Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Καρίνι – Κελίφ: «Προτίμησα να σταματήσω για την υγεία μου» – Η απάντηση της ΔΟΕ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Καρίνι – Κελίφ: «Προτίμησα να σταματήσω για την υγεία μου» – Η απάντηση της ΔΟΕ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την αποχώρηση της Ιταλίδας πυγμάχου στον αγώνα απέναντι στην Αλγερινή Ιμάνι Κελίφ.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποχώρηση της Ιταλίδας πυγμάχου έπειτα από 45 δευτερόλεπτα κόντρα στην Αλγερινή Ιμάνι Κελίφ, στον πρώτο γύρο του Ολυμπιακού τουρνουά πυγμαχίας στην κατηγορία 66 κιλών. Η Καλίφ στο παρελθόν είχε αποτύχει στο τεστ καταλληλότητας φύλου, με την Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας να την αποκλείει από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, όμως η ΔΟΕ επέτρεψε την συμμετοχή της, όπως και της Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας είχε ανακοινώσει ότι οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων των δύο πυγμάχων έδειξαν ότι έχουν χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι ανδρικά, αντί ΧΧ που είναι τα γυναικεία.

Ετσι την Πέμπτη η Κελίφ αγωνίστηκε κόντρα στην Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι και προκρίθηκε αφού η αντίπαλός της εγκατέλειψε κλαίγοντας μετά από 46 δευτερόλεπτα. Η Καρίνι μίλησε για το επίμαχο αυτό παιχνίδι, κάνοντας λόγω πως ήταν πολύ δύσκολη απόφασή της να εγκαταλείψει το ματς, ωστόσο το έκανε με γνώμονα την υγεία της, ενώ, αναφορικά με το αν είναι δίκαιο ή όχι η συμμετοχή της Καλίφ στο Παρίσι προτίμησε να μην πάρει θέση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Άντζελα Καρίνι:

«Είμαι συντετριμμένη. Μπήκα στο ρινγκ για να τιμήσω τον πατέρα μου. Μου έχουν πει πολλές φορές ότι είμαι μαχήτρια, αλλά προτίμησα να σταματήσω για την υγεία μου. Δεν έχω νιώσει ποτέ ξανά έτσι με μία γροθιά. Μετά τη δεύτερη γροθιά, μετά από χρόνια εμπειρίας, ένιωσα έναν δυνατό πόνο στη μύτη. Είπα αρκετά, γιατί δεν ήθελα. Δεν μπορούσα να τελειώσω τον αγώνα μετά τη γροθιά στη μύτη. Οπότε ήταν καλύτερα να βάλουμε ένα τέλος. Είμαι κομμάτια, γιατί είμαι μαχήτρια. Με έμαθαν να πολεμάω. Πάντα προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με τιμή, πάντα εκπροσωπούσα τη χώρα μου με πίστη. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα, γιατί δεν μπορούσα να παλέψω άλλο. Ανεξάρτητα από το πρόσωπο που είχα απέναντί μου, που δεν με ενδιαφέρει, ανεξάρτητα από τη σειρά, ήθελα απλώς να κερδίσω. Ήθελα να αντιμετωπίσω τον άνθρωπο που είχα απέναντί μου και να παλέψω.
Δεν είμαι από αυτούς που υποχωρούν εύκολα.

Ακόμα κι αν έλεγαν ότι δεν θα παλέψουμε, δεν θα το δεχόμουν ποτέ. Έχω νοοτροπία πολεμιστή. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα. Ένιωσα πολύ πόνο στη μύτη μου. Είπα «αρκετά». Δεν είναι ήττα για μένα. Για μένα αν πας στο ρινγκ έχεις ήδη κερδίσει, ανεξάρτητα από όλα τα άλλα. Δεν είμαι εδώ για να κρίνω. Δεν είναι στο χέρι μου να πω αν είναι δίκαιο ή όχι. Εγώ έκανα απλά τη δουλειά μου. Κατάφερα να φύγω με το κεφάλι ψηλά. Είμαι μια ώριμη γυναίκα, όταν νιώθω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω, δεν υποχωρώ, αλλά έχω την αξιοπρέπεια να πω ‘αρκετά’. Ήμουν πεπεισμένη ότι θα κερδίσω, ήμουν συγκεντρωμένη, γαλήνια. Αλλά αυτές οι μπουνιές στη μύτη πονάνε, είπα αρκετά».

Η «απάντηση» της ΔΟΕ

Χωρίς να τις κατονομάζει, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπερασπίζεται τις δύο ίντερσεξ αθλήτριες πυγμαχίας, καθώς και την απόφασή της να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι. Οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για τη συμμετοχή της Ιμάν Κελίφ και της Λιν Γιου-Τινγκ στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, ανάγκασε την ΔΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων να βγάλουν ανακοίνωση. Σε αυτήν επισημαίνουν ότι οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται καθόλα νόμιμα και επιτίθονται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία και τον τρόπο που έχει χειριστεί το θέμα τους. «Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

Μεταξύ άλλων, η ΔΟΕ κάνει λόγο για «δημοσιεύματα με παραπλανητικές πληροφορίες» σχετικά με τις δύο ίντερσεξ αθλήτριες, ενώ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες «σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». «Η ΔΟΕ εκφράζει τη θλίψη της για την κακοποίηση που δέχονται σήμερα οι δύο αθλητές» τονίζεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

«Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU). Όπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους. Αυτοί οι κανόνες εφαρμόστηκαν και κατά τη διάρκεια της προκριματικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των τουρνουά πυγμαχίας των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2023, των Ασιατικών Αγώνων, των Παναμερικανικών Αγώνων και των Αγώνων Ειρηνικού, του ad hoc προκριματικού τουρνουά της Αφρικής του 2023 στο Ντακάρ (SEN) και των δύο παγκόσμιων προκριματικών τουρνουά που διεξήχθησαν στο Μπούστο Αρσίζιο (ITA) και στην Μπανγκόκ (THA) το 2024, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 1.471 διαφορετικοί πυγμάχοι από 172 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ), η Ομάδα Προσφύγων Πυγμαχίας και μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές και περιελάμβαναν πάνω από 2.000 προκριματικούς αγώνες.

Η PBU χρησιμοποίησε τους κανόνες πυγμαχίας του Τόκιο 2020 ως βάση για να αναπτύξει τους κανονισμούς της για το Παρίσι 2024. Αυτό έγινε για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στην προετοιμασία των αθλητών και να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κανόνες του Τόκιο 2020 βασίστηκαν στους κανόνες μετά το Ρίο 2016, οι οποίοι ίσχυαν πριν από την αναστολή στην οποία τέθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας από τη ΔΟΕ το 2019 και την επακόλουθη ανάκληση της αναγνώρισής της το 2023. Έχουμε δει σε δημοσιεύματα παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με δύο αθλήτριες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) και των τουρνουά που είναι εγκεκριμένα από την IBA.

Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία. Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το Διοικητικό Συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο εκ των υστέρων και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να καθιερωθεί μια διαδικασία που θα ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αποτυπωθεί στους κανονισμούς της IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει «να καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο του φύλου». Η σημερινή επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία – ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εν λόγω αθλήτριες αγωνίζονταν σε αγώνες υψηλού επιπέδου για πολλά χρόνια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις