Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

11

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / SpaceX: Εκτοξεύτηκε η αποστολή Polaris Dawn για τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο στην ιστορία [βίντεο]
ΚΟΣΜΟΣ

SpaceX: Εκτοξεύτηκε η αποστολή Polaris Dawn για τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο στην ιστορία [βίντεο]

H αποστολή της SpaceX σκοπεύει να φθάσει στην ψηλότερη τροχιά γύρω από τη Γη

Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση της ριψοκίνδυνης αποστολής Polaris Dawn της SpaceX, που μεταφέρει τέσσερις πολίτες στις ζώνες ακτινοβολίας Βαν Άλεν γύρω από τη Γη για κάνουν τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο. Στις 05:23 τα χαράματα της Τρίτης τοπική ώρα εκτοξεύτηκε ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX, που μεταφέρει την κάψουλα «Resilience» σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη της με την πλατφόρμα Χ του Έλον Μασκ να μεταδίδει ζωντανά το γεγονός.

Η αποστολή με τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Shift4 Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μία ακόμα πτήση στο Διάστημα με μισθωμένο σκάφος της SpaceX, δεν κατευθύνεται προς κάποιον συγκεκριμένο προορισμό, όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, αλλά κινούμενη σε μια μια οβάλ τροχιά που πλησιάζει τη Γη σε απόσταση 190 χιλιομέτρων και απομακρύνεται μέχρι την απόσταση των 1.400 χλμ – τη μεγαλύτερη που έχουν πετάξει άνθρωποι από την εποχή του αμερικανικού προγράμματος Apollo – σκοπεύει να φθάσει στην υψηλότερη τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Στη διάρκεια του πολυήμερου ταξιδιού το τετραμελές πλήρωμα της αποστολής της SpaceX θα επιχειρήσει τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο, αναμενόμενης διάρκειας δύο ωρών από την έναρξη μέχρι τη λήξη του. Μέχρι τώρα μόνον κρατικές διαστημικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει αποστολές με διαστημικούς περιπάτους, όπως συμβαίνει σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πέραν του διαστημικού περιπάτου το πλήρωμα της αποστολής της SpaceX σχεδιάζει να προχωρήσει σε περίπου 40 επιστημονικά και ερευνητικά πειράματα προτού η κάψουλα ξεκινήσει το υψηλού ρίσκου ταξίδι της επιστροφής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από την πίεση και την τριβή στην οποία εκτίθεται το διαστημικό σκάφος κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Άιζακμαν είναι επικεφαλής της αποστολής, ενώ το τετραμελές πλήρωμα περιλαμβάνει και τους πρώτου δύο εργαζόμενους στη SpaceX – την Άννα Μένον και την Σάρα Γκίλις – που ταξιδεύουν στο διάστημα. Η Polaris Dawn είναι η 14η επανδρωμένη αποστολή της SpaceX και πέμπτη της ιδιωτική πτήση στο διάστημα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις