Την εγκατάσταση παλιρροιογράφου στη Σαντορίνη την επόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί. Ο καθηγητής τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου μέτρου, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί εδώ και δεκαετίες, καθώς πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο που συμβάλλει στη στοχευμένη προειδοποίηση και την πρόληψη κινδύνων. «Είμαστε στη Σαντορίνη. Είναι δυνατόν να μην έχει παλιρροιογράφο; Είναι κάτι που χρειαζόταν. Θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και 20-30 χρόνια. Προσπαθούμε να το ετοιμάσουμε και θα έρθω την άλλη εβδομάδα για την εγκατάστασή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Συνολάκης σημείωσε ότι η έλλειψη τέτοιων συστημάτων αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα στα ελληνικά νησιά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι παλιρροιογράφοι. Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη τη Μεσόγειο», τόνισε. Υπογράμμισε ότι με την υπάρχουσα κατάσταση, σε περίπτωση σοβαρού φυσικού φαινομένου, η έλλειψη δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκκένωση ολόκληρου του Αιγαίου. Αντίθετα, η εγκατάσταση παλιρροιογράφων θα επιτρέψει πιο ακριβείς και στοχευμένες προειδοποιήσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο πανικού και ακραίων μέτρων.
Προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο
Αναφερόμενος στην ετοιμότητα των ελληνικών αρχών απέναντι σε φυσικές καταστροφές, ο καθηγητής σημείωσε ότι η προετοιμασία βρίσκεται σε καλό επίπεδο. «Πάντα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το περιμένουμε. Αν έπρεπε να βαθμολογήσουμε την ετοιμότητα, θα έλεγα ότι από 0 έως 10, είμαστε στο 7», σχολίασε.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής δεν είναι το ίδιο το φαινόμενο, αλλά η έλλειψη ψυχραιμίας από τον πληθυσμό.
Τι συμβαίνει με τον κρατήρα του Κολούμπο
Σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι η δημιουργία νέου κρατήρα είναι μια διαδικασία που απαιτεί δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. «Η μετακίνηση μαγματικών υγρών δεν σημαίνει ότι θα σχηματιστεί κρατήρας αύριο ή σε έξι μήνες. Αυτό που είπα είναι ότι οι απόγονοί μας, σε 10.000 χρόνια, μπορεί να δουν έναν νέο κρατήρα στην περιοχή», διευκρίνισε.
Πόσο πιθανός είναι ένας ισχυρός σεισμός στη Σαντορίνη;
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σεισμού 6 Ρίχτερ, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση, καθώς τα δεδομένα αναθεωρούνται διαρκώς με βάση τη σεισμική δραστηριότητα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται κάποιο φαινόμενο ανάλογο με τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Με την τοποθέτηση του παλιρροιογράφου, η Σαντορίνη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ετοιμότητας απέναντι σε φυσικές καταστροφές, ενισχύοντας την ασφάλεια του νησιού και των κατοίκων του.