Πώς να προσαρμοστώ στη νέα δουλειά: Τι μπορείτε να κάνετε;

PLUS

Πώς να προσαρμοστώ στη νέα δουλειά: Τι μπορείτε να κάνετε;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η πρώτη εβδομάδα είναι σημαντική για την προσαρμογή σας στο νέο εργασιακό περιβάλλον

21.08.2024 | 09:59

Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα που έχει κάποιος όταν είναι να ξεκινήσει σε μία νέα δουλειά. Σίγουρα όμως υπάρχει και άγχος αφού είναι η πρώτη φορά σε ένα νέο περιβάλλον, με νέους ανθρώπους και πολλές φορές ακόμα και νέο αντικείμενο εργασίας. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να γίνει πιο αρμονικά η προσαρμογή; Η πρώτη εβδομάδα είναι σημαντική για την προσαρμογή σας στο νέο εργασιακό περιβάλλον καθώς και για την πρώτη γνωριμία με τους συναδέλφους.

1. Παρουσιάστε σωστά τον εαυτό σας: Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να παρουσιάσετε σωστά τον εαυτό σας. Είναι πολύ συνηθισμένο όταν κάποιος πρέπει να παρουσιάσει τον εαυτό του ή να γνωριστεί με καινούρια πρόσωπα να αισθάνεται άγχος και να προσπαθήσει να το κάνει όσον το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται. Όμως σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να συστηθείτε σωστά στους νέους συναδέλφους αφού με αυτούς τους ανθρώπους θα περνάτε μεγάλο μέρος της καθημερινότητας σας.

2. Δημιουργήστε μία καλή πρώτη εντύπωση: Η πρώτη εντύπωση είναι πάντα σημαντική και αλλάζει δύσκολα. Μπορείτε να προετοιμάσετε εκ των προτέρων κάποιες πληροφορίες που θα θέλατε σίγουρα να γνωρίζουν οι συνάδελφοι σας, όπως τις σπουδές σας, την οικογενειακή σας κατάσταση ή τα σημεία που εσείς θεωρείτε ότι σας κάνουν να ξεχωρίζετε, χωρίς όμως να υπερβάλλετε ή να κομπάζετε.

3. Δείξτε ενδιαφέρον για τους συναδέλφους σας: Είναι σημαντικό να συγκρατήσετε τα ονόματα των καινούριων συναδέλφων. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να θυμηθούν ονόματα και πληροφορίες και γι’ αυτό ίσως θα ήταν βοηθητικό να τα σημειώνετε κάπου. Στην περίπτωση που δεν καταφέρατε να συγκρατήσετε κάποιο όνομα είναι προτιμότερο να ζητήσετε με ειλικρίνεια να το μάθετε και να μην αφήσετε τη στιγμή να περάσει παραμένοντας με την απορία. Επιπλέον, μπορείτε να δείξετε ενδιαφέρον για το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται ή για το πόσα χρόνια εργάζονται ή για άλλες πιο προσωπικές πληροφορίες όπως αν είναι παντρεμένοι ή ποια είναι τα hobby τους.

4. Κάντε ερωτήσεις: Μη ντραπείτε να ρωτήσετε για πράγματα που τυχόν δεν έχετε καταλάβει ή για θέματα που αφορούν μία συνάντηση ή μία αρμοδιότητα. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να περιηγηθείτε στους χώρους της εταιρίας που εργάζεστε με σκοπό να ξέρετε πού βρίσκεται το κάθε γραφείο και οι χώροι που σας αφορούν, όπως η κουζίνα, ο χώρος που μπορείτε να τρώτε, ο καφές κ.ά..

5. Πειραματιστείτε: Θα ήταν χρήσιμο τις πρώτες ημέρες της καινούριας σας δουλειάς να δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους για να πάτε στη δουλειά σας αν δεν έχετε αυτοκίνητο ή διαφορετικούς δρόμους με αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος, που θα αποφύγετε πιθανή κίνηση και θα έχετε διαμορφώσει μία ρουτίνα που θα μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε πιο γρήγορα.

6. Αφιερώστε χρόνο στη στοχοθέτηση: Μέσα στον επόμενο μήνα θα είναι πολύ βοηθητικό να αρχίσετε να θέτετε νέους στόχους σε συνεργασία με τον προϊστάμενο σας ή τον διευθυντή σας. Μπορεί να ακούγεται νωρίς, είναι όμως σημαντικό να ξέρετε από την αρχή τι περιμένουν οι άλλοι από εσάς, καθώς και τι μπορείτε εσείς να καταφέρετε.

7. Παρατηρήστε τους ανθρώπους και το περιβάλλον: Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για να παρατηρήσετε πώς δουλεύουν οι γύρω σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αντιληφθείτε την κουλτούρα που υπάρχει στην εταιρία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσαρμόσετε και εσείς με τη σειρά σας την εργασία σας.

8. Οργανώστε τον χώρο και τον χρόνο σας: Αυτές οι πρώτες ημέρες είναι μία καλή ευκαιρία να αποκτήσετε και να υιοθετήσετε συνήθειες που μπορεί να σας βοηθήσουν στη συνέχεια για να έχετε πρόγραμμα στη δουλειά σας. Βρείτε τρόπους να οργανώσετε το ημερολόγιό σας καθώς και τις υποχρεώσεις σας, με σκοπό όσο περνάει ο καιρός να έχετε το περιθώριο να αλλάξετε ή να τροποποιήσετε τον τρόπο που εργάζεστε και να γίνεστε συνεχώς πιο παραγωγικοί.

Worktime.gr

Ετικέτες
Exit mobile version