Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

19

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ: Νέες προσπάθειες για συμφωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ: Νέες προσπάθειες για συμφωνία

Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ: Το Ισραήλ επισκέπτεται ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, την ώρα που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός

O ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς επέρριψαν εκατέρωθεν την ευθύνη για την αποτυχία της προσπάθειας των μεσολαβητών να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άρχισε νέα επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ. Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «ακόμη εφικτή» και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα εγκαταλείψει» την προσπάθεια να συναφθεί. Την παραμονή της συνάντησης που θα έχει το πρωί με τον Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου κάλεσε «η πίεση να κατευθυνθεί στη Χαμάς», και «όχι στην ισραηλινή κυβέρνηση», καταγγέλλοντας την «επίμονη άρνηση» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος να δεχθεί συμφωνία έπειτα από δυο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Ντόχα ανάμεσα σε απεσταλμένους της κυβέρνησής του και τους μεσολαβητές (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ), απούσης της άλλης πλευράς.

«Επιρρίπτουμε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ακέραιη την ευθύνη διότι οδήγησε σε αποτυχία τις προσπάθειες των μεσολαβητών παρεμποδίζοντας συμφωνία και (την ευθύνη) για τη ζωή των ομήρων, που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με το δικό μας λαό» αφού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα, αντέτεινε η Χαμάς σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Η επίσκεψη του Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της ένατης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, έχει στη θεωρία σκοπό να πειστούν «όλα τα μέρη» να κλείσουν συμφωνία, είπε από την πλευρά του Αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ. Η Ουάσιγκτον συνεχίζει την προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος, που διανύει τον δέκατο μήνα του —την 318η ημέρα του—, με έναυσμα την άνευ προηγουμένη επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, με φόντο την απειλή του Ιράν και συμμάχων του πως θα επιτεθούν στο Ισραήλ, που επέτεινε την ανησυχία για ανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια. Ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, προτού μεταβεί την Τρίτη στο Κάιρο, όπου οι μεσολαβητές αναμένεται να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες εντός της εβδομάδας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις