Google μονοπώλιο: Απόφαση βόμβα στις ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Google μονοπώλιο: Απόφαση βόμβα στις ΗΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Google μονοπώλιο: Θα της επιβληθεί πρόστιμο

06.08.2024 | 08:56

Η Google έχει παραβιάσει την αμερικανική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, αποφάνθηκε τη Δευτέρα ένας ομοσπονδιακός δικαστής. Η απόφαση επιφέρει στον τεχνολογικό γίγαντα μια μεγάλη δικαστική ήττα, που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον εκατομμύρια Αμερικανοί αντλούν πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά και να ανατρέψει δεκαετίες κυριαρχίας της Google στη διαδικτυακή αναζήτηση. «Αφού εξέτασε και στάθμισε προσεκτικά τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία, το δικαστήριο καταλήγει στο ακόλουθο συμπέρασμα: Η Google είναι μονοπωλητής και έχει ενεργήσει ως μονοπωλητής για να διατηρήσει το μονοπώλιό της», έγραψε ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Amit Mehta στη γνωμοδότηση της Δευτέρας. «Έχει παραβιάσει το άρθρο 2 του νόμου Sherman».

Σημαντικό πλήγμα στην Google η δικαστική απόφαση για το μονοπώλιο

Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Περιφέρειας της Κολούμπια των ΗΠΑ είναι μεγάλο πλήγμα κατά της παλαιότερης και σημαντικότερης επιχείρησης της Google, σύμφωνα με το CNN. Η εταιρεία έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αποκλειστικές συμβάσεις για να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση ως ο προεπιλεγμένος πάροχος αναζήτησης παγκοσμίως σε smartphones και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο. Αυτές οι συμβάσεις τής έδωσαν τη δυνατότητα να αποκλείει επίδοξους ανταγωνιστές όπως το Bing της Microsoft και το DuckDuckGo, ισχυρίστηκε η αμερικανική κυβέρνηση σε μια ιστορική αντιμονοπωλιακή αγωγή που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Τώρα, δήλωσε ο Mehta, αυτή η ισχυρή θέση έχει οδηγήσει σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά, που πρέπει να σταματήσει. Ειδικότερα, οι αποκλειστικές συμφωνίες της Google με την Apple και άλλους βασικούς παίκτες του οικοσυστήματος κινητής τηλεφωνίας ήταν αντι-ανταγωνιστικές, δήλωσε ο Mehta. Η Google έχει επίσης χρεώσει υψηλές τιμές στη διαφήμιση αναζήτησης, που αντικατοπτρίζουν τη μονοπωλιακή της δύναμη στην αναζήτηση, πρόσθεσε. Αυτές οι συμβάσεις σήμαιναν επί μακρόν ότι όταν οι χρήστες ήθελαν να βρουν πληροφορίες, η Google ήταν γενικά η ευκολότερη και ταχύτερη πλατφόρμα στην οποία μπορούσαν να απευθυνθούν, γεγονός που με τη σειρά του τροφοδότησε την τεράστια επιχείρηση διαδικτυακής διαφήμισης της Google. Η απόφαση του Mehta αναμένεται να ενεργοποιήσει μια ξεχωριστή διαδικασία για να καθοριστούν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Google, ενώ η εταιρεία είναι επίσης πιθανό να καταθέσει έφεση, γράφει το CNN.

Αλλά η απόφαση θα μπορούσε τελικά να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο η Google καθιστά τη μηχανή αναζήτησής της διαθέσιμη στους χρήστες, επηρεάζοντας την ικανότητά της να συνάπτει ακριβές συμφωνίες με τους κατασκευαστές συσκευών και τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών που βρίσκονταν στο επίκεντρο της υπόθεσης.

 

Ετικέτες
Exit mobile version