ΚΕΔΕ για προϋπολογισμό: Οι πόροι που αναλογούν στην αυτοδιοίκηση υπολείπονται

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΕΔΕ για προϋπολογισμό: Οι πόροι που αναλογούν στην αυτοδιοίκηση υπολείπονται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίρκη Σιάτη

ΚΕΔΕ για προϋπολογισμό: «Το 2025 θα έπρεπε να αποδοθούν στους δήμους 8,3 δις ευρώ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τους αποδίδονται μόλις 2,5 δις ευρώ»

05.12.2024 | 11:07

Την αντίθεσή του στο ύψος των πόρων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2025 για την τοπική αυτοδιοίκηση, εξέφρασε το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Όπως επισημάνθηκε, παρά τις προβλέψεις για μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, 2,2% το 2025, η απόδοση στους δήμους των ποσών που αναλογούν, υπολείπεται, όχι μόνο από το ποσό που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και από το ανώτατο όριο αποδόσεων που έχει τεθεί. Συγκεκριμένα, ενώ βάσει του Ν.3852/2010 θα έπρεπε να τους αποδοθούν 8,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού το 2025, οι αποδιδόμενοι πόροι ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, ποσό πολύ πιο χαμηλό και από το ανώτατο όριο αποδόσεων (πλαφόν) που έχει οριστεί για τους ΟΤΑ και ανέρχεται σε 3.8 δισ.

Σε σχέση με το 2024, το 2025 και εφεξής θα αποδίδονται στους δήμους 140 επιπλέον εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ υπογραμμίστηκε ότι «η απόσταση από πραγματικές ανάγκες των δήμων παραμένει μεγάλη, οι δήμοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε παρατεταμένη οικονομική ασφυξία και να είναι δέσμιοι μνημονιακών υποχρεώσεων του παρελθόντος». Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να θέσει εκ νέου τις προτάσεις για τα οικονομικά των ΟΤΑ και συγκεκριμένα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων. Παράλληλα δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του υπ. Εσωτερικών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των παρακρατηθέντων πόρων. Αυτό προτείνεται να γίνει μέσω κοινής επιτροπής και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία πρέπει να συσταθεί.

Επιπλέον, η ΚΕΔΕ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή της στο σκέλος του σχεδίου νόμου του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης». Το εν λόγω σχέδιο νόμου αφορά τις συνενώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Ζητεί οι συνενώσεις να είναι εθελοντικές και όχι αναγκαστικές, και δηλώνει ότι προϋπόθεση για τη συζήτηση του σχεδίου νόμου είναι αυτή να διεξαχθεί με βάση την κοινή πρόταση ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ και ΕΕΤΑΑ και με επισπεύδον το αρμόδιο για την αυτοδιοίκηση υπ. Εσωτερικών και όχι το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Exit mobile version