Παναγιωτόπουλος: Στρατηγικός μας στόχος, ο έλεγχος της παράτυπης μετανάστευσης και η οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Στρατηγικός μας στόχος, ο έλεγχος της παράτυπης μετανάστευσης και η οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παναγιωτόπουλος: Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι σήμερα, μια σειρά από σύνθετους και αλληλεπιδρώντες παράγοντες, προκαλούν μία νέα έξαρση του μεταναστευτικού

14.12.2024 | 11:11

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει αφενός ο έλεγχος της παράτυπης μετανάστευσης και αφετέρου η οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός, τοποθετούμενος επί του κρατικού προϋπολογισμού 2025, προανήγγειλε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα τεθεί υπό την κρίση της κυβέρνησης στις μέρες που έρχονται, και, στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα έρθει προς νομοθέτηση στη Βουλή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι σήμερα, μια σειρά από σύνθετους και αλληλεπιδρώντες παράγοντες, προκαλούν μία νέα έξαρση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας ότι «ήρθε για να μείνει το πρόβλημα, και όχι μόνο στην Ελλάδα».

Μεταξύ των παραγόντων αυτών, ο κ. Παναγιωτόπουλος περιέλαβε:

-την εκτεταμένη γεωπολιτική αναταραχή στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μαίνονται τρεις πόλεμοι αυτή τη στιγμή σε διάφορα στάδια ο καθένας, με πιο πρόσφατο την ανάφλεξη στη Συρία.

-την κλιματική κρίση που ωθεί πολλούς σε πολλές χώρες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να επιβιώσουν. Απλά και μόνο για να επιβιώσουν.

Όλα αυτά οδηγούν σε σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ήδη από το τέλος του 2023, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ειδικότερα για τη χώρα μας είπε ότι «οι ροές για το ’24 είναι αυξημένες κατά 30 με 35% σε σχέση με το 2023. Θα έλεγα ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, το σύστημα αντέχει, αν και υπό πίεση. Η χωρητικότητα στις δομές σε όλη στην επικράτεια είναι στο 67% περίπου, αλλά σε κάποια νησιά είναι στο 100%». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι «τις επόμενες ημέρες θα μετακινηθεί ικανός αριθμός, περί τα 2.000 άτομα από τις δομές των νησιών στην ενδοχώρα, προκειμένου για να ανακουφιστεί εκεί το σύστημα». Η πίεση, πρόσθεσε, υφίσταται περισσότερο από τον ανατολικό διάδρομο, από την Τουρκία δηλαδή, και ιδίως στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου αλλά πλέον υφίσταται, εκεί που μέχρι πρότινος θα έλεγα ήταν πολύ μικρότερος, και ο διάδρομος από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, από τις λιβυκές ακτές, μέσω Κρήτης στην ενδοχώρα.

Εν συνεχεία, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι, αν και η διαχείριση του μεταναστευτικού και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γίνεται με όρους καθημερινής διαχείρισης κρίσης, των παράνομων ή παράτυπων μεταναστευτικών ροών, εντούτοις «ο στρατηγικός ρόλος στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης παραμένει αφενός ο έλεγχος της παράτυπης μετανάστευσης και αφετέρου η οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης». Προανήγγειλε μάλιστα «σχετική νομοθετική πρωτοβουλία» η οποία θα τεθεί υπό την κρίση της κυβέρνησης στις μέρες που έρχονται, και, «στο πρώτο τρίμηνο του 2025, εκτιμώ ότι θα έρθει προς νομοθέτηση στη Βουλή».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προχώρησε και σε αναλυτική περιγραφή των αυξημένων κονδυλίων για τις ανάγκες του υπουργείου, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του ‘25 είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην δημοσιονομική υπευθυνότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την θωράκιση της χώρας σε γεωπολιτικά επικίνδυνους καιρούς και τις κοινωνικές ανάγκες, που αντιμετωπίζονται στο μέτρο του δυνατού πάντα, από την υπεραπόδοση της οικονομίας: «Δεν ζούμε ασφαλώς σε ένα οικονομικό παράδεισο. Και οι συνθήκες, και στο μεταναστευτικό κι αλλού, δεν γίνονται ευκολότερες και δεν πρόκειται να γίνουν ευκολότερες στο μέλλον. Όμως, μέσα σε αυτή την πολυσύνθετη και πολυδιάστατη οικονομική και πολιτική καταιγίδα, το καράβι πορεύεται με πορεία σταθερή, και με ικανό κυβερνήτη» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Exit mobile version