Ιρανικοί πύραυλοι στη Ρωσία: Κοινή δήλωση Γαλλίας-Γερμανίας-Βρετανίας

ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανικοί πύραυλοι στη Ρωσία: Κοινή δήλωση Γαλλίας-Γερμανίας-Βρετανίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

"Απειλή για την Ευρώπη η μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία"

10.09.2024 | 18:00

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζουν την εξαγωγή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία «άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή δήλωση, μετά τη νεότερη, ανησυχητική εξέλιξη. Οι τρεις χώρες καταδίκασαν την εξαγωγή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και δήλωσαν ότι θα λάβουν άμεσα μέτρα για την ακύρωση διμερών συμφωνιών αεροπορικών υπηρεσιών με το Ιράν. Είπαν, επίσης, ότι θα εργαστούν για την επιβολή κυρώσεων στην Iran Air. Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, τους οποίους θα χρησιμοποιήσει πιθανώς στην Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων. Παράλληλα με την ανακοίνωση αυτή, που έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βρετανία, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις, μεταξύ άλλων και στην αεροπορική εταιρεία Iran Air.

Η κοινή ανακοίνωση Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου

«Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου καταδικάζουν έντονα την εξαγωγή από το Ιράν και την προμήθεια από τη Ρωσία ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Πρόκειται για μια περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με ιρανικούς πυραύλους να φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αυξάνοντας τα δεινά του ουκρανικού λαού. Η πράξη αυτή αποτελεί κλιμάκωση τόσο από το Ιράν όσο και από τη Ρωσία και αποτελεί άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Ε3 έχει ξεκαθαρίσει ιδιωτικά και δημοσίως ότι θα λάβουμε νέα και σημαντικά μέτρα κατά του Ιράν, εάν πραγματοποιηθούν οι μεταφορές. Τώρα έχουμε επιβεβαίωση ότι το Ιράν πραγματοποίησε αυτές τις μεταφορές. Θα λάβουμε άμεσα μέτρα για την ακύρωση των διμερών συμφωνιών αεροπορικών υπηρεσιών με το Ιράν. Επιπλέον, θα επιδιώξουμε τον προσδιορισμό σημαντικών οντοτήτων και προσώπων που εμπλέκονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων και άλλων όπλων στη Ρωσία. Θα εργαστούμε επίσης για την επιβολή κυρώσεων στην Iran Air. Οι Ε3 συντονίζουν στενά την ισχυρή αντίδρασή μας σε αυτές τις μεταφορές με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως κάθε υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να σταματήσει την ανάπτυξη και τις μεταφορές των βαλλιστικών πυραύλων του».

Exit mobile version