Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

31

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στήριξη των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς ρεύματος – Έκτακτη εισφορά €10 ανά μεγαβατώρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς ρεύματος – Έκτακτη εισφορά €10 ανά μεγαβατώρα

Οι πάροχοι αναμένεται να απορροφήσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων ανατιμήσεων που προέκυψαν, ώστε να διευκολυνθούν και οι επιχειρήσεις

Κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης 30/7 η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας σχετικά με την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών για το φυσικό αέριο. Όπως αναφέρει η τροπολογία, «σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο επιβάλλεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α΄ 181)» και συνεχίζει «η εισφορά ανέρχεται σε ποσό δέκα (10) ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, «από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006».

 

Αναμένοντας τις τιμές των παρόχων

Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ένα πλαίσιο επιδοτήσεων για τα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια, μετά τις ανατιμήσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος και της εύλογης ανησυχίας ότι αυτή η αύξηση θα περάσει και στις λιανικές τιμές που αφορούν τους καταναλωτές. Εκτός του σχήματος της έκτακτης επιδότησης που θα προέλθει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών έμεναν οι επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την αντιστάθμιση μέσω της μη υποχρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Πάντως, και εν όψει των ανακοινώσεων για το ύψος της επιδότησης που αναμένονται στο τέλος αυτής της εβδομάδας, και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα υπάρξει ευρύτερη συγκράτηση. Οι μεν εταιρείες αναμένεται να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των βραχυπρόθεσμων ανατιμήσεων που προέκυψαν για λόγους που δεν αφορούν τη χώρα μας, το δε κράτος πρόκειται να περιορίσει το ύψος της αναγκαίας επιδότησης, κάτι που θα αντανακλάται στη νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα περιμένει να δει τις τιμές όλων των παρόχων, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 1η Αυγούστου, και αμέσως μετά θα δρομολογήσει την παρέμβαση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις