Έξαρση κορονοϊού το καλοκαίρι: “Μπήκαμε σε μια ενδημική φάση”

ΕΛΛΑΔΑ

Έξαρση κορονοϊού το καλοκαίρι: “Μπήκαμε σε μια ενδημική φάση”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Βασιλακόπουλος για κορονοϊό:"Στις ακραίες μετεωρολογικά συνθήκες, οι άνθρωποι με προβλήματα του αναπνευστικού επιβαρύνονται"

07.08.2024 | 11:07

Σε έξαρση φαίνεται πως βρίσκεται ο κορονοϊός αυτή την στιγμή, με πολλούς να ταξιδεύουν ανά τη χώρα αφού έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο MEGA και τόνισε σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα του covid-19: «Έχουμε λάβει ένα λάθος μήνυμα. Ναι, τελείωσε η πανδημία όμως δε σημαίνει ότι εξαφανίστηκε τελείως ο κορονοϊός». «Τελειώσαμε με την πανδημία αλλά μπήκαμε σε μια ενδημική φάση που σημαίνει ότι ο κορονοϊός θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Τώρα είμαστε σε μια αρκετά μεγάλη έξαρση η οποία οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτος βασικός είναι ότι φέτος επιλέξαμε, δυστυχώς, και κάναμε ελάχιστα εμβόλια, γύρω στις 270.000 ενώ γύρω στα 3.000.000 ήταν το μίνιμουμ αυτών που θα έπρεπε να εμβολιαστούν. Για την γρίπη κάναμε αρκετά εμβόλια. Με αυτό που κάναμε για την γρίπη, θρηνήσαμε φέτος 71 νεκρούς. Από τον κορονοϊό, έχουμε θρηνήσει την ίδια χρονική περίοδο πάνω από 1.200 νεκρούς. 38 νεκρούς είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

«Όσοι έχουμε συμπτώματα ή είμαστε επαφές στενές γνωστού διαγνωσμένου κρούσματος, πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ. Αν έχουμε κορονοϊό, πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας. (…) Με λίγες απλές κινήσεις μπορούμε να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα», συνέχισε ο πνευμονολόγος. Σημαντικό είναι ακόμα και τώρα όσοι το επιθυμούν να εμβολιαστούν, ιδίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το εμβόλιο «καλύπτει σε πολύ σημαντικό ποσοστό τη βαριά νόσο» ενώ είναι «πολύ κοντά σε αυτά τα στελέχη που αυτήν την στιγμή κυκλοφορούν στην κοινότητα». Ο δεύτερος λόγος έξαρσης κρουσμάτων είναι ότι «ο ιός συνέχεια θα αλλάζει».

Βασιλακόπουλος: Στις ακραίες μετεωρολογικά συνθήκες, οι άνθρωποι με προβλήματα του αναπνευστικού επιβαρύνονται

Πέρα από τον κορονοϊό, οι υψηλές θερμοκρασίες που βιώνουμε, αποτελούν αφορμή για αναπνευστικά προβλήματα σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. «Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι και γενικά στις ακραίες μετεωρολογικά συνθήκες, οι άνθρωποι με προβλήματα του αναπνευστικού επιβαρύνονται και έχουν συμπτώματα. Οι άνθρωποι αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: είναι αυτοί που γνωρίζουν το πρόβλημά τους και εκεί η διαχείριση είναι σχετικά εύκολη. Μεγάλο ποσοστό όμως των ανθρώπων που έχουν άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δεν το γνωρίζουν». Αυτοί, «έχουν συμπτώματα τα οποία αποδίδουν σε διάφορα πράγματα. Αν αναπτύσσουμε συμπτώματα, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ότι νοσούμε από κάτι, να υποπτευθούμε ότι κάτι συμβαίνει και να απευθυνθούμε σε έναν πνευμονολόγο, να εξεταστούμε και να λάβουμε τη σωστή αγωγή έτσι ώστε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τελείως τις συνέπειες των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών στην υγεία μας».

 

Ετικέτες
Exit mobile version