Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

05

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τζόρτζια μακελειό σε σχολείο: Ο 14χρονος είχε ερευνηθεί από το FBI
ΚΟΣΜΟΣ

Τζόρτζια μακελειό σε σχολείο: Ο 14χρονος είχε ερευνηθεί από το FBI

Τζόρτζια μακελειό σε σχολείο: Άγνωστα προς το παρόν τα κίνητρα του 14χρονου

Από τον περασμένο χρόνο ήταν στο ραντάρ των Αρχών ο 14χρονος δράστης του μακελειού στο λύκειό του στην Τζόρτζια και μάλιστα είχε ερευνηθεί για απειλές στο Διαδίκτυο ότι θα εξαπέλυε επίθεση. Ο δράστης, 13 ετών τότε, ήταν ύποπτος για απειλές που είχε κάνει χρησιμοποιώντας φωτογραφίες όπλων, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση το Γραφείο του FBI στην Ατλάντα της Τζόρτζια και το Γραφείο του Σερίφη της κομητείας Τζάκσον. Εντός 24 ωρών αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ανέκριναν τον Κολτ Γκρέι, όπως τον κατονόμασαν οι τοπικές Αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για τις απειλές. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι κρυβόταν πίσω από αυτές, ενώ οι Αρχές πήραν κατάθεση και από τον πατέρα του, που τους αποκάλυψε ότι είχε κυνηγετικά όπλα στο σπίτι του, επιμένοντας πως ο γιος του δεν είχε πρόσβαση σε αυτά χωρίς επιτήρηση.

Οι Αρχές είπαν στα τοπικά σχολεία να συνεχίσουν να παρακολουθούν τον ύποπτο, αλλά δεν υπήρχε προφανής λόγος σύλληψής του. Ο διευθυντής του FBI στην Τζόρτζια, Κρις Χόουζι, είπε ότι ερευνάται κατά πόσον οι απειλές του 2023 σχετίζονται με το χθεσινό μακελειό με τους 4 νεκρούς γύρω στις 10:20 το πρωί τοπική ώρα στο λύκειο Απαλάτσι της πόλης Γουάιντερ, περίπου 70 χλμ. βορειοανατολικά της Ατλάντα.

Άγνωστα προς το παρόν τα κίνητρα του 14χρονου

Τα θύματα είναι οι 14χρονοι μαθητές Μέισον Σέρμερχορν και Κρίστιαν Ανγκούλο, ο 39χρονος καθηγητής Μαθηματικών Ρίτσαρντ Άσπινγουολ και η 53χρονη καθηγήτρια Μαθηματικών Κριστίνα Ιριμάι, ενώ από τα πυρά του ημιαυτόματου τυφεκίου που χρησιμοποίησε ο δράστης τραυματίστηκαν άλλα εννέα άτομα – οκτώ καθηγητές και ένας μαθητής.

Ο 14χρονος έφηβος θα αντιμετωπίσει «δίωξη για φόνο» και «θα δικαστεί ως ενήλικος», πρόσθεσε ο Χόουζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μπροστά από το σημείο του μακελειού. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα κίνητρα του 14χρονου και παραμένει άγνωστο αν στόχευε συγκεκριμένα άτομα όταν άνοιξε πυρ.

Η αλλόκοτη συμπεριφορά του δράστη

Μαθήτρια του λυκείου που καθόταν δίπλα στον 14χρονο στο θρανίο αποκάλυψε την αλλόκοτη συμπεριφορά του λίγο πριν ανοίξει πυρ και πώς απέφυγαν η ίδια και οι συμμαθητές της τον θάνατο. Η Λάιλα Σάγιαραθ είπε ότι καθόταν δίπλα στον 14χρονο στο μάθημα της Άλγεβρας το πρωί της Τετάρτης και τίποτε δεν έδειχνε τι θα ακολουθούσε, καθώς χαρακτήρισε τον δράστη «ήσυχο» έφηβο. «Δεν μιλούσε και πολύ, δεν ήταν στο σχολείο τις περισσότερες φορές, έκανε κοπάνα. Ακόμη κι όταν μιλούσε, απαντούσε μονολεκτικά», είπε στο CNN. Η μαθήτρια είπε πως δεν εξεπλάγη όταν οι Αρχές ταυτοποίησαν τον Γκρέι ως δράστη του μακελειού και πρόσθεσε: «Όταν σκέφτεται κανείς τους δράστες και τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν, συνήθως πρόκειται για το ήσυχο παιδί, κι αυτός ταίριαζε με αυτή την περιγραφή». Η ίδια πρόσθεσε ότι χθες το πρωί ο 14χρονος ζήτησε άδεια να βγει από την τάξη λίγα λεπτά πριν ξεσπάσουν οι πυροβολισμοί, αλλά, όταν βγήκε έξω, εκείνη σκέφτηκε ότι ο Γκρέι θα έκανε ξανά κοπάνα.

Η Σάγιαραθ είπε πως ο 14χρονος έφυγε από την τάξη γύρω στις 9:45 τοπική ώρα, περίπου ένα μισάωρο προτού σημάνει συναγερμός. Όσο έλειπε, ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του λυκείου κάλεσε τους καθηγητές να ελέγξουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, κι ο Γκρέι εμφανίστηκε ξανά στην πόρτα της τάξης. Αγνοώντας τον κίνδυνο, ένας μαθητής πήγε να του ανοίξει, αλλά τρόμαξε στη θέα του όπλου του 14χρονου. «Φαντάζομαι πως ο Γκρέι κατάλαβε ότι δεν θα τον αφήναμε να μπει μέσα και μάλλον ήταν ανοιχτή η πόρτα στη διπλανή τάξη, πιστεύω λοιπόν ότι εκεί άρχισε να πυροβολεί». Η ίδια είπε πως ο 14χρονος συνέχισε να ρίχνει «τη μία μετά την άλλη» τις σφαίρες και πρόσθεσε: «Όταν ακούσαμε τα πυρά, οι περισσότεροι βούτηξαν στο πάτωμα κι άρχισαν να σέρνονται προς ένα σημείο, σαν να στοιβάχτηκαν ο ένας πάνω στον άλλον. Η ίδια είπε ότι ο φίλος της ήταν στη διπλανή τάξη και είδε κάποιον να σωριάζεται κάτω πυροβολημένος. «Ήταν αιμόφυρτος, σαν να κούτσαινε. Έδειχνε τρομοκρατημένος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις