Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
PLUS

Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Επιστήμονες έχουν βρει ότι η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αν τρώτε πολλά λουκάνικα, μπριζόλες και μπέικον τότε επιβαρύνετε την υγεία σας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε 20 χώρες στο πλαίσιο του InterConnect, ενός προγράμματος για την κατανόηση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Η εκτενής ανάλυσή τους έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία, η ενεργειακή πρόσληψη και ο δείκτης μάζας σώματος.

Κόκκινο κρέας και διαβήτης

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν – σχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος -που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα- συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο, αλλά όταν διεξήχθησαν περαιτέρω αναλύσεις, η συσχέτιση αποδείχθηκε πιο αδύναμη. Αντίθετα, η σύνδεση του διαβήτη τύπου 2 με το επεξεργασμένο ή μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, παρέμεινε ισχυρή.

«Ενώ τα ευρήματά μας παρέχουν πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών και του διαβήτη τύπου 2 από ό,τι ήταν προηγουμένως διαθέσιμη, η σχέση παραμένει αβέβαιη και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω» δήλωσε η καθηγήτρια Νίτα Φορούχι από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

 

Οι περισσότερες μελέτες για τη σύνδεση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έχουν διεξαχθεί στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ανατολική Ασία. Αυτή η έρευνα περιλαμβάνει μελέτες και από τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις