Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

25

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καπέλα για γάτες: Επιστήμονες έφτιαξαν σκουφάκια, αλλά όχι για να τις προστατέψουν από το κρύο
ΚΟΣΜΟΣ

Καπέλα για γάτες: Επιστήμονες έφτιαξαν σκουφάκια, αλλά όχι για να τις προστατέψουν από το κρύο

Επιστήμονες έφτιαξαν πλεκτά καπέλα για γάτες με ιατρικό σκοπό

Μία πληθώρα από χαριτωμένες γάτες με καπέλα του μπέιζμπολ, σκούφους, τιάρες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο, ενώ το νέο trend είναι η μάσκα τύπου-batman αλλά και το χειροποίητο καπέλο από πορτοκάλι. Πλέον, όμως, οι γάτες φορούν και κάτι αξιολάτρευτα μάλλινα σκουφάκια, αλλά όχι γιατί χειμωνιάζει, αλλά για να μπορέσουν οι επιστήμονες να μελετήσουν τον εγκέφαλό τους. Μια πρώτη στο είδος της μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ φόρεσε σε γάτες ένα πλεκτό σκουφάκι που φέρει καλώδια για να αξιολογήσει τα επίπεδα στρες και πόνου που προκαλούνται από τη χρόνια πάθηση της οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον, το ειδικό καπέλο επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα αιλουροειδή ανταποκρίνονται στα καταπραϋντικά στοιχεία που τους χορηγούν για να απαλύνουν τη δυσφορία τους.

Μετρώντας την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει πάνω από το 25% των ενήλικων γατών παγκοσμίως – συχνότητα που αυξάνεται με την ηλικία. Επί του παρόντος, οι θεραπείες εκτός από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι περιορισμένες. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες έχουν επίσης αρνητικές παρενέργειες και, ως εκ τούτου, πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Για να αναλύσουν τι συμβαίνει από νευρολογικής άποψης στις γάτες με την πάθηση, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν εξετάσεις EEG, οι οποίες μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η συγκεκριμένη εξέταση απαιτεί καλωδίωση που πρέπει να συνδεθεί στο κεφάλι, κάτι που ενοχλεί ιδιαιτέρως τις γάτες. Έτσι, οι επιστήμονες στράφηκαν στο διαδίκτυο για βοήθεια.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε [τα πλεκτά καπέλα] επειδή κατά τη διάρκεια του εγκλιματισμού, της περιόδου συνήθειας, όταν βάζουμε τα ηλεκτρόδια, μερικές φορές η γάτα κουνάει το κεφάλι της και τα ηλεκτρόδια απλά πέφτουν κάτω», λέει η Aliénor Delsart, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης. Έτσι, όταν οι ερευνητές εντόπισαν στο διαδίκτυο ότι υπάρχουν κάποια πλεκτά καπέλα που φορούν ορισμένοι στις γάτες τους για να τις κάνουν ακόμη πιο χαριτωμένες, αποφάσισαν να δοκιμάσουν ένα τέτοιο καπέλο για το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, κυρίως για να εξοικονομήσουν χρόνο.

Ανοίγει ο δρόμος και για άλλα ζώα

Έντεκα ενήλικες γάτες με οστεοαρθρίτιδα επιλέχθηκαν «με βάση τη συμπεριφορική τους συμμόρφωση», όπως ανέφεραν οι συγγραφείς, αφού δεν είναι όλες οι γάτες πρόθυμες να θυσιαστούν για την επιστήμη. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε εμπλουτισμένα περιβάλλοντα με στύλους ξυσίματος, κρεβάτια και παιχνίδια, με τις γάτες να εγκλιματίζονται πρώτα στις μεθόδους και το προσωπικό που εμπλέκονται κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων. Η όλη αξιολόγηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, και αφού οι ερευνητές αξιολόγησαν τον πόνο των γατών, δοκίμασαν στα ζώα διάφορα χαλαρωτικά ερεθίσματα, όπως έγχρωμα φώτα και αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ, για να παρατηρήσουν πώς το καθένα επηρεάζει την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. «Είναι ένα επόμενο βήμα για να γνωρίσουμε καλύτερα τον χρόνιο πόνο στις γάτες», λέει η Delsart, η οποία ελπίζει πως οι επιστήμονες θα βρουν τον τρόπο να καταπολεμήσουν αυτούς τους πόνους στις γάτες. Μάλιστα, η Delsart πρόσθεσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική μελέτη του πόνου και άλλων ζώων: «Για τα άλογα, υπάρχουν επίσης κάποιες EEG εξετάσεις που είναι εφικτές. Και για τους σκύλους, γνωρίζω ότι υπάρχουν επίσης και ήδη πραγματοποιούνται. Πιθανόν να μπορούμε να το δοκιμάσουμε και σε άλλα είδη».

Με πληροφορίες από Nice News

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις