Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

31

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συντριβή F16 Ουκρανία: Έρευνες για τα αίτια της πτώσης
ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή F16 Ουκρανία: Έρευνες για τα αίτια της πτώσης

Συντριβή F16 Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας μετά τη συντριβή του πρώτου F-16 που παραχώρησαν οι Ευρωπαίοι στο Κίεβο ως υπεύθυνο για τον θάνατο του πιλότου Ολέξι Μες που είχε το προσωνύμιο «Moonfish»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέλυσε τον επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, μετά τη συντριβή ουκρανικού F-16. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόλυση του ήρθε μία ημέρα αφότου ένα πρόσφατα παραδοθέν αεροσκάφος F-16 συνετρίβη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο πιλότος του, Ολέξι Μες γνωστός και ως «Moonfish», σκοτώθηκε στη συντριβή. «Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων. Είμαι αιώνια ευγνώμων σε όλους τους στρατιωτικούς μας πιλότους», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην απογευματινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τον λόγο για την αποπομπή του Μίκολα Ολεστσούκ.

Όμως, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε κατά την ομιλίας του, στην ανάγκη «προστασίας» των ζωών όσων υπερασπίζονται τη χώρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόλυση πιθανόν σχετίζεται με τη συντριβή του F-16 στην οποία έχασε τη ζωή του ο αντισυνταγματάρχης . Η άφιξη των F-16, μία δωρεά πολλών ευρωπαϊκών κρατών στην Ουκρανία, καθυστέρησε λόγω του μακρόχρονου προγράμματος εκπαίδευσης που απαιτείται για τους πιλότους και το προσωπικό εδάφους, ώστε να είναι σε θέση να χειρίζονται τα αεροσκάφη. Η Mariana Bezugla, μέλος κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά. Το Reuters επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο που δήλωσε ότι το αεροπλάνο δεν φαίνεται να χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά και ότι η συντριβή μπορεί να προκλήθηκε από μηχανική βλάβη ή λάθος του πιλότου.






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις