατοχή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν πολύ ενεργός κάνοντας το 3-9 στο 3′ με γκολ-φάουλ ενώ ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ φορτώθηκε νωρίς-νωρίς με δεύτερο φάουλ, δίνοντας τη θέση του στον Ουσμάν Γκαρούμπα. Την ίδια στιγμή, ο Παπανικολάου έβγαζε εκπληκτικές άμυνες στην πίσω γραμμή ερχόμενος από την αδύναμη πλευρά ενώ το δεύτερο τρίποντο του Νικ Καλάθη διαμόρφωσε το 12-20 για την Εθνική!

 

 

Παρ’ όλα αυτά, ο Σάντι Αλντάμα βρήκε ρυθμό με δυο μακρινά σουτ για την Ισπανία που γύρισε την άμυνά της σε ζώνη ενώ ο Σέρχιο Γιουλ άλλαξε τον ρυθμό του ματς με δυο τρίποντα, με το δεύτερο να αγγίζει το… ταβάνι του Pierre Mauroy και τις άμυνες των Τολιόπουλου-Αντετοκούνμπο να είναι άριστες. Η Ελλάδα έβρισκε καλές επιλογές στην επίθεση αλλά ήταν άστοχη, με τον Αντετοκούνμπο να παίζει ολόκληρο το πρώτο δεκάλεπτο που έκλεισε στο 21-22 για την Εθνική.

 

Στη συνέχεια η ισπανική άμυνα έκλεισε μέσα με δυο-τρεις παίκτες όταν ακουμπούσε την μπάλα ο Αντετοκούνμπο και υποχρέωνε τον Greek Freak να πασάρει έξω. Οι Ίβηρες… μπούκωσαν τη ρακέτα για να δυσκολέψουν τον Γιάννη και έδωσαν το σουτ στην ελληνική ομάδα που όμως ήταν άστοχη. Η άμυνα των Ισπανών ήταν σπουδαία, οι συνεργασίες τους στην επίθεση ήταν εντυπωσιακές και ο Χάιμε Πραντίγια σκόραρε για το 40-32 με layup.

Ουσιαστικά, το second unit της «ρόχα» γύρισε το παιχνίδι για την Ισπανία που έπαιξε τρομερό μπάσκετ για το 49-35 του ημιχρόνου με το τρίποντο του Άλεξ Αμπρίνες. Από το 12-20 και μετά, το επιμέρους σκορ για τους Ίβηρες ήταν 37-15! Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο πήγε στα αποδυτήρια έχοντας 11/17 τρίποντα (65%), τα 7/9 στη δεύτερη περίοδο ενώ ο Αντετοκούνμπο δεν πήρε ούτε σουτ σε αυτό το διάστημα!

 

Η άμυνα ζώνης της Ισπανίας συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα στην Εθνική που έψαχνε ένα καλό διάστημα σε άμυνα και επίθεση για να ελπίζει σε κάτι. Πάντως η ελληνική ομάδα αντιλήφθηκε πως δυσκολεύτεται να σκοράρει στο «πέντε εναντίον πέντε» και αποφάσισε να τρέξει. Η Ελλάδα γύρισε τον διακόπτη προς το τέλος της τρίτης περιόδο, με τον Βασίλη Τολιόπουλο να σκοράρει μεγάλο τρίποντο για το 62-56 στο τέλος της τρίτης περιόδου! Η Εθνική άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά απέναντι στους Ισπανούς που είχαν μόνο 1/5 τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο μετά από τα 11/17 στο πρώτο μέρος.

 

 

Η συνέχεια ανήκε στον Βασίλη Τολιόπουλο! Ο διεθνής γκαρντ του Άρη έδωσε λύσεις με το μακρινό σουτ, κάνοντας το 68-67 με 4/4 τρίποντα! Η Ελλάδα γύρισε το ματς με σεμινάριο άμυνας στο δεύτερο μέρος και τα μεγάλα σουτ του Τολιόπουλου όμως ο Λορέντζο Μπράουν κέρδισε φάουλ σε «νεκρό χρόνο» κάνοντας το 75-71 από τη γραμμή των βολών στο 37′.

Ο Καλάθης αστόχησε σε τρίποντο και στην επόμενη φάση ο Γιουλ σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το +6 (77-71) της Ισπανίας που επέμεινε στη ζώνη ενώ ο Σάντι Αλντάμα τελείωσε τη φάση κοντά στο καλάθι για το 79-71. Η Εθνική έκανε την ύστατη προσπάθεια με τον Αντετοκούνμπο (80-77, 39′), ο οποίος στη συνέχεια αστόχησε ελεύθερος σε τρίποντο από την κορυφή και οι Ίβηρες επικράτησαν με 84-77.

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 49-35, 62-56, 84-77.

1η αγωνιστική

  • Αυστραλία – Ισπανία 92-80
  • Ελλάδα – Καναδάς 79-86

2η αγωνιστική (30/7)

  • Ισπανία – Ελλάδα 84-77
  • 14:30 Καναδάς – Αυστραλία

3η αγωνιστική (2/8)

  • Αυστραλία – Ελλάδα
  • Καναδάς – Ισπανία

Η βαθμολογία

  • Αυστραλία 1-0
  • Καναδάς 1-0
  • Ισπανία 1-1
  • Ελλάδα 0-2

 

Exit mobile version