Η πείνα είναι το ένστικτο που μας υπενθυμίζει να φροντίσουμε το σώμα μας. Είναι εκείνο το σήμα κινδύνου που σε ειδοποιεί ότι χρειάζεσαι καύσιμα για να συνεχίσεις. Τι γίνεται όμως όταν αυτό το σήμα δεν σταματά ποτέ να ηχεί; Αν νιώθεις διαρκώς πεινασμένη, ακόμα και λίγο μετά από ένα γεύμα, ίσως το σώμα σου προσπαθεί να σου πει κάτι περισσότερο. Και όχι, δεν είναι πάντα θέμα ποσότητας φαγητού. Ακολουθούν οκτώ πιθανοί λόγοι που εξηγούν τη διαρκή αίσθηση πείνας και τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις:
1. Δεν παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι το μυστικό για να νιώθεις χορτάτη. Χτίζει μυς, ενισχύει τον μεταβολισμό και στέλνει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Αν δεν περιλαμβάνεις έστω μια μικρή δόση πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα ή σνακ, το σώμα σου θα συνεχίσει να αναζητά τροφή. Ένα αυγό στο πρωινό, λίγο άπαχο τυρί το απόγευμα ή μια κουταλιά φυστικοβούτυρο με το φρούτο σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
2. Δεν καταναλώνεις αρκετές φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, γεμίζουν το στομάχι και κρατούν για ώρες το αίσθημα κορεσμού. Όταν τρως ψωμί λευκό αντί για ολικής, ή παραλείπεις φρούτα και λαχανικά, το στομάχι σου μένει “άδειο” σε χρόνο ρεκόρ. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με όσπρια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και θα δεις το στομάχι σου να σταματά να διαμαρτύρεται.
3. Μένεις πολλές ώρες χωρίς φαγητό
Το να περνάς ώρες χωρίς να φας κάτι, ακόμα κι αν έχεις φάει πολύ προηγουμένως, μπερδεύει το σώμα σου και οδηγεί σε υπερφαγία. Ιδανικά, προσπάθησε να τρως ανά 3-4 ώρες και χώρισε τα γεύματά σου σε μικρότερες, πιο συχνές μερίδες. Το σώμα σου θα σε ευχαριστεί – και η πείνα θα σε αφήσει ήσυχη.
4. Στερείσαι ύπνου
Η έλλειψη ύπνου δεν εξαντλεί μόνο την ενέργεια, αλλά ρίχνει τα επίπεδα της λεπτίνης (ορμόνης κορεσμού) και αυξάνει τη γκρελίνη (ορμόνη της πείνας). Αποτέλεσμα; Το ψυγείο σε φωνάζει όλη μέρα. Μια βραδιά ξεκούραστου ύπνου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από κάθε δίαιτα.
5. Το άγχος σου έχει πάρει τα ηνία
Όταν βρίσκεσαι σε έντονη πίεση, ο οργανισμός εκκρίνει κορτιζόλη – μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη. Έτσι, η ψυχική ένταση μεταφράζεται σε σωματική ανάγκη για… comfort food. Αντί να αναζητήσεις παρηγοριά στο ψυγείο, δοκίμασε διαλογισμό, περπάτημα ή ένα τηλεφώνημα με κάποιον που σε κάνει να νιώθεις καλά.
6. Ο θυρεοειδής σου φωνάζει αλλά δεν τον ακούς
Ο υπερθυρεοειδισμός επιταχύνει τον μεταβολισμό και συχνά οδηγεί σε έντονη πείνα, ακόμα και αν συνοδεύεται από απώλεια βάρους. Αν πεινάς ασταμάτητα και έχεις επιπλέον συμπτώματα όπως νευρικότητα, τριχόπτωση ή ταχυκαρδίες, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ενδοκρινολόγο.
7. Λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή που αυξάνει την όρεξη
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή και κάποια αντικαταθλιπτικά, έχουν ως παρενέργεια την αύξηση της όρεξης. Αν έχεις ξεκινήσει πρόσφατα αγωγή και παρατηρείς ότι πεινάς περισσότερο από το συνηθισμένο, μίλα με τον γιατρό σου.
8. Μπορεί να φταις κι εσύ… λίγο
Η πείνα δεν είναι πάντα φυσική ανάγκη. Καμιά φορά είναι συνήθεια, ανία, ακόμα και βαρεμάρα. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις αν πεινάς πραγματικά, πιες ένα ποτήρι νερό, κάνε μια βόλτα και δες αν επιμένει. Αν όχι, ίσως απλώς ήθελες ένα διάλειμμα – όχι φαγητό.
Το μήνυμα; Άκου το σώμα σου – όχι μόνο το στομάχι σου
Η συνεχής πείνα δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσεις, αλλά ούτε και να δραματοποιήσεις. Συχνά είναι ένας συνδυασμός απλών παραγόντων που, μόλις ρυθμιστούν, φέρνουν ισορροπία. Το πρώτο βήμα είναι η παρατήρηση. Το δεύτερο, η δράση. Και, σε κάθε περίπτωση, αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ο πιο ασφαλής δρόμος είναι εκείνος που περνά από το γραφείο ενός γιατρού ή διαιτολόγου.