Ο Δήμος Βόλβης φιλοξενεί τους Γκρεκάνους της Κάτω Ιταλίας

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Δήμος Βόλβης φιλοξενεί τους Γκρεκάνους της Κάτω Ιταλίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ο Δήμος Βόλβης, φιλοξενεί αυτές τις ημέρες μια μεγάλη αποστολή

15.09.2024 | 17:30

Μια μοναδική μουσική παράσταση στην Γκρίκο, την διάλεκτο ελληνικής γλωσσικής προέλευσης της Κάτω Ιταλίας (γνωστή και ως γκρεκάνικη διάλεκτο), πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 στο Αμφιθέατρο του Σταυρού Θεσσαλονίκης . Η εκδήλωση άρχισε με τον δάσκαλο της Γκρίκο και μουσικό Mattia Manco Gregoriadis, κάτοικο του Zollino (ενός από τους 12 ελληνόφωνους δήμους της Γκρετσία Σαλεντίνα), που μίλησε για την γλώσσα η οποία μας συνδέει με την αρχαιοελληνική παρουσία στην περιοχή του Σαλέντο, τμήμα της επαρχίας του Λέτσε, στην ιταλική περιφέρεια της Απουλίας. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια στα Γκρίκο, συνοδεία και του μουσικού Rocco de Santis.

Ο Δήμος Βόλβης, φιλοξενεί αυτές τις ημέρες μια μεγάλη αποστολή στην οποία μετέχουν οι δήμαρχοι του Καλιμέρα Gianluca Tommassi (μαζί με τον αντιδήμαρχο Andrea Aprile) και του Σολέτο Graziano Avantazziato, και τους αντιδημάρχους του Μαρτινιάνο Eleonora Rosato και του Τζολίνο Mauro Coateni, καθώς και 40 ελληνόφωνοι κάτοικοι από όλες τις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα, που τους συνοδεύουν, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλβης και οι 12 ελληνόφωνοι δήμοι της Γκρετσία Σαλεντίνα έχουν αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια μια στενή συνεργασία, με την προοπτική περαιτέρω επέκτασης της σε διάφορους τομείς.

Πηγή: ΕΡΤ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version