Με πλεόνασμα 301.884,78 ευρώ έκλεισε το οικονομικό έτος 2023 για τον Δήμο Παπάγου–Χολαργού, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την ασφυκτική πίεση στα οικονομικά των Δήμων της Ελλάδας.
Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ο Ισολογισμός του Δήμου Παπάγου – Χολαργού για το έτος 2023, στην 21η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 15 Οκτωβρίου 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισολογισμού της 31-12-2023, και της κατάστασης των αποτελεσμάτων χρήσης, το οικονομικό έτος 2023 έκλεισε με πλεόνασμα ύψους 301.884,78 ευρώ, το οποίο επιτεύχθηκε παρά τις σοβαρές οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας, και αποδεικνύει την ορθή οικονομική διαχείριση του Δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου. Όπως αναφέρεται μάλιστα στην ανακοίνωση του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, «χωρίς περιττές σπατάλες και χωρίς να θυσιαστούν σημαντικές υπηρεσίες και απαραίτητα έργα, ο Δήμος διατήρησε ένα εύρωστο ταμείο, επενδύοντας στρατηγικά στην ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάγιο ενεργητικό του Δήμου σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση, από 122.352.967 ευρώ σε 127.029.646 ευρώ. Η ενίσχυση αυτή επιβεβαιώνει την ικανότητα της δημοτικής αρχής να προχωρά σε στρατηγικές επενδύσεις, εξασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα και το μέλλον του Δήμου χωρίς να υποθηκεύεται η οικονομική σταθερότητα των επόμενων γενεών».
Οικονομική ευρωστία και ταμειακά διαθέσιμα
Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος ανέφερε: «Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η επιτυχία της στρατηγικής μας να ενισχύουμε τα οικονομικά του Δήμου, εξασφαλίζοντας οικονομική ευρωστία και ταμειακά διαθέσιμα που μας επιτρέπουν να επεμβαίνουμε όπου και όταν χρειάζεται. Αυτά τα αποτελέσματα δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τη συνεργασία των αιρετών, των υπαλλήλων του Δήμου και φυσικά των πολιτών που μας εμπιστεύονται». Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Οικονομικής Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Θανάση Αυγουρόπουλο τον π. Αντιδήμαρχο Νίκο Κουκή, την αν. διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών Φωτεινή Μπότη, την αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Προϋπολογισμού και Λογιστηρίου Αλεξία Νικολοπούλου, τον Γιάννη Μανάτο, όλο το προσωπικό της οικονομικής υπηρεσίας και του Δήμου, για τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητά τους, που οδήγησε για μια ακόμα χρονιά στη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Σε κίνδυνο τα οικονομικά των Δήμων
Αξίζει να επισημανθεί η σημασία να υπάρχει ταμειακό απόθεμα στους Δήμους προκειμένου να είναι εφικτή η αντιμετώπιση εκτάκτων εξόδων που μπορεί να προκύψουν. Από αποκαταστάσεις υποδομών μέχρι και υπηρεσίες και παροχές κοινωνικής υφής. Όσοι δήμοι το καταφέρνουν αυτό σε μια εποχή που πιέζονται αφόρητα τα οικονομικά τους είναι άξιοι αναφοράς. Μην λησμονούμε τι είχε ειπωθεί προ λίγου καιρού και όχι μόνο μια φορά από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου σε Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου είχε πει τότε: «Όταν μιλάμε για τα οικονομικά των δήμων, μιλάμε για τα λειτουργικά τους κόστη και όχι για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που όντως διαθέτουν πολλά χρήματα για έργα. Ήδη πάρα πολλοί δήμοι παίρνουν προκαταβολές από τους ΚΑΠ επόμενων χρόνων. Αρκετοί δήμοι έχουν «κοκκινίσει», επειδή έχει επιβληθεί στους δήμους το Τέλος Ταφής, αλλά και οι αυξήσεις που δόθηκαν στους υπαλλήλους που καλώς δόθηκαν, αλλά επιβάρυναν τους προϋπολογισμούς των δήμων, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρξε αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους.
Το 2022 πήραμε 238 εκατ. Ευρώ και άλλα κοντά στα 30 για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Τότε που λόγω πανδημίας, έμεναν ανοικτά τα παράθυρα στα σχολεία και η θέρμανση λειτουργούσε συνεχώς. Το 2023 δεν πήραμε ως δήμοι τίποτα, όπως και το 2024 ενώ δεν υπήρξε αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Κάνουμε έκκληση διότι κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει. Να πάρουμε 2 ΚΑΠ(Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), μία τώρα και μία τέλος του χρόνου». Ο πρόεδρος Κυρίζογλου μάλιστα επανέλαβε και στη σημερινή(16 Οκτωβρίου) προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη το μεγάλο πρόβλημα για τους Δήμους λέγοντας μεταξύ άλλων πως παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης το προηγούμενο διάστημα, οι δήμοι εξακολουθούν να μη δύνανται να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος, καθώς τους έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι, έχουν επιβαρυνθεί με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την άδικη επιβολή του τέλους ταφής.
Τόνισε ότι το ζήτημα των οικονομικών των δήμων η ΚΕΔΕ το έθεσε ως επιτακτική ανάγκη στην Κυβέρνηση ζητώντας την καταβολή επιπλέον 450 εκ. ευρώ για το 2024 και γενναία αύξηση των ΚΑΠ το 2025, την απόδοση των χρημάτων του τέλους ταφής, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους και την κατάργηση του ανώτατου πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ.» Τα οικονομικά των Δήμων θα είναι πολύ ψηλά και στην ατζέντα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Ρόδο τον ερχόμενο μήνα.
Ε