Πότε να πίνω καφέ: Σύμφωνα με την επιστήμη
Μια νέα μελέτη συμπεραίνει ότι ο σωστός χρονισμός της καθημερινής κατανάλωσης καφέ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα οφέλη του για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απόλαυση του καφέ το πρωί μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη από την κατανομή της κατανάλωσής του κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal. Όπως αναφέρει ο Independent, περισσότεροι από 40.000 ενήλικες στις ΗΠΑ έλαβαν μέρος σε μακροχρόνιες μελέτες που εξέταζαν την υγεία, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Διαπιστώθηκαν δύο διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης καφέ: αυτοί που πίνουν καφέ πριν από το μεσημέρι και αυτοί που πίνουν καφέ όλη την ημέρα. Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη θεωρήθηκαν ότι πίνουν καφέ το πρωί, ενώ περίπου 14% πίνουν καφέ όλη την ημέρα.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Tulane των ΗΠΑ, παρακολούθησε τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη για σχεδόν μια δεκαετία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης πέθαναν περίπου 4.295 από αυτά. Αφού έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν καφέ το πρωί είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Και είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από καρδιακές παθήσεις. Δεν υπήρξε μείωση του κινδύνου για εκείνους που έπιναν καφέ όλη την ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι υψηλότερες ποσότητες κατανάλωσης καφέ σχετίζονταν σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, αλλά μόνο μεταξύ των ατόμων που έπιναν καφέ το πρωί σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν καφέ όλη την ημέρα.
«Η κατανάλωση καφέ το πρωί μπορεί να συνδέεται πιο έντονα με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από ό,τι η κατανάλωση καφέ αργότερα μέσα στην ημέρα», έγραψαν στη μελέτη. Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Lu Qi, από το Πανεπιστήμιο Tulane, σημειώνει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν είναι μόνο το αν πίνετε καφέ ή πόσο πίνετε, αλλά και η ώρα της ημέρας που είναι σημαντική. Συνήθως δεν δίνουμε συμβουλές σχετικά με τον χρόνο κατανάλωσης στις διατροφικές μας οδηγίες, αλλά ίσως θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό στο μέλλον».
Η πιθανή εξήγηση
«Αυτή η μελέτη δεν μας λέει γιατί η κατανάλωση καφέ το πρωί μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα», συνεχίζει ο Δρ. Qi. «Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η κατανάλωση καφέ το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς και τα επίπεδα ορμονών όπως η μελατονίνη. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αλλαγές στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η φλεγμονή και η αρτηριακή πίεση». Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επικυρωθούν τα ευρήματά τους σε άλλους πληθυσμούς και κλινικές δοκιμές για να ελεγχθούν οι πιθανές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας της ημέρας κατά την οποία οι άνθρωποι πίνουν καφέ.