Υπουργείο Οικονομικών: Οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ποιες είναι οι νέες παρεμβάσεις

16.10.2024 | 10:09

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές για το τέλος επιτηδεύματος, τα μπλοκάκια και τα φιλοδωρήματα παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Νέες παρεμβάσεις

Φιλοδωρήματα

Λόγω σύνδεσης POS- Ταμειακών προέκυψε θέμα φορολόγησης τους, καθώς ενώ προβλεπόταν εδώ και 30 χρόνια, πρακτικά δεν εφαρμοζόταν λόγω καταβολής με μετρητά. Τώρα, θεσπίζεται αφορολόγητο ως 300 ευρώ τον μήνα (3.600 ευρώ ετησίως) για τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται οικειοθελώς από τους πελάτες (όχι αυτά που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή καταλόγου και συνυπολογίζονται στις τακτικές αποδοχές). Επιπλέον, θα προβλεφθεί πλήρης απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και πάνω από τα 300 ευρώ. Θα υπάρξει και ειδική διάταξη για να αποφευχθούν καταχρηστικές συμπεριφορές από εργοδότες (συμψηφισμός φιλοδωρημάτων με μισθό). Το νέο πλαίσιο θα ισχύει από 1η Νοεμβρίου. Με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τζίρων από εστίαση, κομμωτήρια κλπ, υπολογίζεται ότι τα εισοδήματα από φιλοδωρήματα ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ.

Κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος

Πρόκειται για μπλοκάκια 25.000 και το όφελος ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις

Σταθερή περίοδος υποβολής από 15 Μαρτίου ως 15 Ιουλίου. Κλιμακωτή έκπτωση για όσους πληρώνουν εφάπαξ το φόρο ως 31 Ιουλίου, ανάλογα με το πότε θα υποβάλουν τη δήλωση τους (σήμερα είναι 3%):

  • Από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου: 4%
  • Από 1 Μαΐου ως 15 Ιουνίου: 3%
  • Από 16 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου: 2%.
Exit mobile version