Χειροπέδες σε 5 αρχαιοκάπηλους – Έσκαψαν μέχρι και στην… Επίδαυρο!

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε 5 αρχαιοκάπηλους – Έσκαψαν μέχρι και στην… Επίδαυρο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Η σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε σε τοπικές κοινότητες των δήμων Οιχαλίας, Τριφυλίας και Επιδαύρου.

19.10.2024 | 12:28

Μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, που φιλοξενεί το παγκόσμιο μνημείο του θεάτρου, έφθασαν πέντε αρχαιοκάπηλοι, προκειμένου να κάνουν…ανασκαφές, να βρουν και να βγάλουν στο σφυρί, αρχαία κομμάτια, ανυπολόγιστης αξίας!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει η Αστυνομία και τα οποία συνθέτουν την υπόθεση της σύλληψης πέντε ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες και για λαθρανασκαφές σε μέρη της Πελοποννήσου που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αλλά και για την προσπάθεια μέσω διαδικτύου να πουλήσουν ανιχνευτές, κάνοντας μάλιστα και σχετική επίδειξη στους υποψήφιους… Ιντιάνα Τζόουνς! Τα στοιχεία της Αστυνομίας αναφέρουν ότι οι πολύμηνες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, στη σύλληψη 5 ημεδαπών, ηλικίας από 37 έως 56 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για αδικήματα περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και για το -κατά περίπτωση- αδίκημα της παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα». Η σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε σε τοπικές κοινότητες των δήμων Οιχαλίας, Τριφυλίας και Επιδαύρου. Η Αστυνομία υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, οι εμπλεκόμενοι, δραστηριοποιούνταν σε παράνομες αρχαιολογικές έρευνες στη Μεσσηνία και στην Αργολίδα.

Έψαχναν για αρχαία

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει «τα μέλη της εγκληματικής συμμορίας, προέβαιναν σε παράνομες ανασκαφές, με τη χρήση ανιχνευτών και άλλων εξειδικευμένων αντικειμένων διασκόπησης του εδάφους, σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Αργολίδας, επιδιώκοντας την ανεύρεση αντικειμένων πολιτιστικής κι αρχαιολογικής αξίας και άλλων πολύτιμων αντικειμένων, ενώ προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης».

Και… διαφήμιση

Σε ό,τι αφορά τη…διαφήμιση μέσω διαδικτύου των ανιχνευτών, αναφέρονται τα εξής: «Όπως διαπιστώθηκε ο 56χρονος ημεδαπός, χρησιμοποιούσε ειδικό χώρο στην οικία του, όπου επισκεύαζε, κατασκεύαζε και αναβάθμιζε μηχανήματα ανασκαφών ή άλλα μηχανήματα διασκόπησης του εδάφους, τα οποία διέθετε και προς πώληση σε πλατφόρμες του διαδικτύου ενώ μέσω αυτών προέβαινε σε επίδειξη της λειτουργίας διαφόρων ανιχνευτών-μηχανημάτων και καλούσε υποψηφίους αγοραστές να προμηθευτούν τα μηχανήματά του, εξασφαλίζοντας έτσι ικανά χρηματικά οφέλη». Σε ταυτόχρονες νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και χώρους που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

2 αεροβόλα όπλα, 50 φυσίγγια, 2 μαχαίρια, 21 ραβδοσκοπικά μηχανήματα, 1 παλμογράφος, 16 ανιχνευτές μετάλλων, 1 ανιχνευτής ραδιενεργών στοιχείων, 10 νομίσματα, υπαγόμενα στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων, 1 γέφυρα στάσιμων κυμάτων, 2 αποστατικά μηχανήματα,1 φίλτρο εδάφους.

Επίσης στα σύνεργα περιλαμβάνονται ένας κουβάς με μαγνήτη και σχοινί τριχιά, πλήθος από σκαπτικά και άλλα εργαλεία, βιβλία σχετικά με την αρχαιοκαπηλία και την έρευνα επί του αρχαιολογικού πεδίου, τετράδια και ημερολόγια, με ιδιόχειρες σημειώσεις και σχεδιαγράμματα.

Exit mobile version