Πρόωρη αποπληρωμή δανείων από την Ελλάδα πριν φύγει το 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων από την Ελλάδα πριν φύγει το 2024

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πρόκειται για διμερή δάνεια που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης το 2010

20.11.2024 | 09:53

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για διμερή δάνεια που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης το 2010 και είχαν προγραμματιστεί να αποπληρωθούν μεταξύ 2026 και 2028. Το επόμενο έτος, η χώρα σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ προς τους εταίρους της ζώνης του ευρώ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Νέα Εποχή της Ελληνικής Τραπεζικής», που διοργάνωσε το Bloomberg στην Αθήνα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κινήσεις αυτές θα συμβάλουν στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 146,8% του ΑΕΠ το 2024. Αυτό θα αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους το 2010, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κινήσεις αυτές θα συμβάλουν στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 146,8% του ΑΕΠ το 2024. Αυτό θα αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους το 2010, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg

Η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρες αποπληρωμές χρέους, αναδεικνύοντας τη σταθερή της δημοσιονομική θέση. Στις 15 Δεκεμβρίου 2023, θα αποπληρωθούν 7,9 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 προβλέπεται η αποπληρωμή άλλων 5 δισ. ευρώ από δάνεια του Greek Loan Facility. «Αυτό αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις αυτές εκπλήσσουν θετικά τις αγορές. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων. «Επιτύχαμε αύξηση εσόδων μειώνοντας τους φόρους, κάτι που λίγες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να ισχυριστούν», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι το χρέος μειώνεται με ρυθμούς-ρεκόρ. Παράλληλα, οι επενδύσεις παραμένουν βασικός στόχος: «Πρέπει να τονώσουμε τις επενδύσεις για να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της οικονομίας μας».

Στον τραπεζικό τομέα, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί και λειτουργούν πλέον κανονικά. «Δεν είναι πια πρόβλημα αλλά ευκαιρία για την οικονομία», είπε, καλώντας τις τράπεζες να στηρίξουν περισσότερο τη στεγαστική πολιτική και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη για «περισσότερο ανταγωνισμό και καινοτομία στις τραπεζικές υπηρεσίες». Η στρατηγική θέση της Ελλάδας ενισχύει τον ρόλο της ως ενεργειακού και γεωπολιτικού κόμβου. «Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη εισόδου για το νέο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης», ανέφερε, επισημαίνοντας τη σημασία των υποδομών και της ενέργειας. Ο Μητσοτάκης κατέληξε: «Είμαστε προσηλωμένοι σε μια σταθερή και προβλέψιμη πολιτική, γιατί αυτό θέλουν οι επενδυτές και η κοινωνία».

Exit mobile version