Η Κάμαλα Χάρις δηλώνει πως θα συνεχίσει να εξοπλίζει το Ισραήλ, εάν εκλεγεί, παραβαίνοντας την αμερικανική νομοθεσία. Στην πρώτη της μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις δεν έδειξε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές σε σχέση με την προεδρία Μπάιντεν αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ στο Ισραήλ. «Όταν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποχώρησε από την υποψηφιότητά του για επανεκλογή και ενέκρινε την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ένα κύμα ενθουσιασμού για ένα νέο πρόσωπο εξαπλώθηκε σε όλο το εκλογικό σώμα. Ενθαρρυμένοι από memes και tweets που παρουσίαζαν τη Χάρις ως άλλου είδους ηγέτη, πολλοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα διέφερε από τον Μπάιντεν στη στάση της σχετικά με την παροχή όπλων και διπλωματικής υποστήριξης στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα», επισημαίνει το αμερικανικό μέσο The Intercept. Η αισιοδοξία μάλιστα αυξήθηκε με την επιλογή του αντιπροέδρου από τη Χάρις, καθώς ο προοδευτικός κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλς είχε ακούσει τους αντιπροσώπους των «Αδέσμευτων» που ζητούσαν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.
Αντίθετα, η αισιοδοξία εξανεμίστηκε όταν η Χάρις παραχώρησε την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη ως υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ στο CNN την περασμένη Πέμπτη, όπου φάνηκε να κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο αλλαγής. Όταν ρωτήθηκε εάν θα «έκανε κάτι διαφορετικό» στην προσέγγισή της στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και στην αναστολή των αποστολών όπλων στο Ισραήλ, η Χάρις, με τον Γουόλς στο πλευρό της, διπλασίασε τη «δέσμευσή της για την άμυνα του Ισραήλ και την ικανότητά του να αμύνεται». «Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά, αφότου επικαλέστηκε σκηνές από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Η Χάρις πάντως, αναφέρθηκε και στο πώς αμύνθηκε το Ισραήλ, λέγοντας: «Πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν». Στη συνέχεια ζήτησε το τέλος του πολέμου και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «κάνουν μια συμφωνία». Όταν πιέστηκε για μια απάντηση σχετικά με την αλλαγή πολιτικής στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, όμως, η Χάρις είπε ξεκάθαρα «όχι», προτού πει επανειλημμένα «Πρέπει να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία».
Η Χάρις ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις της για το Ισραήλ καλώντας για μια λύση δύο κρατών, «όπου το Ισραήλ είναι ασφαλές και εξίσου… οι Παλαιστίνιοι έχουν ασφάλεια, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια». Τα σχόλιά της παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα σε σχέση με την ομιλία της στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών την περασμένη εβδομάδα, όπου μίλησε επίσης για τα δεινά των Παλαιστινίων, αλλά επιβεβαίωσε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο τρόπος με τον οποίο ο Χάρις αναφέρθηκε στα παλαιστινιακά δεινά κυρίως με παθητική φωνή έχει ιντριγκάρει πολλούς υποστηρικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ματ Ντους, εκτελεστικού αντιπροέδρου στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής και πρώην συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, που μίλησε στο The Intercept.
«Όταν μιλάει για το τι βίωσε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μιλά πολύ συγκεκριμένα: ‘Η Χαμάς επιτέθηκε, έσφαξε Ισραηλινούς’, αυτό είναι σωστό, αυτό συνέβη», σχολιάζει ο Ντους. «Και όμως όταν αναφέρεται στους Παλαιστίνιους, βλέπουμε ακόμα αυτό το πολύ παθητικό ‘Τι συνέβη στη Γάζα’, ‘Πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώνονται’ — καλά, από ποιον; Δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή, δεν πρόκειται για πλημμύρα ή ανεμοστρόβιλο. Αυτή είναι μια βόμβα που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν και επιδοτούν, καθώς το Ισραήλ επιτίθεται με όπλα που τους δίνουμε εμείς. Αυτό είναι που σκοτώνει ‘πάρα πολλούς’ Παλαιστίνιους».
Στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής της εκστρατείας και αξιωματούχοι του κόμματος απέρριψαν με έμφαση τα αιτήματα που ζητούσαν ένας Παλαιστίνιος Αμερικανός εκλεγμένος αξιωματούχος να μιλήσει στην κεντρική σκηνή. Στη συνέλευση, 30 «Αδέσμευτοι» εκπρόσωποι, μαζί με περισσότερους από 200 αντιπροσώπους της Χάρις, ζήτησαν από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να εκφράσει την υποστήριξή της για τον περιορισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. Το κίνημα των Αδέσμευτων κέρδισε την υποστήριξη των προοδευτικών εκπροσώπων Ρασίντα Τλάιμπ, Κόρι Μπους, Αλεξάνδρα Οκάσιο-Κόρτεζ και Ιλχάν Ομάρ, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια ολονύκτια καθιστική διαμαρτυρία με αδέσμευτους αντιπροσώπους να πιέζουν για έναν παλαιστίνιο Αμερικανό ομιλητή.
Οι υποστηρικτές του εμπάργκο όπλων επισημαίνουν τον νόμο Leahy, έναν νόμο του 1997 που απαγορεύει τη βοήθεια των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε στρατιωτική μονάδα που είναι γνωστό ότι διαπράττει «μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τα στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών όπως νοσοκομεία, παρεμπόδιση παροχής βοήθειας αλλά και βασανιστήρια και κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του. Οι ηγέτες του Ισραήλ αντιμετωπίζουν κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μαζί με μια εν εξελίξει υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.
Επισημαίνεται επίσης ότι δημοσκόπηση του Ιουνίου του YouGov, που δημοσιεύθηκε από το CBS, δείχνει ότι το 61% των Αμερικανών αντιτίθεται στην παροχή όπλων στο Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, με το 77% των Δημοκρατικών να απορρίπτει τη στρατιωτική βοήθεια. Ο Ντους είπε ότι η δημοσκόπηση από τους Δημοκρατικούς για το θέμα ήταν συνεπής και η εκστρατεία της Χάρις θα πρέπει να ακούσει και να αρχίσει «να διατυπώνει ένα πιο τολμηρό και πιο θαρραλέο όραμα» για την πολιτική της στο Ισραήλ. «Αλλά δεν πρέπει να θεωρείται τολμηρό και θαρραλέο ένας υποψήφιος για Πρόεδρος να λέει απλώς: ‘Θα υποστηρίξω και θα επιβάλω την υπάρχουσα νομοθεσία των ΗΠΑ’», είπε ο Ντους. «Αυτό νομίζω ότι πολλοί από εμάς απλά θέλουν να ακούσουν – αυτό δεν πρέπει να ζητάει πολλά».
Με πληροφορίες από The Intercept
Δείτε το επίμαχο απόσπασμα στο 06:20” του παρακάτω βίντεο: