Εξαιρούνται οι Ιρλανδοί πολίτες
Οι πολίτες της ΕΕ και των ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ταξιδιωτική άδεια αξίας 10 λιρών για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το επόμενο έτος, στο πλαίσιο σαρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι οποίοι καθορίζονται σε κυβερνητικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, όλοι οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν χρειάζονται βίζα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ψηφιακή άδεια για να ταξιδέψουν στη χώρα. Το σύστημα ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού (ETA) έχει ως πρότυπο το αμερικανικό πρόγραμμα Esta. Η άδεια κοστίζει 10 λίρες, επιτρέπει στον ταξιδιώτη να κάνει πολλαπλά ταξίδια και ισχύει για δύο χρόνια ή μέχρι να λήξει το διαβατήριο του κατόχου της.
Σταδιακή εφαρμογή
Το σύστημα τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή και έχει δοκιμαστεί με υπηκόους που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από επτά χώρες της Μέσης Ανατολής: Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία. Οι επισκέπτες από περισσότερες από 40 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, του Ισραήλ και του Χονγκ Κονγκ, θα συμπεριληφθούν από τις 8 Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα με τα έγγραφα. Στη συνέχεια, ο κατάλογος θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει τους υπηκόους της ΕΕ στις 2 Απριλίου, αν και οι Ιρλανδοί πολίτες θα εξαιρεθούν. Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα θα πρέπει να εξακολουθήσουν να την αποκτούν.
Η Seema Malhotra, υπουργός μετανάστευσης και ιθαγένειας, δήλωσε: «Η παγκόσμια επέκταση της ETA αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια μέσω της νέας τεχνολογίας και της ενσωμάτωσης ενός σύγχρονου συστήματος μετανάστευσης». Οι επιβάτες μετεπιβίβασης που αλλάζουν πτήσεις σε αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να εισέλθουν ποτέ στη χώρα πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για ETA. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας Heathrow προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι είχε χάσει 90.000 επιβάτες μετεπιβίβασης σε δρομολόγια που εκτελούνταν από και προς τις επτά χώρες της Μέσης Ανατολής που περιλαμβάνονται στο σύστημα από την εισαγωγή του το 2023. «Αυτό είναι καταστροφικό για την ανταγωνιστικότητα του κόμβου μας. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη συμπερίληψη των επιβατών αεροπορικής διαμετακόμισης», ανέφερε τότε.