Χαρδαλιάς: Περισσότερες αρμοδιότητες για την Περιφέρεια Αττικής

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χαρδαλιάς: Περισσότερες αρμοδιότητες για την Περιφέρεια Αττικής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογραμμίζει την ανάγκη μιας μητροπολιτικής προσέγγισης των μεγάλων προκλήσεων του λεκανοπεδίου

06.09.2024 | 18:34

Την άμεση ανάγκη για ριζικές θεσμικές αλλαγές στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Manifesto». Παράλληλα, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στο βορειοανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας υπογραμμίζει ότι οι φυσικές καταστροφές δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό και ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη και ενιαία προσέγγιση στη διαχείριση των κρίσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει πως «η τραγωδία των πυρκαγιών υπογραμμίζει ότι με Μητροπολιτική προσέγγιση έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει δράσεις «από χθες», προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους μεγάλα προβλήματα, όπως οι φωτιές και οι πλημμύρες, απαιτούν μεγάλης κλίμακας σχεδιασμό και συντονισμένη δράση. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να έχει την ευθύνη για τον κεντρικό συντονισμό και την υλοποίηση των έργων που αφορούν στην προστασία του πολίτη και τη θωράκιση της περιοχής, απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

 

Το μοντέλο της μητροπολιτικότητας

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε επίσης πως το μοντέλο της μητροπολιτικότητας αποτελεί τον μόνο βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των δυνάμεων που διαθέτει η αυτοδιοίκηση και το ελληνικό κράτος, τονίζοντας ότι η ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των κρίσεων είναι ζωτικής σημασίας. «Ένας αναλαμβάνει την ευθύνη, ένας σχεδιάζει, ένας δρα και υλοποιεί, ένας κρίνεται και λογοδοτεί», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η συγκεντρωτική διαχείριση και η απόδοση ευθυνών σε ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων.

Αναφορικά με την προοπτική να αναλάβει η Περιφέρεια Αττική αυξημένες αρμοδιότητες, ο κ. Χαρδαλιάς απαντά πως «είμαστε έτοιμοι και πάντα παρόντες, έστω και στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που περιορίζει και κατακερματίζει τις ευθύνες των Δήμων, της Περιφέρειας και των Σωμάτων Ασφαλείας». Ωστόσο, υπογραμμίζει την ανάγκη για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που καθυστερούν τη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων, προκειμένου να επιτραπεί στην Περιφέρεια να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων και την προστασία των πολιτών.

Τομές στη δημόσια διοίκηση

Ο κ. Χαρδαλιάς στην ίδια συνέντευξη, επαινεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις σημαντικές τομές που έχει πραγματοποιήσει στη δημόσια διοίκηση και τον εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι «ποτέ στο παρελθόν η Ελλάδα δεν είχε τόσο πολλά και τόσο σύγχρονα υλικά μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών». Υπενθύμισε δε, ότι η βία της φύσης είναι απρόβλεπτη και ανελέητη, και γι’ αυτό και ζητά την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η νέα Χάρτα Αυτοδιοίκησης

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη νέα «Χάρτα Αυτοδιοίκησης» που προωθεί η κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα θα βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με την Ευρώπη», καθώς ο επερχόμενος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης θα παραχωρήσει στην Περιφέρεια Αττικής την ελευθερία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κρίσιμα έργα και παρεμβάσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και να συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα διακυβέρνησης.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και σε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν το λεκανοπέδιο, όπως είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και για τη συνολική διαχείριση της κυκλοφορίας, εφόσον της δοθούν οι απαραίτητες αρμοδιότητες και πόροι. «Δώστε μας τον μητροπολιτικό έλεγχο, ώστε να διαχειριστούμε συνολικά, όχι αποσπασματικά, τη ροή της κυκλοφορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για την επίλυση του κυκλοφοριακού, όπως η εφαρμογή στρατηγικών δράσεων και η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών.

Exit mobile version