Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

20

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Β12 έλλειψη: Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπει
PLUS

Β12 έλλειψη: Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπει

Η βιταμίνη B12 διατηρηθεί υγιές το νευρικό μας σύστημα και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα

Το σώμα μας χρειάζεται μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα για να το διατηρηθεί σε καλή λειτουργική κατάσταση. Σε περίπτωση που κάποιος οργανισμός δεν λαμβάνει όσα συστατικά χρειάζεται ενδέχεται να αισθανθεί κάποια αδιαθεσία. Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες σημαντικών ουσιών που χρειάζεται το σώμα μας είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, από τις οποίες υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι που μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12. Σύμφωνα με το NHS, η βιταμίνη Β12 εκτελεί αρκετές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του νευρικού συστήματος υγιές, δημιουργώντας ερυθρά αιμοσφαίρια και απελευθερώνοντας ενέργεια από τα τρόφιμα. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε τρόφιμα όπως: κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα και σε ορισμένες περιπτώσεις η περιοριστική ή κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια κάποιου εάν δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη στο φαγητό του. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντισπασμωδικών και των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (PPIs) μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποσότητα βιταμινών που μπορεί να απορροφήσει το σώμα.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης B12 μπορεί να οδηγήσει σε έναν τύπο αναιμίας, κατά την οποία η έλλειψη της βιταμίνης προκαλεί το σώμα να παράγει ασυνήθιστα μεγάλα ερυθρά αιμοσφαίρια που δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Είτε η ανεπάρκεια προκαλεί, είτε όχι στο άτομο να αναπτύξει αναιμία, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με το NHS.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:

1.Εξαιρετική κούραση
2.Έλλειψη ενέργειας
3.Πληγές και κόκκινη γλώσσα
4.Στοματικά έλκη
5.Μυϊκή αδυναμία
6.Προβλήματα όρασης
7.Ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από ήπια κατάθλιψη ή άγχος έως σύγχυση και άνοια
8.Προβλήματα με τη μνήμη, την κατανόηση και την κρίση

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μαζί με ανεπάρκεια φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β9, είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους – περίπου ένας στους 10 ανθρώπους ηλικίας 75 ετών και άνω επηρεάζεται και ένας στους 20 σε άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών. Οι περισσότερες περιπτώσεις ανεπάρκειας μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με ενέσεις ή δισκία για την ενίσχυση των βιταμινών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις