Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Οι “χειρότερες” τροφές: Γιατρός αποκαλύπτει τι δεν θα έτρωγε ποτέ και για ποιο λόγο
PLUS

Οι “χειρότερες” τροφές: Γιατρός αποκαλύπτει τι δεν θα έτρωγε ποτέ και για ποιο λόγο

Οι "χειρότερες" τροφές: Τις πληροφορίες δημοσίευσε η δρ. Τζέσικα Κις

Μία γιατρός αποκάλυψε τις πέντε τροφές που δεν θα έτρωγε ποτέ καθώς πολλές από αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία. Τις πληροφορίες δημοσίευσε η δρ. Τζέσικα Κις, που ειδικεύεται στην οικογενειακή ιατρική, μέσω του λογαριασμού της στο TikTok @askdrmom όπου μοιράζεται τις γνώσεις της και δίνει συμβουλές. Ξεκινώντας από το νούμερο ένα, η γιατρός είπε ότι δεν θα κατανάλωνε ποτέ τηγανητό ρύζι που έχει ξαναζεσταθεί τονίζοντας ότι πρόκειται για φαγητό που το τρως μόλις ετοιμαστεί και δεν το ξανααγγίζεις. «O βάκιλλος ο κηρόχρους ένας τύπος βακτηρίων, βγαίνει όταν το βρασμένο ρύζι αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο και μετά επανενεργοποιείται ιδιαίτερα αν το ξαναζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων όχι αρκετά αποτελεσματικά», εξήγησε. Ο βάκιλλος ο κηρόχρους μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, σύμφωνα με το αμερικανικό μη κερδοσκοπικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, ακόμη και σοβαρές επιπλοκές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θάνατο. «Αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργεί σπόρια, επομένως δεν είναι τόσο απλό όσο να σκοτώνεις τα βακτήρια, πρέπει να σκοτώσεις και τα σπόρια, δεν αξίζει τον κόπο», συνέχισε ο γιατρός. Ωστόσο, τόνισε ότι μπορεί να είναι ΟΚ να καταναλώσετε ρύζει από βραστήρα ρυζιού που βρίσκεται στη «ζεστή» ρύθμιση, αλλά να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωσή του σε θερμοκρασία δωματίου.

orange fruit on brown paper bag

Οι κίνδυνοι του πίκνικ

Επόμενο στη λίστα της ήταν κάθε φαγητό που έχει εκτεθεί σε εξωτερική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια ενός πικνίκ. «Θα προτιμούσα να πεινάω από το να φάω φαγητό που κάθεται έξω, γιατί ο κίνδυνος να πάθεις τροφιμογενείς ασθένειες είναι πολύ υψηλός», εξήγησε. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το φαγητό στο πικνίκ δεν πρέπει να εκτίθεται στην «επικίνδυνη ζώνη» – μεταξύ 4 βαθμών Κελσίου και 60 βαθμών Κελσίου για δύο ώρες. Και, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 32 βαθμούς η διάρκεια θα πρέπει να περιοριστεί στη μία ώρα. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν «ταχέως» σε αυτές τις θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον FDA, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. «Το έχω δει να συμβαίνει τόσες φορές, μετά από τέτοια Σαββατοκύριακα διακοπών, οι εντατικές κατακλύζονται από ανθρώπους που είναι άρρωστοι με τροφιμογενείς ασθένειες… να τρώτε αμέσως ή απλώς να τρώτε αργότερα», συμβούλευσε η δρ. Κις.

@askdrmom I have more. But these are my big ones. For sure share this list with a friend! #5things #doctorlife #sickday #fall2024 #fallfood #momlife ♬ Little Things – Tiqta

Όχι στις χρωστικές

Συνεχίζοντας είπε ότι θα απέφευγε να τρώει πράγματα που «ταιριάζουν με το χρώμα των μαλλιών της», τα οποία είναι βαμμένα ροζ και μωβ. «Μερικές φορές, θα το κάνω, αυτό είναι πιθανώς κάτι που δεν είναι απόλυτο για μένα, αλλά θα έλεγα ότι στο 99% των περιστάσεων δεν θα φάω πράγματα που καλύπτονται με βαφή τροφίμων», είπε και εξηγώντας τον λόγο τόνισε ότι «απλώς δεν είναι καλό για το σύστημά σας, δεν θέλω να αφοδεύω νέον για την επόμενη εβδομάδα, οπότε ναι, το αποφεύγω όπως η πανούκλα».

Προσοχή στα τενεκεδάκια στις κονσέρβες

Η τέταρτη τροφή που θα απόφευγε είναι οποιοδήποτε τενεκεδάκι κονσέρβας που έχει βαθουλώματα λόγω ου κινδύνου για αλλαντίαση. Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια ασθένεια, αλλά μπορεί να είναι αρκετά απειλητική για τη ζωή και προκαλείται από την τοξίνη αλλαντίασης, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε τρόφιμα που έχουν «ακατάλληλα κονσερβοποιηθεί» ή έχουν υποστεί ζύμωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. «Αν ένα κουτάκι έχει βαθουλώσει και δεν ήμουν αυτός που το έριξε αμέσως, θα ανησυχώ για αλλαντίαση», εξήγησε.

Γιατί δεν τρώει γκρέιπφρουτ

Το πέμπτο και τελευταίο πράγμα που αποκάλυψε ότι δεν θα έτρωγε ποτέ είναι το γκρέιπφρουτ. «Ο λόγος είναι ότι τόσα πολλά φάρμακα αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ», είπε. Σύμφωνα με τον FDA, μεταξύ πολλών άλλων, το γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα κατά του άγχους και με φάρμακα για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. «Ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται το γκρέιπφρουτ στο σώμα σας, αλληλεπιδρά με έναν τόνο, εννοώ έναν τόνο φαρμάκων, οπότε εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με το γκρέιπφρουτ που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακο επηρεάζει το σώμα σας», κατέληξε.

assorted sliced citrus fruits on brown wooden chopping board
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις