Εστιατόριο – τεχνητή νοημοσύνη: Μια διαφορετική γευστική εμπειρία

ΚΟΣΜΟΣ

Εστιατόριο – τεχνητή νοημοσύνη: Μια διαφορετική γευστική εμπειρία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εστιατόριο - τεχνητή νοημοσύνη: Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

01.12.2024 | 14:58

Σε μια σκοτεινή, στρογγυλή τραπεζαρία, ο αείμνηστος Γάλλος σεφ Paul Bocuse περιγράφει το επόμενο πιάτο. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κλασικής εκλεκτής κουζίνας για την οποία φημιζόταν ο Bocuse: ορτύκια και φουά γκρα, τυλιγμένα σε πατέ μανιταριών πλούσια σε σάλτσα τρούφας. Αλλά στο εστιατόριο Krasota του Ντουμπάι, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Ο Bocuse δεν είναι φυσικά εκεί, έχει πεθάνει εδώ και έξι χρόνια. Αντίθετα, είναι το ολόγραμμά του που προβάλλεται στους καμπυλωτούς τοίχους του δωματίου, πριν διαλυθεί στο σκοτάδι. Αυτό το πιάτο, από τη συνταγή μέχρι την προβολή του και το ψεύτικο βίντεο του Bocuse, σχεδιάστηκε από την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Είναι ένα από τα οκτώ μαθήματα στο Imaginary Futures, μια πολυαισθητηριακή γευστική εμπειρία στο Krasota. Η εμπειρία οδηγεί τους επισκέπτες σε διαφορετικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το μέλλον, από μια υποβρύχια πόλη σε μια διαστημική αποικία έως μια μεταπυρηνική περίοδο αποκάλυψης, με κάθε πιάτο να έχει θέμα για το σκηνικό του.

Για το σενάριο της τεχνητής νοημοσύνης, οι συνιδρυτές της Krasota – ο ψηφιακός καλλιτέχνης Anton Nenashev, ο σεφ Vladimir Mukhin και ο επιχειρηματίας Boris Zarkov – παραχώρησαν τον έλεγχο στην τεχνολογία. Ο Nenashev, ο οποίος σχεδιάζει τις προβολές με τρισδιάστατο λογισμικό γραφικών υπολογιστή, άφησε την τεχνητή νοημοσύνη να βρει 150 διαφορετικές έννοιες, πριν συγχωνεύσει τις καλύτερες. Ο Mukhin ώθησε την πλατφόρμα παραγωγής Midjourney να επαναλάβει τις πιο εμβληματικές συνταγές του Bocuse, συμπεριλαμβανομένης της σούπας V.G.E με τρούφα.

«Αντλήσαμε έμπνευση από την ενδιαφέρουσα προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης για την (ανα)δημιουργία ατόμων με βάση ολοκληρωμένα δεδομένα για τη ζωή και τις εμπειρίες τους», εξηγεί ο Ζarkov. Και είναι μόνο η αρχή για το μέλλον του φαγητού, λέει. «Το να ζεις χέρι-χέρι με την τεχνητή νοημοσύνη έχει μετατοπιστεί από τη φαντασία στην πραγματικότητα» προσθέτει. Ο Ζarkov, ο oποίος είναι επίσης πίσω από το διάσημο White Rabbit στη Μόσχα (όπου ο Mukhin είναι επίσης επικεφαλής σεφ και συνιδρυτής), σκέφτηκε την ιδέα για το Krasota επισκεπτόμενος το μουσείο ψηφιακής τέχνης teamLabs στο Τόκιο το 2017. Το μουσείο διέθετε μια διαδραστική εμπειρία με ένα «σπίτι τσαγιού».

«Η προβολή στο τραπέζι ήταν πολύ απλή — για παράδειγμα, παίρνεις το τσάι matcha και είναι σαν το δέντρο να αρχίζει να μεγαλώνει από το φλιτζάνι σου», εξηγεί ο Ζarkov. «Αποφάσισα να κάνω κάτι περισσότερο με την τεχνολογία: με μεγαλύτερη εστίαση στο φαγητό, πιο περίπλοκο». Συγκεντρώνοντας μια διεθνή ομάδα μηχανικών, άρχισαν να εργάζονται σε προβολές πολλαπλών επιφανειών και μια διαδραστική επιφάνεια εργασίας με δυνατότητα AI που χρησιμοποιεί αισθητήρες για τη διάκριση μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων, όπως πιάτα και γυαλιά, έναντι των χεριών ή των τηλεφώνων των επισκεπτών, που επιτρέπει στοχευμένη προβολή.

«Αυτή ήταν η πιο δύσκολη και πολύπλοκη τεχνολογία που κατασκευάσαμε» λέει ο Ζarkov. Ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία ήταν η πρώτη του είδους της όταν το Krasota δοκιμάστηκε αρχικά στη Μόσχα το 2021 και θυμάται ότι το προσωπικό ξόδεψε έναν ολόκληρο μήνα εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη βάζοντας επανειλημμένα πιάτα στο τραπέζι και μετακινώντας αντικείμενα για να τη δοκιμάσει. «Στην αρχή, δεν ήταν πολύ γρήγορο – όταν μετακινούσες το τηλέφωνό σου, χρειάζονταν τρία δευτερόλεπτα για να αντιδράσεις» λέει ο Zarkov. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να βελτιώνεται όταν λαμβάνει νέες πληροφορίες. «Τώρα μπορείτε να παίξετε με οποιεσδήποτε εικόνες στο τραπέζι. Είναι σαν να είναι ζωντανό» προσθέτει.

Το Krasota του Ντουμπάι άνοιξε το 2023 με ένα σόου, το Imaginary Art, το οποίο οδηγεί τους επισκέπτες σε οκτώ μαθήματα εμπνευσμένα από διάσημα έργα διεθνών καλλιτεχνών. Έξι μήνες αργότερα, η ομάδα ξεκίνησε το Imaginary Future, ένα ταξίδι στον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες.

Η εμπειρία κατευθύνει προσεκτικά την προσοχή των επισκεπτών: τα πιο συναρπαστικά και δυναμικά γραφικά βρίσκονται στα διαλείμματα μεταξύ των μαθημάτων και όταν φτάνει το φαγητό, τα γραφικά γίνονται επαναλαμβανόμενα και παθητικά. Τα διαδραστικά στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο μόνο όταν οι πινακίδες καθαρίζονται και σε περίπτωση σύγχυσης, το ανθρώπινο προσωπικό (ντυμένο με εκκεντρικά θεματικά κοστούμια) βοηθά να επικεντρωθεί στο σωστό μέσο. Είτε πρόκειται για το φαγητό είτε για τις οθόνες, ο Ζarkov ελπίζει ότι οι επισκέπτες θα δουν ότι «η τέχνη είναι σημαντική. Θέλουμε να το νιώσουν».

Η τεχνολογία στο τραπέζι του φαγητού δεν είναι μια εντελώς νέα ιδέα. Το 2007, το The Fat Duck του Heston Blumenthal στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε τον «ήχο της θάλασσας» — ένα πλέον διάσημο πιάτο με σασίμι οστρακοειδών, που στρώνεται σε μια βρώσιμη αμμώδη ακτή, συνοδευόμενο από ένα mini-iPod κολλημένο σε ένα κέλυφος και ακουστικά. παίζοντας τον ήχο των κυμάτων που σκάνε απαλά στην παραλία και την κραυγή των γλάρων. Η τεχνολογία γίνεται πιο κοινή σε πολυαισθητηριακές εμπειρίες. Εστιατόρια όπως το Zenon, επίσης στο Ντουμπάι, χρησιμοποιούν «εγκαταστάσεις τέχνης που δημιουργούνται από AI» για να αλλάξουν τη διάθεση της τραπεζαρίας και η ιδιωτική τραπεζαρία Jing στο Χονγκ Κονγκ εξερευνά την αρχαία δυναστεία των Σονγκ μέσα από μια καθηλωτική εμπειρία δείπνου με προβολές και ιδιαίτερους φωτισμούς.

Οι περισσότερες πολυαισθητηριακές γευστικές εμπειρίες, που συχνά φιλοξενούνται σε χώρους υψηλής ποιότητας και έχουν σχεδιαστεί από σεφ παγκόσμιας κλάσης, είναι ακριβές και απρόσιτες. (Η παράσταση του Krasota ξεκινά από 1.200 dirhams, περίπου 326 δολάρια). Το όραμα του Zarkov για το μέλλον στηρίζεται λίγο πιο πολύ στην επιστημονική φαντασία: εικάζει ότι τελικά, τα τσιπ του εγκεφάλου θα ξεγελάσουν το μυαλό σας για να παρουσιάσει τις αισθήσεις σας με ό,τι επιθυμεί η καρδιά σας. «Στο μυαλό σας, θα μοιάζει με τα καλύτερα ρολά σούσι Καλιφόρνια που έχετε δει ποτέ» λέει. Αλλά στην πραγματικότητα, το πιάτο είναι «βιομάζα», με τα ακριβή θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας.

Ο Zarkov συμφωνεί ότι «ο κύριος στόχος είναι ακόμα η κοινωνικοποίηση» και το Krasota δοκιμάζει αυτή τη στιγμή την προβολή ενός «ζωντανού δέρματος» στα χέρια των ανθρώπων, δίνοντάς τους μια διαφορετική αισθητική, όπως ένα φολιδωτό ψάρι – αλλά ο σχεδιασμός του για να κινείται με το άτομο είναι ακόμα «πολύ περίπλοκος» σημειώνει. Το Krasota συνεχίζει να αναπτύσσει νέες ιδέες και να πειραματίζεται με την τεχνολογία. Η επόμενη έκθεσή του, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025, είναι εμπνευσμένη από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και «θα χρησιμοποιήσει πολύ τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγή» λέει ο Zarkov προσθέτοντας : «Μπορούμε τώρα να ‘αναστήσουμε’ εικόνες ανθρώπων, να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε δημιουργικές διαδικασίες και είτε να αγκαλιάσουμε είτε να φοβηθούμε αυτήν τη δυναμική συνεργασίας».

Με πληροφορίες από CNN

Exit mobile version