Μια σχέση μπορεί να φαίνεται υγιής και λειτουργική εξωτερικά – είσαι με έναν σύντροφο με τον οποίο τα πηγαίνεις καλά, δεν τσακώνεστε σχεδόν ποτέ, μοιράζεστε σωστά τις εκάστοτε δουλειές και υποχρεώσεις. Ναι, στην επιφάνεια φαίνονται όλα υπέροχα. Αλλά, εάν ψάξεις λίγο βαθύτερα, θα βρεις ότι κάτι να λείπει: Οι συζητήσεις σας είναι ανούσιες και μένουν σε πρακτικά ζητήματα. Η σωματική επαφή μοιάζει περισσότερο με υποχρέωση, παρά με ανάγκη για σύνδεση. Η υποστήριξη μέσα στη σχέση δεν προσφέρει ασφάλεια, αλλά μια αίσθηση αδιαφορίας.
Εάν αναρωτήθηκες ποτέ εάν είσαι σε μια σχέση μόνο για να είσαι, αλλά δεν συνδέεσαι σε βαθύτερο επίπεδο με τον άνθρωπό σου, είναι πιθανό να βρίσκεσαι σε μια λειτουργική αλλά χωρίς αγάπη σχέση. Και η αναγνώριση αυτών των σημαδιών μπορεί να είναι το πρώτο βήμα είτε για να αναζωπυρωθεί αυτή η σπίθα είτε για να επιλέξεις έναν διαφορετικό δρόμο. Ακολουθούν 5 σημάδια ότι βρίσκεσαι σε μια λειτουργική σχέση, αλλά απουσιάζει η πραγματική αγάπη.
Οι συζητήσεις σας είναι πάντα πρακτικές, ποτέ προσωπικές
Σε μια λειτουργική σχέση, η επικοινωνία παραμένει συχνά σε επιφανειακό επίπεδο και μπορεί να περιστρέφεται γύρω από τις καθημερινές ευθύνες και εργασίες που σχετίζονται με το σπίτι ή τα οικονομικά. Ενώ αυτές οι συζητήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία μιας σχέσης, αποτυγχάνουν να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική οικειότητα ή να εμβαθύνουν τη σύνδεση μεταξύ των συντρόφων.
Αντίθετα, μια σχέση που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εγγύτητα ενθαρρύνει συζητήσεις που υπερβαίνουν αυτά τα ζητήματα. Οι σύντροφοι αισθάνονται άνετα να μοιράζονται τις φιλοδοξίες, τα τρωτά σημεία και τις σκέψεις τους, καλλιεργώντας μια γνήσια αίσθηση οικειότητας. Οι ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις, όπως οι ειλικρινείς συζητήσεις με τους άλλους, μπορεί να είναι απροσδόκητα ευχάριστες και ικανοποιητικές.
Δεν υπάρχει συναισθηματική υποστήριξη
Ένα βασικό χαρακτηριστικό μιας υγιούς, αγαπημένης σχέσης είναι η παρουσία αμοιβαίας συναισθηματικής υποστήριξης. Σε τέτοιες σχέσεις, οι σύντροφοι παρέχουν καθησυχασμό, ακούν με προσοχή τις ανησυχίες του άλλου και ανταποκρίνονται με ενσυναίσθηση. Αυτή η συναισθηματική ανταλλαγή δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας, καθώς κάθε σύντροφος γνωρίζει ότι έχει κάποιον στον οποίο μπορεί να βασιστεί σε δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, σε μια λειτουργική αλλά χωρίς αγάπη σχέση, αυτή η υποστήριξη μπορεί να λείπει. Οι απόπειρες να μοιραστείς τις προσωπικές σου αγωνίες μπορεί να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ή ελάχιστη δέσμευση.
Η (σωματική) στοργή, μοιάζει με υποχρέωση
Η σωματική οικειότητα, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των υγειών σχέσεων. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι κάθε στοργική χειρονομία όχι μόνο ενισχύει τη συναισθηματική εγγύτητα και το πάθος, αλλά και υποστηρίζει την ψυχική και σωματική ευεξία. Σε μια σχέση αγάπης, τέτοιες εκδηλώσεις στοργής μοιάζουν ουσιαστικές και οργανικές, συμβάλλοντας σε μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης μεταξύ των συντρόφων. Ωστόσο, σε μια σχέση χωρίς αγάπη, η σωματική στοργή μπορεί να μοιάζει μηχανική.
Αποφεύγετε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα επειδή «τα πράγματα είναι μια χαρά»
Σε πολλές συναισθηματικά απομακρυσμένες σχέσεις, υπάρχει η τάση να παρακάμπτουμε τα υποκείμενα προβλήματα, συχνά επειδή όλα φαίνεται να λειτουργούν καλά στην επιφάνεια. Αυτή η τάση συνήθως προκύπτει από την επιθυμία να διατηρηθεί η αρμονία. Ωστόσο, η μη αντιμετώπιση βαθύτερων ανησυχιών μπορεί σταδιακά να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των συντρόφων. Σε μια σχέση αγάπης, υπάρχει συνήθως προθυμία να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να γίνουν δύσκολες συζητήσεις. Η αποφυγή ουσιαστικών συζητήσεων για τη διατήρηση μιας αίσθησης επιφανειακής σταθερότητας μπορεί να σηματοδοτήσει ότι η σχέση δεν διαθέτει τα συναισθηματικά θεμέλια που είναι απαραίτητα για την εποικοδομητική αντιμετώπιση και επίλυση πιθανών ζητημάτων.
Αισθάνεσαι μόνος, ακόμα κι όταν είστε μαζί
Ίσως η πιο αποκαλυπτική ένδειξη μιας λειτουργικής αλλά χωρίς αγάπη σχέσης, είναι μια διάχυτη αίσθηση απομόνωσης που επιμένει ακόμα και όταν βρίσκεσαι φυσικά με τον σύντροφό σου, στον ίδιο χώρο. Αυτό το παράδοξο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό, καθώς υπογραμμίζει την απουσία πραγματικής συντροφικότητας. Και δυστυχώς, όταν δεν υπάρχει συναισθηματική οικειότητα, δύο άνθρωποι σε μια σχέση, μπορεί να αποτραβηχτούν ο ένας από τον άλλο, και να αισθάνονται μοναξιά. Αυτή η συναισθηματική απόσυρση μπορεί να εκδηλωθεί ως αδυναμία να μοιραστούν προσωπικές σκέψεις, όνειρα ή ανησυχίες, δημιουργώντας τελικά ένα σημαντικό συναισθηματικό χάσμα.