Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η Γραμμή – Σαουδική Αραβία: Η πόλη που καταργεί τη λογική
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γραμμή – Σαουδική Αραβία: Η πόλη που καταργεί τη λογική

Η Γραμμή - Σαουδική Αραβία: Αόρατα λιμάνια και κρεμαστοί ουρανοξύστες

Τα νέα σχέδια για το The Line της Σαουδικής Αραβίας που κάνουν το μάτι να ζαλίζεται, έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες σε πολλούς, για το αν η πόλη του ενός τρισεκατομμυρίου λιρών θα ολοκληρωθεί ποτέ. Τα πιο πρόσφατα concepts για το φουτουριστικό έργο, τα οποία περιλαμβάνουν ένα πλοίο που ταξιδεύει μέσα από την μακρόστενη πόλη, μέσα από μία «αόρατη» πύλη με δύο κρεμαστούς ουρανοξύστες, φαίνονται περισσότερο σαν οπτικές ψευδαισθήσεις, όπως γράφει η Sun.

Μαζί με τις νέες εικόνες, ο λογαριασμός του έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκε ότι η μητρόπολη μήκους 170 χιλιομέτρων θα «επαναπροσδιορίσει τη βιωσιμότητα» και θα «μεταμορφώσει τον τρόπο που ζούμε​». Ωστόσο, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τους επικριτές να σχολιάσουν τις συγκεχυμένες εικόνες, οι οποίες απεικονίζουν δύο μακρόστενους, ανάποδους, ημιδιάφανους ουρανοξύστες, πάνω από την πύλη του τεχνητού λιμανιού της πόλης.

Ακόμα, η κατασκευή θα περιβάλλεται από μια διάταξη καθρεπτών, που θα καθιστούν το εσωτερικό της αόρατο από μακριά, εγείροντας ερωτήματα για την ασφάλεια των πλοίων που θα προσαράζουν στο λιμάνι. Ειδικοί εκτιμούν ότι η δυσδιάκριτη πόλη που υψώνεται ως τεράστιο τείχος, θα σκοτώσει εκατομμύρια πτηνά που περνούν από εκείνη τη στενή λωρίδα γης, για να μεταναστεύσουν από την Αφρική προς την Ευρώπη. Ο καθηγητής Γουίλιαμ Σάδερλαντ, διευθυντής έρευνας στο τμήμα ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δήλωσε : «Τα πουλιά που πετάνε σε υψηλά υψόμετρα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για ένα κτίσμα ύψους 500 μέτρων, με ανεμογεννήτριες στην κορυφή. «Επομένως, εάν δεν κάνουν κάτι για αυτό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σκοτωθούν πολλά αποδημητικά είδη», κατέληξε.

Η «Γραμμή» φιλοδοξεί να φιλοξενήσει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι οποίοι θα εξυπηρετούνταν από ρομπότ και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Η πόλη θα διαθέτει πολλαπλά επίπεδα, που θα φιλοξενούν οικιστικούς ιστούς, υπηρεσίες, δίκτυα συγκοινωνιών και ψυχαγωγικά και εμπορικά συγκροτήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις